Obiective globale de dezvoltare durabilă ONU

În anul 2015, Organizația Națiunilor Unite a adoptat 17 obiective globale de dezvoltare durabilă (SDG sau Obiective globale) care au ca scop rezolvarea unora dintre cele mai importante provocări de pe planetă până în anul 2030 și crearea unui viitor mai sustenabil pentru toată lumea. 

Toate țările membre și-au luat angajamentul de a transforma Obiectivele Globale în acțiuni concrete. Obiectivele sunt însă de interes pentru fiecare dintre noi, atât companiile, cât și consumatorii având un rol important în atingerea acestor obiective.  

JYSK lucrează cu obiectivele globale pentru a se asigura că eforturile noastre principale din domeniul sustenabilității și CSR se aliniază acelor domenii în care compania are cel mai mare impact de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Luând în considerare activitatea JYSK, am selectat cinci Obiective Globale care credem că sunt reprezentative pentru compania noastră:

6 – Apă curată și igienă (Clean Water and Sanitation)

8 – Muncă decentă și creștere economică (Decent Work and Economic Growth)

12 – Consum și producție responsabile (Responsible Consumption and Production)

13 – Acțiune asupra climei (Climate Action)

15 – Viața pe pământ (Life on Land).

Pe lângă acestea, JYSK contribuie la atingerea mai multor Obiective Globale prin colaborările noastre cu ONG-uri internaționale, prin sistemele de etichetare și prin sprijinul oferit pentru mai multe cauze caritabile.

Obiectivul Global 6 (Apă curată și igienă):

Operațiunile desfășurate de JYSK nu produc un consum mare de apă. Acest lucru nu este valabil, însă, de-a lungul lanțului nostru de aprovizionare.

O mare parte dintre produsele noastre sunt realizate din bumbac. Cultivarea și producția tradițională de bumbac necesită cantități foarte mari de apă. De asemenea, în agricultura tradițională, pentru bumbac sunt folosite atât pesticide, cât și substanțe fertilizante. Facem acest lucru sprijinindu-i pe fermieri să își optimizeze procesul de cultivare și producție.

JYSK lucrează de asemenea din ce în ce mai mult cu bumbac reciclat ca materie primă pentru produsele noastre.

O altă arie de interes este reducerea cantității de apă și chimicale folosite în procesarea bumbacului, precum și îmbunătățirea sistemului de management a apei rezultate din fabricile care produc bumbac.

Obiectivul Global 8 (Muncă decentă și creștere economică)

Creșterea economică face parte din ADN-ul JYSK, iar mare parte din profiturile companiei sunt investite pentru a crea o creștere mai mare și noi locuri de muncă.

JYSK este o companie de familie și aun angajator responsabil pentru zeci de mii de angajați în foarte multe țări.

Companiile din lanțul de aprovizionare JYSK creează locuri de muncă pentru mii de oameni în toată lumea. Printr-un lanț de aprivizionare responsabil, ne asigurăm că furnizorii noștri au condiții de lucru corecte și sigure.

Obiectivul Global 12 (Consum și producție responsabile)

Din postura de retailer, responsabilitatea producției și a consumului sunt domenii în care JYSK are ocazia să aibă un impact puternic, de aceea este una dintre ariile asupra cărora avem cea mai mare responsabilitate.

De mulți ani, JYSK lucrează activ pentru o producție responsabilă, printr-un lanț de aprovizionare responsabil, care include ghiduri și coduri de conduită ce trebuie respectate de furnizorii noștri. Avem o paletă largă de cerințe de etică socială și de mediu, pe care atât noi, cât și partenerii noștri externi, le verificăm constant.

Ne concentrăm eforturile către folosirea unor materiale brute mai sustenabile și, în același timp, introducem în sortiment produse realizate din materiale reciclate.

JYSK are ocazia să contribuie și la încurajarea unui consum mai responsabil. Pentru a realiza acest lucru, lucrăm atât cu introducerea unor ambalaje mai sustenabile, cât și cu ciclul de viață al produselor. În cooperare cu furnizorii noștri, alegem și implementăm un design de produse care să fie mai rezistent în timp. În plus, depunem eforturi pentru ca produsele noastre să aibă un design ce permite dezasamblarea lor în părți componente ce pot fi reciclate cu ușurință.

Ne dorim să promovăm consumul responsabil printre clienții noștri și comunicăm în permanență beneficiile care se nasc din alegerea unor produse realizate din materiale mai sustenabile, precum lemn certificat FSC. De asemenea, sprijinim financiar campanii de conștientizare realizate de ONG-urile partenere, precum FSC Week sau FSC Design Award.

Obiectivul Global 13 (Acțiune asupra climei)

Știm că, la nivel global, clima este în continuă schimbare, iar activitatea noastră economică contribuie la această schimbare. Lucrăm din greu pentru a eficientiza punctele noastre de lucru, pentru a face tranziția către energie regenerabilă și pentru a elimina treptat folosirea combustibililor fosili, pentru a ne reduce rapid amprenta de carbon.

Obiectivul JYSK este de a înjumătăți cantitatea de emisii cu efect de gaze de seră rezultate din energia și încălzirea magazinelor, a centrelor de distribuție și a sediilor noastre, precum și din transportul realizat cu vehiculele companiei. Ne dorim să atingem acest obiectiv până în anul 2030, având ca bază de pornire anul 2019.

I-am angrenat în acest proces pe furnizorii din lanțul nostru de aprovizionare și pe partenerii noștri de transport, pentru ca și ei să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Obiectivul nostru este de a fi neutri din punct de vedere al amprentei de carbon până în anul 2050.

Obiectivul Global 15 (Life on Land)

JYSK depune eforturi pentru a minimiza impactul negativ pe care producția și distribuția produselor noastre le au asupra mediului.

Atât în corelație cu materialele brute, cât și cu procesul de producție, lucrăm cu furnizorii noștri și cu organizații non-guvernamentale cunoscute la nivel internațional pentru a reduce amprenta noastră de carbon.  

Aflați mai multe despre Obiectivele Globale de Dezvoltare Durabilă ONU pe pagina organizației.