Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

Cum să îmbunătățești acustica unei camere

Dată:

Categorie: Inspirație, Toate articolele

Atunci când îți mobilezi sau decorezi casa, probabil că acustica din locuință e lucrul la care te gândești cel mai puțin. Totuși, nu trebuie să fii nici vreun cântăreț la pian care exersează zilnic în sufragerie, nici un meloman care ascultă seara cea mai recentă interpretare a concertului pentru vioară în A major la lui Haydn.  Acustica unei încăperi este importantă în orice casă, pentru că influențează confortul și experiența generală și este definită drept modul în care undele sonore interacționează cu suprafețele din respectivul spațiu.


Acustica buna acasa

Draperiile, covoarele pufoase și mobilierul tapițat sunt obiecte care absorb sunetele și creează o acustică mai bună în cameră. 

Chiar dacă obișnuiești să asculți  muzică la radio în surdină, să te uiți la un serial de acțiune seara sau pur și simplu să discuți în sufragerie cu partenerul tău de viață când veniți de la serviciu, o acustică bună a încăperii te va face să te simți mai plăcut acasă.  

Există mai multe elemente care influențează acustica unui spațiu, de la suprafața pereților și podelei, până la materialele din care este realizat mobilierului sau decorațiunile interioare folosite. 


Draperii acustica buna acasa

CE FACTORI SUNT IMPORTANȚI ÎN ACUSTICA UNEI CAMERE

Cu siguranță ai observant că există o diferență uriașă între felul în care un sunet se aude într-o cameră goală, în comparație cu sunetul dintr-o cameră mobilată. Sau între acustica de pe un hol aproape gol și cea dintr-o sufragerie plină de lucruri. Într-o cameră cu acustică proastă sunetele produc reverberații și, chiar dacă acolo se poartă o simplă conversație cu un nivel sonor normal, ți se va părea că e prea mult zgomot și că totul e haotic.

Cu atât mai rău se va auzi dacă ai câțiva prieteni invitați acasă la o seară de poker sau dacă îți place să asculți rock la sistemul audio surround de ultimă generație.

Într-o cameră goală există ecou, pentru că sunetul se lovește și este reflectat de pereți, tavan și podea. Atunci când începi să mobilezi și să decorezi camera, fiecare nou obiect pe care îl adaugi poate îmbunătăți sau distruge acustica.

Covoare acustica in camera 

SFATURI PENTRU O ACUSTICĂ MAI BUNĂ

Câteva decizii în alegerea decorațiunilor interioare pot face ca acustica dintr-o cameră să fie mai bună.

  • Evită să ai suprafețe mari din materiale dure precum gresie, ciment sau sticlă.
  • Folosește covoare pentru a acoperi podelele. Poți citi aici mai multe despre avantajele folosirii covoarelor. 
  • Alege draperii în locul jaluzelelor.
  • Evită ferestrele mari sau, dacă așa este construită casa ta, încearcă să acoperi cât mai mult din fereastră.
  • Evită un decor prea minimalist, care să facă încăperea să pară goală.
  • Folosește mobilier și accesorii tapițate.

 Acustica buna in camera

Alte lucruri care pot absorbi sunetul din cameră: pereții înclinați, precum cei ai unei mansarde, unghiurile oblice, o bibliotecă sau un separator de cameră pe care să pui cărți. Pe lângă faptul că sufrageria ta va arăta bine și te vei putea mândri cu o colecție de cărți, acestea vor și absorbi sunetul.  

MATERIALE CARE ABSORB SUNETUL

În studiourile de înregistrări, pereții sunt tapetați cu material care absorb sunetul și izolează încăperea. Atunci când vorbim despre acustica unei camere, există două tipuri materiale care o pot îmbunătăți: cele care absorb ecoul și cele care blochează sunetul și îl păstrează în interiorul spațiului.

În cazul de față un rol important în obținerea unei acustice bune în cameră îl au materialele care absorb sunetul. Acestea sunt moi și pufoase la atingere, asemănătoare cu un burete care are un volum mare, dar o densitate scăzută. De exemplu, poți folosi un covor cu fir lung precum covorul HORN, perne deco și pături din materiale moi, precum catifeaua sau cele care imită blana sau draperii din material catifelat, precum cele din gama ANTEN.

Acustica buna 

Bibliotecile, etajerele și separatoarele de cameră sunt piese de mobilier care îmbunătățesc acustica unei camere. 

Dacă problema acusticii este mai presantă, poți folosi produse concepute special pentru a absorbi sunetul, precum panouri acustice pentru pereți și tavan, care vin în mai multe culori și sunt acoperite cu material textil, astfel încât să ofere și un aspect plăcut camerei. Este  însă o soluție mai costisitoare, care implică și un deranj mai mare, pentru că instalarea lor presupune o lucrare mai mare decât simpla schimbare a decorațiunilor.