Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Tipuri de umpluturi si pene

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Calitatea unei perne sau a unei plăpumi depinde de materialul cu care este umplută. Există câțiva parametri care stabilesc cât de calitativă este umplutura naturală a unei perne: rasa păsării de la care provine puful, vârsta, și starea de sănătate.

Cu cât pasărea de la care a fost colectat puful și penele a avut o viață mai lungă și a trăit într-un mediu mai răcoros, cu atât calitatea umpluturii va fi mai bună și, implicit, gradul de izolare va fi mai mare. Dacă facem o comparație între umplutura naturală din puf de gâscă și cea din puf de rață, cea din puf de gâscă are un scor mai mare în ceea ce privește calitatea. Să vedem și de ce. 

Umplutura naturală cu puf are cel mai mare grad de izolare din lume și reglează foarte bine nivelul de căldură și umiditate dintr-o plapumă. Calitatea unei umpluturi naturale se măsoară cel mai bine prin capacitatea umpluturii de a păstra căldura.

Ce este capacitatea umpluturii de a păstra căldura?

Puterea umpluturii influențează capacitatea plăpumii de a izola și de a păstra căldura. Cu cât este mai calitativă umplutura, cu atât plapuma va avea o capacitatea mai izolare mai mare și va fi mai calduroasă. 

Privită în detaliu, umplutura cu puf nu arată ca o tulpină, ci constă într-un nucleu din care ies o mulțime de filamente minuscule. Între aceste filamente se formează buzunare mici umplute cu aer. Aerul prezent între filamente este cel care asigură izolația - și nu în umplutura în sine.

Îți prezentăm mai jos cinci tipuri de umplutură naturală. Cea care prezintă cele mai multe filamente are și cea mai înaltă capacitate de izolare. 

Ce este umplutura cu puf? 

Umplutura cu puf de gâscă este de regulă mai densă și mai voluminoasă decât cea de rață, de aceea o pernă cu umplutură 100% din puf de gâscă are un nivel de izolare mai mare. Calitatea superioară se datorează faptului că gâștele sunt mai mari decât rațele și au o durată de viață, în general, mai lungă.

Citește mai mult despre colectarea penelor și a pufului de la gâște și rațe. 

Ce este puful de rață marină care provine din zonele nordice? 

Umplutura realizată din puful rațelor marine care provin din zonele nordice cântărește cel mai puțin și are nivelul de izolare cel mai ridicat din lume. Puful este colectat din cuibul raței imediat ce aceasta a depus ouale și a părăsit cuibul. Puful este apoi curățat și sortat manual. Pentru că este foarte apreciată și exclusivistă, umplutura din puf de rață marină este o resursă limitată pe piața globală. 

Mai există și alte tipuri de umplutură din puf de rață - de exemplu rața leșească al cărei puf are proprietăți similare cu cele ale raței marine. Rața leșească mai este cunoscută și sub numele de ”rața sălbatică”. 

Care umplutură este mai bună - cea din puf sau cea din pene? 

Umplutura din pene de gâscă sau de rață este ceea ce simțim moale în interiorul pernei sau a plăpumii atunci când o atingem. Penele, pe de altă parte, asigură susținere umpluturii pernei și greutate plăpumii. 

Într-o pernă alcătuită dintr-o singură cameră, este ideal să fie folosit un amestec de umplutură din puf și pene. Dacă perna conține doar umplutură din puf, se va turti ușor și nu va oferi susținere gâtului și capului. Într-o pernă formată din 3 camere, centrul este alcătuit în general din pene, iar cele 2 camere adiacente sunt umplute cu puf pentru mai mult confort. 

Într-o plapumă, umplutura cu puf asigură nivelul de izolare, iar penele asigură greutate, alături de materialul exterior. Nivelul de confort diferă la fiecare persoană, însă celor care au un somn agitat li se recomandă o plapumă mai grea. 

O plapumă ușoară este perfectă dacă vrei să simți cum te învelești cu o plapumă moale și confortabilă. O plapumă umplută 100% cu puf de gâscă este eficientă și pentru absorbția transpirației de pe corp. 

Descoperă mai mult

Ghid pentru plăpumi

Ghid pentru plăpumi

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Ce mărime să alegi pentru plapumă?

Ce mărime să alegi pentru plapumă?