Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

Sărbătorim împreună 45 de ani cu oferte excelente! Reduceri de până la 70% Vezi ofertele


O ofertă excelentă pentru compania ta: JYSK BUSINESS TO BUSINESS

Duvet and pillow

Ce mărime să alegi pentru plapumă?

Ce dimensiune să alegi pentru plapumă? Răspunsul la această întrebare diferă în funcție de persoana sau persoanele care va/vor folosi plapuma. De exemplu, pentru bebeluși plăpumile au o altă dimensiune decât pentru copii sau adulți. În tabelul de mai jos puteți vedea dimensiunile cele mai comune pentru plăpumi. 

 

Plăpumi: Ghid pentru mărimi

 

Nume Mărime
Bebeluș 67x100 cm
Copii 100x140 cm
Single 135/140x200 cm
Lungime extra 135/140x220
Dublă 200x220 cm
King size/dublă extra 240x220 cm
Super king size 260x220 cm

 

 

Plăpumile sunt disponibile în diverse mărimi

Plăpumile pentru adulți sunt disponibile în diverse mprimi, printre care dimensiunea stas sau cu lungime extra, duble sau single. În multe țări, cea mai populară dimensiune de plăpumi pentru adulți este cea single - 135 x 200 cm. Chiar dacă dorm alături de partener, în unele țări sunt preferate plăpumile single, pentru că astfel fiecare persoană poate folosi plapuma cu gradul de izolare potrivit pentru respectiva persoană. În plus, când fiecare partener are plapuma lui, niciunul nu va rămâne dezvelit peste noapte. În prezent, fie că alegeți o plapumă dublă sau una single, cea mai populară dimensiune de plapumă este cea cu lungime extra, de 220 cm. 

 

 

 

 

Care este lungimea potrivită pentru palpumă?

Este recomandat ca plapuma să fie cu cel puțin 20-30 cm mai lungă decât înălțimea persoanei care o folosește. Astfel, dacă ai 170 cm, o plapumă de 200 cm lungime va fi tocmai potrivită pentru tine. Dacă plapuma este mai scurtă, picioarele sau partea superioară a corpului vor rămâne neacoperite. În final, o alegere nepotrivită a lungimii plăpumii va avea ca rezultat un somn mai puțin confortabil, ceea ce înseamnă că te vei trezi mai obosit și cu mai puțină energie.  

 

 

 

 

Cât de lată ar trebui să fie plapuma? 

O plapumă single trebuie să fie cu cel puțin 30 cm mai lată decât lățimea umerilor celui care o folosește. O plapumă dublă trebuie să fie la fel de lată ca și salteaua pe care tu și partenerul tău dormiți. Dacă optați pentru o plapumă dublă, trebuie să vă gândiți dacă amândoi aveți aceleași preferințe atunci când dormiți. Dacă preferați același grad de izolare - o plapumă călduroasă, foarte călduroasă sau răcoroasă, același tip de umplutură etc. Dacă aveți preferințe diferite și folosiți aceeași plapumă, unul dintre voi nu va dormi confortabil. 

Totuși, foarte mulți oameni simt că folosirea unei plăpumi duble adaugă mai mult confort și un sentiment de extra lux. Dacă nu ești decis asupra dimensiunilor plăpumii, poți contacta departamentul nostru de Serviciu Clienți pentru a cere informații suplimentare. 

 

 

 

 

Materialele în care sunt disponibile plăpumile 

Plăpumile sunt disponibile într-o varietate de umpluturi și pot avea țesătura realizată din diverse materiale. Umplutură naturală poate fi din pene, fulgi, mătase, bumbac sau lână. Umplutura naturală are avantajul că respiră mai bine, permite aerisirea plăpumii și oferă mai mult confort în timpul nopții. În plus, umplutura naturală izolează cel mai bine, ceea ce înseamnă că, dacă preferi o plapumă călduroasă, cea cu umplutură naturală va fi mai potrivită.  

 

 

 

 

Pene, fulgi și densitatea umpluturii

Penele și fulgii folosiți în umplutura plăpumilor provin de obicei de la gâște sau rațe. În general, majoritatea oamenilor preferă umplutura cu fulgi, pentru că acest tip de plăpumi sunt cele mai plăcute la atingere. Majoritatea plăpumilor sunt notate în funcție de densitatea umpluturii , denumită și "tog". Această caracteristică descrie calitatea și felul în care este distribuită umplutura în plapumă, precum și felul în care arată plapuma după ce a fost comprimată. Densitatea umpluturii variază între 2 și 16, iar 16 este cea care izolează cel mai bine. 

Plapuma ideală este cea care îmbină perfect densitatea umpluturii cu greutatea. Cu cât o plapumă conține mai mulți fulgi, cu atât are o densitate mai mare a umpluturii. Cu cât o plapumă conține mai multe pene în umplutură, cu atât mai grea va fi. 

Citește mai multe în Ghidul pentru plăpumi.

 

 

 

Descoperă mai mult

Ghid pentru plăpumi

Ghid pentru plăpumi

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?