Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
6 tradiții de Paști populare în Danemarca

6 tradiții de Paști populare în Danemarca

Dată:

Categorie: Toate articolele, Viața la JYSK

Cuvinte cheie: traditii de paste, pastele in danemarca, traditii daneze, sarbatori pascale

În toate țările Creștine, Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Mai mult decât Crăciunul, care a devenit un moment din ce în ce mai comercial, Paștele și-a păstrat importanța religioasă și continuă să fie sărbătorit de oameni respectând tradiții vechi de sute sau chiar mii de ani.

Dacă în România avem ca simboluri ale Paștelui ouăle roșii, mielul și lumina sfințită, alte popoare au propriile ritualuri și simboluri menite să marcheze acest important moment al anului.

Traditii de pasti in danemarca

În Danemarca, Paștele este privit ca un festival anual tradițional, în cadrul căruia familiile și prietenii se reunesc și iau parte la activități specifice sărbătorii. Ca și în țara noastră, în Danemarca Paștele este o sărbătoare cu origini iudeo-creștine, care pleacă de la unul dintre momentele esențiale ale istoriei creștine: moartea și, mai apoi, învierea Mâtuitorului.

Pentru a marca acest moment, danezii au câteva tradiții importante:  

  • Masa de Paști
  • Scrisorile de dinaintea sărbătorii
  • Ouăle de Paști
  • Iepurașul de Paști
  • Grădinăritul specific Paștilor
  • Narcisele și decorațiunile galbene

 

TRADIȚIONALA MASĂ DE PAȘTI

Mesele sunt momentul în care, în general, toată familia este împreună. În timpul zilei avem fiecare treburile noastre, mergem la serviciu sau la școală, dar seara ne strângem la aceeași masă și ne bucurăm nu doar de mâncare, ci și de conversația cu cei apropiați. La fel facem în weekenduri și, mai ales, la sărbătorile importante. Masa de Paști este, așadar, un element cheie al acestei sărbători. Nu doar la români, ci și în alte culturi, precum cea daneză. Mamele și bunicile noastre stăteau în bucătărie zile întregi pentru ca masa de Paști să fie plină de bunătăți.

Traditii de pasti

În Danemarca, masa de Paște este un moment prielnic pentru revederi cu familia și pentru a petrece timp de calitate cu cei apropiați, în timp ce te bucuri de o mâncare bună. Din meniul de Paște al danezilor face parte întotdeauna berea de Paște și schnapps, o băutură alcoolică specific daneză cu aromă de fructe. În ceea ce privește mâncarea, orice e binevenit, important este să fie în cantități mari. Ba chiar uriașe! Pentru danezi, masa de Paști este la fel de importantă ca cea de Crăciun, pentru că este momentul în care pot sa stai cu cei apropiati.

Ingredientul principal al meselor de Paști este, ca și în România, carnea de miel. Dar, pentru că sunt un popor puternic legat de ceea ce oferă marea, mâncarea include și foarte multe sortimente de pește. Mesele sunt decorate cu galben și verde și cu o mulțime de ouă de ciocolată, care pot fi mâncare oricând înainte, în timpul sau după masă.  

 

SCRISOAREA DINAINTEA PAȘTELUI

Această tradiție este veche de sute de ani și poartă numele de viz. Copiii și adulții încă au un suflet de copil fac scrisori creative, taie hârtia în diverse forme – inimioare, flori, ouă etc. - și le trimit prietenilor și membrilor familiei înainte de Paști. O astfel de scrisoare trebuie să conțină și câteva versuri amuzante, iar expeditorul trebuie să își semneze numele folosind numai puncte. Numărul de puncte trebuie să corespundă cu numărul de litere din numele celui care trimite srisoarea. Dacă destinatarul scrisorii nu își dă seama de la cine este, tradiția spune că destinatarul îi datorează expeditorului un ou de Paște. Dacă ghicește, atunci expeditorul trebuie să îi dea destinatarului un ou de Paște de ciocolată.

 

OUĂLE DE PAȘTI ȘI DECORAȚIUNILE

În Danemarca, ouăle ocupă un loc central în toate activitățile de Paști. Ouăle vin într-o mulțime de culori și forme, unele sunt bune de mâncat, altele sunt doar decorațiuni. În sudul Danemarcei, ouăle sunt pictate în diverse culori și sunt aruncate la vale. Cel al cărui ou a ajuns cel mai departe fără să se spargă este desemnat câștigătorul jocului.

Un alt joc distractiv cu ouă este să iei un ou nefiert, să îl găurești și să sufli în el, până când iese tot albușul și gălbenușul. Obții un ou gol, pe care îl poți decora cu vopsea, sclipici sau pene.  

 
Oua de paste

IEPURAȘUL DE PAȘTI CARE ADUCE OUĂ DE CIOCOLATĂ

Pentru familiile cu copii, Iepurașul de Paști este una dintre cele mai distractive și importante tradiții. Iepurașul ascunde ouă de ciocolată în grădină, iar toată lumea trebuie să le caute. E o activitate de Paști foarte distractivă, mai ales pentru cei mici, care fac tot ce pot pentru a găsi cât mai  multe ouă de ciocolată. Pentru că, bineînțeles, cu cât găsesc mai multe, cu atât vor mânca mai multă ciocolată!

 

GRĂDINĂRITUL ÎN PERIOADA PAȘTELUI

Deși în fiecare an Paștele pică într-o dată diferită, este întotdeauna într-o duminică de primăvară. Pentru că atunci vremea începe să fie mai caldă, toată lumea are chef să stea afară, în grădină sau pe terasă. Atunci danezii încep să planteze flori, să taie iarba, să amenajeze ghivecele de flori și mobilierul de grădină și să își pregătească grădina pentru vară.   

 

NARCISELE GALBENE – SIMBOL AL PAȘTELUI

Pentru că înfloresc în perioada Paștelui, narcisele au devenit un simbol al acestei sărbători în Danemarca. Sunt frumoase, colorate și semnifică venirea primăverii, de aceea sunt folosite foarte mult ca decorațiune pentru mesele de Paște sau put și simplu pentru a decora casa. În plus, galbenul este culoarea tradițională a decorațiunilor de Paști în Danemarca. 

Foto: JYSK, Designed by Jannoon028 / Freepik