Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

8 caracteristici ale designului scandinav pe care să le aplici în casa ta

Dată:

Cuvinte cheie: design nordic, design scandinav, caracteristici design nordic, design danez, mobila danemarca, hygge

În această toamnă aniversăm 8 ani de când JYSK a adus conceptul de “Scandinavian Sleeping and Living” în România. 8 ani de la inaugurarea primului magazin JYSK, la Oradea, 8 ani în care cei care și-au dorit produse cu un design plăcut și cu funcționalitate bine gândită au găsit în magazinele noastre oferte foarte bune.

Ce înseamnă, însă, design-ul scandinav, apreciat și iubit în toată lumea? Și care sunt, cu precădere, caracteristicile design-ului danez? Dacă îți dorești o casă în stil scandinav – în care produsele atractive să aibă și un rol funcțional bine definit și în care să te simți confortabil în orice moment – atunci ține cont de trăsăturile definitorii ale design-ului interior scandinav, care au făcut ca produsele țărilor nordice să fie căutate în toată lumea.

Design scandinav sfaturi

1.    Minimalism

Locuitorii țărilor nordice sunt adepții folosirii optime a resurselor, iar acest principiu se aplică și în design-ul interior. În secolul trecut, în timp ce restul Europei încerca să copieze casele opulente ale nobililor și aristocrației, pline până la refuz de mobilier greoi și decorațiuni bogate, nordicii preferau simplitatea. Locuințele nordice nu sunt aglomerate cu lucruri inutile, iar piesele de mobilier au forme minimaliste, fără niciun fel de brizbrizuri. Conceptul de “Less is more” caracterizează cel mai bine design-ul nordic.

2.    Funcționalitate   

Clima potrivnică, nopțile lungi, verile scurte și cantitatea redusă de lumină din țările nordice au influențat puternic evoluția design-ului scandinav. Timp de secole, viața locuitorilor din nord s-a învârtit în jurul casei, care era refugiul față de vremea de afară. Pentru că trebuia să le asigure tot confortul, dar să fie în același timp și atractivă, o locuință scandinavă este în același timp practică și plăcută din punct de vedere estetic. 

3.    Fiecare obiect individual este o piesă de design

Atunci când începem să decorăm o casă, imaginea de ansamblu contează cel mai mult. Ne gândim cum se vor îmbina piesele de mobilier unele cu altele și, de cele mai multe ori, ca să fim siguri să se potrivesc, luăm piese de mobilier din aceeași gamă pentru toată camera. În design-ul scandinav însă, fiecare piesă de mobilier trebuie să fie o operă de artă. Designerii de produs petrec mult timp pentru a obține scaunul, masa sau canapeaua cu forma perfectă. Așa au luat naștere, în anii ’50, câteva piese de mobilier devenite astăzi la fel de celebre precum geanta Hermes sau valizele Louis Vuitton. Un exemplu este scaunul Modell No. 3107 creat de Arne Jacobson, renumit designer danez, sau Panton, semnat de un alt danez, Verner Panton. 

Caracteristici design danez

4.    Prețuri accesibile pentru toți

Dacă în alte țări europene, felul în care arată casa ta e un simbol al statutului social, în țările nordice design-ul frumos și piesele de mobilier de calitate trebuie să fie accesibile tuturor. E unul dintre principiile de bază ale produselor scandinave, un principiu care a fost ușor de pus în aplicare din câteva motive simple. În primul rând, materialele naturale din care sunt realizate obiectele sunt o resursă bogată în nord, populația nu este numeroasă, iar industrializarea a ajutat la producția în masă.

 

5.    Conceptul danez “HYGGE”

Așa cum românii sunt singurul popor care are în vocabular cuvântul și noțiunea de “dor”, danezii sunt singurii care au conceptul de “Hygge”. Născut ca urmare a iernilor lungi lipsite de lumină și a climei reci, hygge (pronunțat “huga”) însemană confortul și protecția pe care ți-o oferă locuința. Când vorbesc despre hygge, danezii se referă la crearea unei atmosfere calde în casele lor, de care să se bucure împreună cu oameni generoși și buni, alături de care să petreacă momente liniștite. Bineînțeles, apogeul conceptului de hygge este perioada Crăciunului. În mijlocul iernii, danezii combat vremea mohorâtă și nopțile lungi prin hygge. 

Conceptul danez HYGGE - Confort

6.    Culorile neutre și accente puternice

Lipsa luminii pentru o perioadă îndelungată din an i-a determinat pe nordici să se adapteze. Astfel, interioarele trebuiau să fie cât mai luminoase, pentru că lumina de afară nu ajuta cu mare lucru. În încăperile scandinave, podelele sunt realizate din lemn deschis la culoare, pereții sunt albi, iar obiectele mari de mobilier – dulapuri, mese, biblioteci – au culori neutre, cât mai apropiate de cele naturale.

Culorile puternice sunt folosite pentru obiecte mai mici și pentru a aduce accente de veselie în încăpere. Un covor, o pernă decorativă, pături realizate din petice sau șervete de masă sunt obiecte care înveselesc casele nordicilor și le dau personalitate, datorită culorilor și printurilor care ies în evidență. În ceea ce privește printurile, dungile sunt preferatele nordicilor.

7.    Lumina

În ciuda lipsei luminii naturale, încăperile scandinave sunt foarte luminoase. Nordicii reușesc această performanță folosind câteva trucuri: culorile deschise, geamuri mari, acoperite doar foarte puțin de draperii sau perdele, oglinzi poziționate strategic astfel încât să amplifice lumina naturală și o mulțime de surse de lumină artificială, așezate din loc în loc în casă – lampadare, veioze, lămpi și felinare. Specific pentru nordici este folosirea mai multor surse de iluminare mici, în locul unei plafoniere sau lustre mari.

 

8.     Tradiționalul îmbinat cu elemente moderne

Pentru că lemnul este, în mod tradițional, resursa de bază din care este fabricată mobila scandinavă, designerii nordici au reușit să îmbine cu succes tehnicile vechi de prelucrare a lemnului cu tehnologia modernă, dar și materiale naturale cu materiale artificiale. În multe piese de mobilier, adevărate opere de artă, lemnul se îmbină cu aluminiu, plastic sau oțel. Materialele naturale rămân, însă, baza design-ului scandinav. 

Caracteristici design scandinav