Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

15% REDUCERE SUPLIMENTARĂ pentru toate comenzile online

Câte ore de somn îți sunt necesare ca să te trezești odihnit?

Câte ore de somn îți sunt necesare ca să te trezești odihnit?

Somnul este o parte esențială a vieții noastre și, de regulă, ne petrecem o treime din viață dormind. Dar cate ore de somn îți sunt necesare de fapt? 

Află care sunt nevoie tale de somn

Unii oameni dorm prea puțin, alții dorm cât ar trebui sau chiar prea mult. Sfatul nostru este să găsești un nivel la care să te simți odihnit. Dacă te trezești singur înainte să se oprească ceasul deșteptător, ai avut parte de suficient somn. Dacă funcționezi bine în timpul zilei, acest lucru sugerează, de asemenea, că beneficiezi de un număr adecvat de ore de somn. Cu toate astea, dacă te simți obosit în timpul zilei, atunci ar trebui să reconsideri numărul orelor de somn de care beneficiezi în prezent.

Mulți oameni își trăiesc viața conform mantrei că 7-8 ore de somn sunt ideale. Acest lucru este valabil pentru majoritatea adulților, însă întotdeauna vor exista și excepții. Unii oameni au nevioie de mai mult somn. Specialistul danez în somn, Søren Berg numește aceste persoane „long sleepers”. Între timp, persoanele care funcționează bine cu doar câteva ore de somn sunt cunoscute drept „short sleepers”.

Vârsta și sănătatea îți afectează nevoia de somn

Cantitatea de somn de care ai nevoie depinde în mare măsură de vârsta ta și de starea de sănătate. Copiii și adolescenții au nevoie de mult somn, deoarece corpul lor se dezvoltă mult în timp ce dorm. Persoanele în vârstă și în special copiii mici trebuie, de asemenea, să utilizeze câteva ore din timpul zilei pentru a-și acoperi nevoile de somn.

Cercetătorii de la Fundația Națională de Somn au studiat nevoile de somn ale oamenilor în diferite etape ale vieții. În tabel, poți vedea nivelul de somn recomandat pentru grupul tău de vârstă. 
 

  Min. ore    Max. ore
0-3 luni 11 19
4-11 luni 10 18
1-2 ani 11 14
3-5 ani 8 14
6-13 ani 7 12
14-17 ani 7 11
18-25 ani 6 11
26-64 ani 6 10
65+ ani 5 9

Cum îți afectează starea de sănătate somnul?

Sănătatea afectează, de asemenea, cât de mult somn avem nevoie, deoarece organismul nostru se recuperează și celulele noastre se regenerează în timpul somnului. Dacă ești bolnav pentru o perioadă scurtă de timp sau suferi de o boală cronică, vei avea nevoie de mai mult somn decât în ​​mod normal, deoarece corpul tău lucrează pentru a-și reînnoi celulele. De asemenea, medicamentele pot induce un nivel mai mare de oboseală, ceea ce duce la necesitatea de a dormi mai mult decât de obicei.

Anotimpurile ne afectează somnul?

Anotimpurile sunt importante și în ceea ce privește numărul orelor de somn de care avem nevoie. Iarna, orele unei zilei se împuținează și avem parte de mai puțină lumină, de aceea creierul produce mai mult din hormonul somnului, melatonina. Generăm melatonină atunci când este întuneric și această substanță ne obosește. De aceea, specialiștii în somn sugerează să evităm să ne uităm la televizor sau la alte ecrane electronice cu o oră înainte de culcare, deoarece acest lucru inhibă producția noastră de melatonină, și ne va face să adormim mai greu. Deoarece somnul nostru este ușor afectat de lumină și întuneric, există multe persoane care dorm cu o jumătate de oră mai mult pe timpul iernii.

Poți dormi prea mult?

Majoritatea oamenilor se trezesc singuri atunci când sunt odihniți. Nu ar trebui să dormi mai mult decât atât, deoarece acest lucru te poate face prea obosit și letargic în timpul zilei. Cu toate acestea, persoanele ”long sleepers” nu obosesc neapărat dacă dorm mai mult decât media, deoarece au nevoie în mod natural de mai mult somn.

Poți încerca să dormi mai mult pentru a recupera somnul pierdut, dar numai pentru o perioadă scurtă, de exemplu după o săptămână grea. Totuși, acest lucru presupune că ești sănătos. Nu te poți lipsi în mod repetat de somn pe parcursul mai multor luni, deoarece acest lucru poate duce cu ușurință la probleme de sănătate. 

Dormitul mai mult decât este necesar se poate transforma într-un obicei prost. De aceea este bine să fii conștient de câte ore de somn ai nevoie și de ce uneori ai nevoie de mai mult somn decât de obicei. 

Verifică-ți scorul la testul despre somn 

Ești curios dacă dormi suficient de bine? Fă testul despre somn și află-ți scorul în comparație cu alte persoane la fel ca tine.