Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Cum dorm românii?

Studiul despre somn: Află la ce categorii sunt în top românii

În urma unui studiu despre obiceiurile de somn desfășurat de JYSK în luna iulie 2018 în 19 țări europene, românii au ieșit pe primul loc la mai multe categorii. De exemplul, suntem pe locul 1 în topul celor care dorm în fiecare noapte cu copiii în pat și în topul celor care adorm fără probleme.  

La Studiul privind obiceiurile despre somn ale popoarelor din Europa, românii au fost pe primul loc la mai multe categorii. Poți afla mai jos cum dorm românii în comparație cu alte popoare, ce obiceiuri și preferințe de somn au și la ce categorii sunt campioni.

 

Dormim cu copiii în pat

Aproape 30% dintre respondenții din România spun că dorm în fiecare noapte în pat cu copii, un procent care ne clasează pe primul loc în top la acest capitol. Suntem urmați de Bosnia și Serbia, unde 23%, respectiv 22% dintre respondenți au declarat că dorm în fiecare seară cu copii în pat. Cei mai independenți copii sunt în Belgia, unde majoritatea nu doarme cu părinții în pat. 82% dintre participanții la studiu au declarat că nu dorm niciodată în pat cu copiii în pat. 
 

Nu avem probleme în a adormi rapid

Poate e greu de crezut, dar suntem pe locul 1 și în topul celor care adorm fără probleme noaptea. 41% dintre respondenții din România au declarat că nu au avut nicio problemă în a adormi în ultima săptămână, cifră care ne plasează pe locul 1. Cel mai greu le e să adoarmă tot belgienilor. 19% spun că adorm greu în fiecare seară.

 

Televizorul sau telefonul, principala activitate seara

folosirea tabletei inainte de culcare

Jumătate dintre respondenții din România folosesc în fiecare seară un dispozitiv electronic cu ecran – televizor, telefon sau tabletă – chiar înainte de a merge la culcare. Această cifră îi plasează pe români pe locul 1 în topul celor care își petrec timpul în fața unui ecran înainte de culcare. În schimb, belgienii, danezii și olandezii preferă să stea departe de ecrane seara, înainte de culcare. Doar 23-27% dintre ei petrec timp în fața televizorului, tabletei sau telefonului seara.
 

Avem o calitate foarte bună a somnului

La întrebarea “Cum ai descrie calitatea somnului tău în general”, 18% dintre respondenții din România au spus că au o calitate a somnului foarte bună. Din nou, acest răspuns ne plasează pe locul 1 în topul celor care au cea mai bună calitate a somnului. Suntem urmați de danezi, dintre care 13% dintre respondenți au declarat că au o calitate foarte bună a somnului. Pe de altă parte, doar 3% dintre respondenții din Ucraina au spus că au o calitate foarte bună a somnului.  

 

7 ore de somn pe noapte

Ca majoritatea popoarelor, românii dorm între 6 și 8 ore pe noapte, cei mai mulți răspunzând că dorm 7 ore pe noapte (35%).

 

Preferăm pernele cu umplutură naturală

În ceea ce privește preferințele pentru produsele de somn, 41% dintre român preferă pernele cu umplutură naturală, cifră care ne clasează din nou pe locul 1 în categoria popoarelor care preferă umplutura naturală pentru perne. Suntem urmați de norvegieni – 40% dintre ei preferă acest tip de produs – și de danezi, cu 38,9%. În Marea Britanie și în Finlanda sunt mai populare pernele cu umplutură sintetică,  iar în Bosnia , Croația și Serbia sunt populare pernele din spumă.

 

Saltelele cu arcuri, preferatele românilor

La întrebarea “Ce tip de saltea sau pat folosești“, cei mai mulți respondenți din România (36,78%) au ales salteaua cu arcuri, urmată de salteaua din spumă (28,95%). În această privință ne asemănăm cu Grecia, Slovenia, Polonia și Marea Britanie, unde cele mai populare sunt tot saltelele cu arcuri. Locuitorii din Cehia, Slovacia, Croația și Ungaria preferă saltelele din spumă,  iar în Norvegia, Danemarca, Finlanda și Suedia în topul preferințelor sunt paturile continentale și saltelele cu cadru.
 

Despre studiu

  • Studiul s-a desfășurat în luna iulie 2018.
  • La studiu au răspuns 35.000 de oameni din toate țările în care activează grupul JYSK Nordic: Belgia, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Olanda, Croația, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie, Suedia, Republica Cehă, Ucraina și Ungaria.

Descoperă mai mult

Ce protecție pentru saltea și ce saltea superioară ar trebui să alegi? Ghidul complet

Ce protecție pentru saltea și ce saltea superioară ar trebui să alegi? Ghidul complet

Reînnoiește-ți dormitorul cu o nouă lenjerie de pat

Reînnoiește-ți dormitorul cu o nouă lenjerie de pat

Standardele de siguranță pentru plăpumile destinate copiilor

Standardele de siguranță pentru plăpumile destinate copiilor

3 lenjerii de pat noi cu aspect lejer, ideale pentru vară

3 lenjerii de pat noi cu aspect lejer, ideale pentru vară