Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Ghid pentru dormitor

Ghid pentru dormitor

Patul și salteaua sunt cele două elemente principale din dormitor care vor influența cel mai mult somnul tău. De aceea este important ca salteaua să îți ofere suportul și confortul potrivit ție. Acest ghid te va ajuta să identifici nevoile tale de somn și îți va oferi o imagine de ansamblu asupra sortimentului nostru de saltele și cadre de pat:

 • Paturi ajustabile
 • Paturi continentale
 • Protecția de saltea
 • Saltele din spumă
 • Saltele cu arcuri
 • Fermitatea saltelei
 • Testează salteaua înainte de a cumpăra
   

Tipuri de paturi și saltele

Patul este un factor important atunci când vorbim despre calitatea somnului și are un rol definitoriu în sănătatea și bunăstarea ta. Durerile de spate dimineața, după trezire, sunt un indicator al faptului că salteaua nu îți oferă sprijinul potrivit. Dacă te doare spatele dimineață, atunci e posibil să ai nevoie de o saltea nouă. 

Paturi ajustabile

Un pat ajustabil este format dintr-un cadru de pat, o saltea și o saltea superioară, de multe ori combinate cu o tăblie de pat care completează setul. Mecanismul de ajustare a patului îți permite să ridici atât partea pe care îți odihnești capul, cât și partea pe care stai cu picioarele, în funcție de necesitățile tale. De exemplu, dacă ai probleme cu circulația sângelui este bine să stai așezat cu picioarele sunt mai sus decât restul corpului. Același lucru este valabil dacă ai dureri de ceafă. Iar atunci când ești răcit te vei simți mai bine dacă partea superioară a corpului este mai sus decât restul corpului.

O somieră ajustabilă poate fi așezată pe un cadru de pat din lemn sau pe un cadru de pat elegant, tapițat. De obicei, pentru somierele ajustabile sunt potrivite saltelele cu arcuri, care au mijlocul saltelei format din arcuri pocket. Fiecare arc este acoperit de o husă care îl protejează pentru a nu se uza și a nu se rupe, reduce zgomotul făcut de arcuri și face design-ul saltelei mai stabil. Pentru că are foarte multe puncte de sprijin, salteaua cu arcuri pocket se pliază pe corpul tău cu precizie și îți oferă un confort sporit. Salteaua superioară completează experiența unui somn odihnitor pe un pat confortabil, fiind realizată dintr-o spumă acoperită de husă rezistentă.  

Avantajele alegerii unui pat ajustabil

 • Foarte potrivit dacă obișnuiești să citești, să te uiți la TV sau să stai la laptop sau tabletă în pat.
 • Previne problemele de circulație și durerile de spate
 • Confort sporit în dormitor
   

Paturi continentale

Un pat continental nu este doar o piesă de mobilier elegantă în dormitor. Este și un lux zilnic care îți va oferi suportul și confortul de care ai nevoie pentru a te trezi în fiecare dimineață odihnit și plin de energie. Combinat cu o tăblie de pat asortată, un pat continental va reprezenta locul unde poți citi sau te poți uita la televizor complet relaxat.

Un pat continental este format de obicei dintr-un cadru de lemn, o saltea și o saltea superioară. Acesta îmbină avantajele unei saltele cu arcuri și cele ale unei saltele din spumă cu un design simplu și atractiv.

Partea de jos a cadrului de pat poate fi construită în mai multe feluri, dar de cele mai multe ori este realizată dintr-un cadru din lemn cu un sistem de susținere pe arcuri care îi oferă extra confort patului tău. Există trei tipuri de arcuri pe care le poți găsi în contrucția unui pat continental:

 • Bonell: Arcurile dre tip Bonell au formă de clepsidră și sunt realizate dintr-o sârmă subțire. Acest tip de arcuri îi oferă saltelei tale o suprafață fermă și o durată de viață mai lungă, la un preț accesibil.
 •  LFK: Arcurile tip LFK au formă cilindrică și sunt formate dintr-o sârmă mai subțire decât arcurile de tip Bonell, ceea ce le face și mai mici decât ultimele. Pe de altă parte, într-o saltea cu arcuri LFK vei găsi un număr mai mare de arcuri decât într-o saltea cu arcuri Bonell. Acest lucru îi oferă saltelei mai multe puncte de susținere, care vor urma forma corpului tău în timp ce dormi. 
 • Pocket: Arcurile pocket sunt și mai mici decât arcurile LFK. Fiecare arc este inserat într-o mică husă textilă care previne ruperea sau uzarea arcului, reduce zgomotele făcute de arcuri și face ca design-ul saltelei să fie mai stabil. Pentru că are foarte multe puncte de sprijin, salteaua realizată din arcuri pocket se pliază cel mai corect pe corpul tău, cu un nivel ridicat de precizie.    

Stratul din mijloc al unui pat continental este reprezentat de o saltea cu arcuri, formată din sistemul de arcuri, umplutură și husă.

Salteaua superioară completează un pat continental și îi oferă mai mult confort și stil. Este realizată din spumă și acoperită de husă.

Avantajele alegerii unui pat continental

 • Este un pat complet cu picioare, cadru, saltea și saltea superioară.
 • Asigură un confort ridicat datorită îmbinării unei saltele cu arcuri cu o saltea superioară din spumă.
 • Vei avea un pat stylish, mai ales dacă îl vei completa cu o tăblie de pat.   
 • Durata de viață a unui pat continental este foarte mare, deoarece salteaua cu arcuri este reversibilă. 
   

Protecția de saltea

Protecția de saltea separă salteaua de lenjeria de pat, fapt ce prelungește viața saltelei tale. Cel mai important însă este că protecția de saltea reprezintă un strat în plus ce poate fi spălat cu ușurință la o temperatură minimă de 60 de grade Celsius. Asta înseamnă că salteaua ta va rămâne curată și că nu va trebui să speli decât protecția de saltea pentru a dormi într-un mediu sănătos și curat.

Salteaua superioată reprezintă stratul superioar al unui pat. Este realizată dintr-un strat de spumă poliuretanică sau latex inserat într-o husă. Rolul principal al saltelei superioare este de a spori confortul atunci când dormi.

O mare parte din saltelele superioare de la JYSK sunt realizate din spumă poliuretanică sau din spumă foarte elastică. Ambele tipuri de spumă oferă un confort și un suport sporit. Avem de asemenea o selecție de saltele superioare din spumă cu memorie sau spumă cu memorie AIR care se mulează cu precizie pe forma corpului, având astfel abilitatea unică de a preveni problemele de circulație și durerile de mușchi sau articulații

Salteaua superioară se află aproape de corp în timpul somnului, de aceea husa saltelei joacă un rol esențial în calitatea somnului. Există foarte multe tipuri de saltele superioare din care poți alege, de aceea este bine să te asiguri că matlasarea este plăcută și confortabilă. Multe saltele superioare sunt prevăzute cu huse detașabile, care poy fi spălate la 60 de grade, o temperatură la care acarienii nu pot supraviețui.

Avantajele unei saltele superioare

 • Oferă un confort superior
 • Compensează dezacantajele unei saltele prea moi sau prea tari.
 • Protejează salteaua de umezeală și uzură.
 • Extinde durata de viață a saltelei de dedesubt și îi păstrează mai mult forma.


Saltele din spumă

O saltea din spumă reprezintă un tip simplu de saltea care se așează pe un cadru de pat. Este realizată dintr-un strat de spumă  învelit în husă. Este ideală pentru patul din camera de oaspeți, dar poate fi folosită și pe paturi ajustabile sau cadre obișnuite de pat. Elementul cel mai important al acestui tip de saltea este spuma din care este realizată.

La JYSK vei găsi un sortiment variat de saltele din următoarele tipuri de spumă:

 • Spuma poliuretanică este cel mai popular tip de spumă, disponibil în  ai multe grade de duritate și densitate.
 • Spuma foarte elastică este de asemenea un tip de spumă poliuretanică, dar care are o gerutate și o elasticitate mai mare. Spuma foarte elastică îi oferă saltelei o capacitate mai mare de susținere a corpului. O saltea realizată din acest tip de spumă va avea durată de viață mai mare.
 • Spuma cu memorie este un produs de înaltă calitate care are capacitatea de a se adapta conturului natural al corpului, și poate reduce presiunea pe mușchi și articulații. 
 • Spuma cu memorie AIR eliberează presiunea și nu este afectată de temperaturile din jur. Aceasta înseamnă că spuma rămâne moale și flexibilă, chiar și într-un mediu de dormit răcoros. Celulele mici din spumă, umplute cu aer, reacţionează la greutatea corpului şi permit spumei să se adapteze rapid şi precis la conturul corpului tău.
 • Spuma Comfort+ se conformează contururilor corpului. Spuma flexibilă adaugă un strat suplimentar de confort, care îți permite să te adâncești mai mult în saltea.
 • Latex: Latexul este un material care respiră cu ușurință, ceea ce înseamnă că este o soluție ideală pentru cei cărora le este cald în timpul nopții.

De cele mai multe ori o saltea este realizată din mai multe straturi cu spumă diferită, de exemplu un strat central realizat din spumă poliuretanică mai grea și două straturi exterioare, unul pe față și unul pe spate, realizate din spumă cu memorie care îi conferă saltelei un nivel optim de confort. De asemenea, multe saltele au o parte profilată, mai exact un strat superior de spumă care nu este drept și care ajută la o mai bună ventilație. Există și saltele care au un strat interior realizat din cocos, care oferă o susținere mai bună și crează o ventilație corectă a saltelei.

Unele saltele au părți cu fermitate diferită și pot fi întoarse pe partea cealaltă, în funcție de fermitatea pe care o dorești de la saltea.

Cel din urmă lucru pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când achiziționezi o saltea este husa în care este pusă spuma. Există foarte multe tipuri de huse și este bine să verifici cât de moale și confortabilă este husa. Multe saltele au huse detașabile ce pot fi spălate la mașină, la 60 de grade Celsius, o temperatură care omoară acarienii și te ajută să dormi într-un mediu curat.

Avantajele alegerii unei saltele din spumă

 • Spuma este foarte confortabilă și oferă un nivel ridicat de suport.
 • Saltelele din spumă sunt disponibile în mai multe grade de calitate, de aceea sunt potrivite atât pentru un pat destinat oaspeților, care nu va fi folosit foarte mult, cât și pentru uzul zilnic. 


Saltele cu arcuri

O saltea cu arcuri este formată dintr-un sistem de arcuri, materiale de susținere și husă. Acestea pot fi îmbinate în așa fel încât să ofere mai multe opțiuni când vine vorba de funcționalitate și confort.

 • Acest tip de saltea nu are o bază solidă, de aceea trebuie așezat pe un cadru de pat sau pe o somieră. Saltelele cu arcuri sunt foarte potrivite pentru paturi ajustabile și continentale. Există două tipuri de arcuri folosite în construcția saltelelor cu arcuri:  

  • Bonell: Arcurile dre tip Bonell au formă de clepsidră și sunt realizate dintr-o sârmă subțire. Acest tip de arcuri îi oferă saltelei tale o suprafață fermă și o durată de viață mai lungă, la un preț accesibil.  
  • Pocket: Arcurile pocket sunt și mai mici decât arcurile LFK. Fiecare arc este inserat într-o mică husă textilă care previne ruperea sau uzarea arcului, reduce zgomotele făcute de arcuri și face ca design-ul saltelei să fie mai stabil. Pentru că are foarte multe puncte de sprijin, salteaua realizată din arcuri pocket se pliază cel mai corect pe corpul tău, cu un nivel ridicat de precizie.    


  Sistemul de arcuri este împachetat într-un strat protector realizat din diverse materiale:

  • Spumă poliuretanică profilată: este un tip de spumă poliuretanică folosit în foarte multe modele, deoarece materialul ține umezeala departe de piele dacă obișnuiești să transpiri în timpul somnului.
  • Cocos: Cocosul este un material natural folosit în construcția saltelelor pentru că oferă un suport potrivit și o ventilație corectă.
  • Spumă cu memorie: Un material flexibil care se mulează după conturul corpului. Oferă extra confort și poate să reducă presiunea pe mușchi și articulații. 
  • Spuma Comfort+ se conformează contururilor corpului. Spuma flexibilă adaugă un strat suplimentar de confort, care îți permite să te adâncești mai mult în saltea.
  • Latex: Este un material folosit în câteva dintre saltelele noastre mai avansate. Este un material care respiră cu ușurință, ceea ce înseamnă că este o soluție ideală pentru cei cărora le este cald în timpul nopții.  


  Multe dintre saltelele noastre cu arcuri pot fi întoarse pe cealaltă față. La JYSK, aceste saltele au fermitate diferită pe cele două părți, astfel încât poți folosi partea care este cea mai potrivită pentru tine. Dacă dormi alături de cineva care are o greutate cu mult diferită decât a ta, prin urmare și preferințe diferite asupra saltelei, o idee foarte bună este să iei două saltele single de același fel și să folosești una cu fața mai moale și cealaltă cu fața mai dură.

  Saltelele cu arcuri sunt disponibile cu o varietate de huse, iar alegerea husei este și ea importantă. Multe saltele au huse detașabile care pot fi spălate la 60 de grade la mașină, pentru a elimina acarienii.

  Avantajele unei saltele cu arcuri

  Durata de viață a unei saltele cu arcuri este mai mare, deoarece saltelele cu arcuri pot fi întoarse de cele mai multe ori de pe o parte pe alta.

  Majoritatea saltelelor cu arcuri sunt potrivite cu paturile ajustabile și paturi continentale. 


Fermitatea saltelei

Nu există doi oameni identici, de aceea fiecare persoană are nevoi diferite. Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac cuplurile este să doarmă pe aceeași saltea, de obicei o saltea dublă pe care numai unul dintrec ei doi va dormi bine. Dacă unul dintre parteneri are 190 cm și 100 kg, iar celălalt are 165 cm și 60 kg, cu siguranță nu aveți aceleași nevoie atunci când vine vorba de femitatea saltelei. De aceea, este preferabil ca dacă cei doi parteneri sunt foarte diferiți din punct de vedere al înălțimii și greutății, să cumpere fiecare o saltea simplă potrivită nevoilor sale.

De asemenea, unii oameni nu au nicio problemă cu spatele, în timp ce alții trebuie să aibă grijă la poziția în care dorm, pentru că altfel vor avea dureri de spate. Dacă ai probleme cu spatele, trebuie să alegi salteaua cu și mai mare atenție.

Cum testezi salteaua: poziția coloanei vertebrale

Deși nu există un set de reguli exacte pe care să le urmezi atunci când îți alegi patul și salteaua, sunt câteva lucruri la care trebuie să fii atent atunci când iei o decizie asupra viitorului pat sau viitoarei saltele.

Poziția coloanei vertebrale în timpul somnului este foarte importantă, atât în cazul în care dormi pe spate, cât și în cazul în care dormi într-o parte. Dormitul pe burtă nu este recomandat pentru că pune o presiune prea mare asupra cefei, de aceea nu recomandăm să testezi salteaua dormind pe burtă și nici să dormi pe burtă.

Atunci când stai întins pe spate pe saltea, coloana vertebrală și mijlocul trebuie să fie în permanență în contact cu salteaua. Pentru a testa dacă fermitatea saltelei este potrivită, încearcă să îți pui palma între mijloc și saltea în timp ce stai întins. Mâna nu trebuie să intre nici foarte ușor, nici cu mare greutate între saltea și mijloc. Dacă mijlocul tău nu este în contact pe toată suprafața cu salteaua, atunci salteaua este prea tare.

Apoi, întoarce-te pe o parte și roagă pe cineva să se uite dacă stai cu coloana dreaptă. Spatele tău ar trebui să fie drept, iar coloana nu trebuie să facă un arc atunci când ești întins pe o parte. 

Testează salteaua înainte de a cumpăra

Cel mai important lucru atunci când cumperi o saltea este să o testezi și să vezi dacă stai confortabil pe ea. De aceea alege să cumperi o saltea dintr-un magazin care are un showroom de saltele și unde poți testa mai multe tipuri cu femirtate diferită. 

În fiecare magazin JYSK vei găsi studioul nostru de saltele, unde sunt expuse mai multe tipuri diferite de saltele, cu fermitate ridicată, medie sau mică, astfel încât le poți testa și o poți alege pe cea potrivită ție. Tot în studioul nostru de saltele vei găsi asistenți inoștri de vânzări, care îți pot oferi mai multe sfaturi despre alegerea saltelei potrivite.

Toate saltelele noastre din gama GOLD pot fi testate timp de 100 de nopți – dacă nu ești 100% mulțumit, poți schimba salteaua în magazin. Poți citi aici mai mult despre garanția saltelelor GOLD.

Descoperă mai mult

Ghid pentru îngrijirea și curățarea saltelei

Ghid pentru îngrijirea și curățarea saltelei

Ghid pentru alegerea cearșafului

Ghid pentru alegerea cearșafului

Patul recomandat de category buyer-ul nostru, Jakob

Patul recomandat de category buyer-ul nostru, Jakob

Care este mărimea potrivită pentru lenjeria de pat

Care este mărimea potrivită pentru lenjeria de pat