Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Ghid pentru alegerea unei plăpumi potrivite

Ghid pentru plăpumi

Atunci când îți alegi plapuma, trebuie să te asiguri că este cea potrivită și cea care îți va oferi un somn liniștit. 

 

Mărimea

Este recomandat ca plapuma să fie cu 20-30 cm mai lungă decât înălțimea persoanei care o va folosi. La JYSK poți găsi plăpumi cu lungimea de 200 sau 220 cm.

Capacitatea de izolare

În gama noastră de plăpumi vei găsi produse cu trei grade de izolare: plăpumi Răcoroase, Călduroase și Foarte Călduroase. Atunci când alegi gradul de izolare al plăpumii, trebuie să iei în considerare temperatura pe care o preferi atunci când dormi, pentru că unii oameni preferă să aibă un dormitor mai călduros, alții mai răcoros. 


Umplutura

Plăpumile sunt disponibile în mai multe variante de umplutură. Există două mari categorii de umplutură:

  • Naturală
  • Din fibre

De cele mai multe ori, tipul de umplutură este o chestiune de gusturi și nu influențează calitatea plăpumii sau a izolației.

Umplutura naturală

Umplutura naturală este reprezentată de pene sau fulgi de rață sau gâscă, dar poate fi și din materiale precum mătase, bumbac sau lână. Avantajul umpluturii naturale este că produsul respiră mult mai bine și este mai confortabil atunci când atinge corpul. Prin natura sa, umplutura naturală oferă cea mai bună izolare termică.

Calitatea umpluturii

Calitatea umpluturii măsoară de fapt cât de densă este umplutura din plapumă și este corelată cu puterea de izolare a umpluturii. Aceasta este cea mai importantă caracteristică a penelor sau fulgilor care alcătuiesc plapuma. Cu cât calitatea umpluturii este mai mare, cu atât mai mult aer pe cm2 poate fi prins în umplutură, ceea ce înseamnă o creștere a gradului de izolare termică. 

Cu cât există mai multe pene care sunt amestecate cu puful din umplutură, cu atât calitatea umpluturii și greutatea sunt mai mari. Totuși, greutatea în sine nu este un indicator al gradului de căldură pe care îl oferă plapuma. Greutatea umpluturii și calitatea ei sunt cele care dictează gradul de izolare.

Mătasea

O plapumă cu umplutură din mătase este o plapumă subțire, dar care are o putere de izolare mare. Avantajul lor este că reglează temperatura, astfel încât pe parcursul nopții nu vei transpira și vei avea parte de o temperatură confortabilă. Mătasea este un material care respiră ușor, este antibacteriană și îți oferă un mediu de somn igienic și confortabil.

Umplutura din fibre

Umplutura sinteticî este reprezentată de fibre din poliester care sunt procesate pentru a avea calitățile umpluturii naturale la un preț mai mic. Fibrele sintetice au avantajul că pot înlătura eficient umiditatea și o pot îndepărta de corp. În acest caz, umplutura are o greutate mai mare decât în cazul plăpumilor cu umplutură naturală, pentru a asigura gradul potrivit de izolare. De aceea, plăpumile cu umplutură sintetică vor fi mai grele și mai voluminoase decât cele din umplutură naturală.

Țesătura exterioară

Materialul din care este realizată țesătura exterioară a plăpumii este de asemenea important în alegerea plăpumii potrivite. La JYSK, țesătura este realizată fie din bumbac, fie din poliester sau un amestec între cele două materiale.

O țesătură de calitate este cea realizată din bumac cambric. Bumbacul cambric este țesut cu un fir subțire – rezultând astfel un material des, ușor și mai suplu. Pentru că are o țesătură deasă umplutura nu poate ieși prin cusături, motiv pentru care acest material este foarte rezistent.

Plăumile anti-alergice

Multe persoane cred ca au alergie la umplutura naturală din puf sau pene. De fapt, studiile arată că doar un procent foarte mic de oameni au această alergie. De exemplu, în Danemarca, numai 2-3% din populație este afectată de această alergie. Un procent mai mare este alergic la acarienii care se adună în umplutura naturală. Dacă te numeri însă printre cei care au alergie la umplutura naturală, este recomandat să ai o plapumă realizată din umplutură sintetică.

Alergia la acarieni

Este dificil să eviți complet acarienii. Poți însă să limitezi înmulțirea lor dacă faci des curățenie în dormitor, aspiri praful și speli plapuma, pernele și salteaua superioară de 5-6 ori pe an. Spălarea cu această frecvență descurajează înmulțirea acarienilor prin eliminarea condițiilor care favorizează înmulțirea lor. Nu este recomandat să speli mai des de 5-6 ori pe an plapuma și pernele, pentru că și cele de cea mai bună calitate se deteriorează mai repede dacă sunt spălate prea des. Poți citi mai multe despre îngrijirea pernelor și plăpumilor aici.

Dacă ești alergic la acarieni, ia în cpnsiderare o plapumă antialergică. Acestea sunt de obicei supuse unui tartament care previne apariția acarienilor și îi împiedică să pătrundă prin țesătura plăpumii sau să se reproducă. O plapumă tratată astfel poate fi spălată doar de două ori pe an, lucru ce îi prelungește durata de viață. În gama noastră avem următoarele branduri antialergice: 

Plăpumile și pernele cu eticheta NOMITE au o țesătură foarte deasă. Aceasta înseamnă că acarienii de praf nu pot penetra țesătura pentru a-și face loc în plapumă sau pernă.

OEKO-TEXⓇ STANDARD 100

Produsele ce au inscripționat pe etichetă "Încredere în textile" au întrunit toate condițiile pentru a trece testele Asociației Internaționale OEKO-TEX®, ceea ce înseamnă că nu conțin substanțe dăunătoare.

Produsele care au această etichetă au fost analizate de Asociația pentru Astm și Alergii Nordic, pentru a se asigura că nu conțin substanțe care cauzează alergii.


Plăpumi de vară și plăpumi de iarnă

Fie că vrei să folosești aceeași plapumă tot anul, fie că vrei să schimbi plapuma în funcție de sezon, trebuie să te gândești la preferințele tale și la temperatura din casă. Dacă poți păstra o temperatură constantă în casă de-a lungul anului, atunci nu e nevoie să schimbi plapuma. Dacă însă temperatura se modifică în funcție de sezon, o idee bună este să ai o plapumă de vară, răcoroasă, și una de iarnă, călduroasă sau foarte călduroasă. Astfel, vei avea un somn confortabil indiferent de sezon. 

Descoperă mai mult

Cum să alegi plapuma potrivită? Ghidul complet

Cum să alegi plapuma potrivită? Ghidul complet

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?