Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Mihaita Papara, para-snowbard, Beijing 2022

Jocurile Paralimpice de la Beijing 2022: Interviu cu Mihăiță Papară, para-snowboarder

Dată:

Categorie: CSR

Foto: Sergiu Gheorghe

În perioada 4 – 13 martie au loc Jocurile Paralimpice de la Beijing 2022, competiție la care România va fi reprezentată de doi sportivi: Mihăiță Papară în probele de para-snowboard și Laura Văleanu în probele de schi. JYSK România, principalul sponsor al Comitetului Național Paralimpic Român, susține sportivii paralimpici care vor concura la Paralimpiadă pentru o clasare cât mai bună în competiție.

Am vorbit cu Mihăiță Papară cu câteva zile înainte de plecarea la Beijing, unde delegația României este formată din 9 persoane: doi sportivi, fiecare cu o echipă de trei tehnicieni, și un șef de misiune. Am stabilit să ne auzim în timpul pauzei pe care o avea la serviciu. Pe lângă antrenamentele sportive și pregătirea la snowboard, Mihăiță Papară are și un job full time în Bruxelles, unde lucrează ca traducător la Consiliul Uniunii Europene.

A doua participare la Jocurile Paralimpice

Mihăiță a început să practice snowboard după ce, la 25 de ani, în urma unui accident de mașină, i-a fost amputat un picior. Dacă înainte de accident a schiat doar de plăcere, după, sportul a devenit salvarea lui. În 2012, în timpul unei vacanțe la schi în Italia, a luat pentru prima dată placa și și-a dat seama că poate practica snowboard.

Acum este la a doua participare la Jocurile Paralimpice, după ce în 2018, la PyeongChang, a fost singurul reprezentant al României la Jocurile din Coreea de Sud.  

“În Coreea am obținut două locuri 11, dar planul era să fiu în primii zece și am fost destul de trist că nu am reușit. Acum merg cu altă experiență, cu alt sprijin, cu altă pregătire”, spune Mihăiță Papară, apoi punctează: “E cea mai mare scenă a competițiilor sportive. (...) E foarte multă vizibilitate și foarte multă presiune pe sportivi, toți ochii sunt îndreptați spre ei”.

Laura Văleanu (schi) și Mihăiță Papară (para-snowboard), cei doi reprezentanți ai României la Jocurile Paralimpice de Iarnă, la Cupa Mondială care a avut loc în Norvegia, în ianuarie 2022.

Pregătirea pentru jocuri

La Beijing, Mihăiță va participa la probele de SBX (Snowboard  Cross) - coborâri de câte patru, cu eliminări, și Banked Slalom, o probă contra timp, care constă în slalom printre jaloane montate pe contrapante. Față de acum patru ani, el este mai bine pregătit, deși perioada pandemiei a făcut ca organizarea competițiilor și deplasările să fie mai dificile.

“O să se vadă diferența pe zăpadă. Pregătirea fizica se face în acest moment individual în mare parte. Mergi la o sală, faci exerciții sau, daca poți, mergi într-un skatepark sau alt loc care iți permite deplasarea pe un skateboard. Snowboard-ul, skateboard-ul și wakeboard-ul sunt sporturi complementare. Am făcut wakeboard și aici, în Belgia, și în Romania. Sunt mișcări și tehnici asemănătoare până la un punct”, explică sportivul.

O altă schimbare față de acum patru ani este faptul că acum are și un preparator fizic specializat, pe Marcel Profilescu, pe lângă cei doi antrenori, Dan Marcu, de la Fresh Meat, și Cristian Piciorea, de la EVO Sports. Preparatorul fizic specializat i-a făcut lui Mihăiță un plan specific sportului și handicapului său, pe termen scurt, mediu și lung, iar asta îl ajută să fie mai bine pregătit.

Viața în afara pârtiei

Acum aproape 14 ani, Mihăiță pleca din țară pentru un stagiu profesional de 5 luni pentru persoane cu handicap, organizat de Parlamentul European. A simțit că își dorește ceva nou și a rămas în Bruxelles, unde a și cunoscut-o pe soția sa.  

“Am plecat pentru că am vrut sa schimb locul meu de muncă, în 2008. Nu mă gândeam neapărat că o să ajung în altă țară și într-un alt mediu. Lucram într-o bancă în Miercurea Ciuc, eram foarte mulțumit, dar am vrut să o schimbare. La Parlamentul European am găsit alți oameni și o altă deschidere. Cred că am trimis peste 120 de CV-uri și am fost selectat pentru niște interviuri. Am semnat un contract pentru 3 ani, care s-au prelungit pentru mai mulți ani. Acum sunt traducător la Consiliul Uniunii Europene”, povestește el.

Mihăiță locuiește acum în Bruxelles, alături de soția sa și cei doi copii, un băiat și o fată, și e bucuros că și copiilor le place foarte mult să schieze. Reușește cu succes să își facă timp și pentru familie, și pentru serviciu, și pentru antrenamente.

“E greu de făcut echilibristica între toate, pentru că trebuie să te concentrezi la fiecare. Pentru deplasări, în momentul acesta, mi-am folosit zilele de concediu. Nu am cerut un concediu fără plată sau un concediu special pentru a mă deplasa la competiții. E drept ca nici nu am mai participat în ultimul sezon la toate competițiile la care aș fi putut obține puncte, am preferat să mă concentrez pe cele la care am putut să mă pregătesc pentru China”, explică sportivul.

Echipa de snowboard a României

Cele mai recente competiții la care a participat în pregătirea Jocurilor Paralimpice au fost în Norvegia și Țările de Jos. În Țările de Jos, la Cupa Europeană de la Landgraaf, Mihăiță a fost însoțit de alți trei para-snowboarderi români.

Echipa de snowboard a României la Cupa Europeană de la Landgaarf, Țările de Jos, din noiembrie 2021 

“Echipa de para-snowboard a României este formata din patru persoane. Alături de Mihăiță Papară, din echipă fac parte Gabriela Bădicu, 16 ani, din Ploiești, cu amputație braț,  Maya Păduraru, 13 ani, din Iași, cu amputație gambă, și Laurențiu Georgilaș din Sibiu, cu lovitură la coloană. Fetele au suferit amândouă de cancer osos, s-au cunoscut când erau în spital și au rămas prietene. Celălalt coleg a avut o lovitură la coloană în copilărie, foarte devreme. S-a bucurat că a învățat singur snowboard, iar din 2016 și până acum a evoluat fantastic. Sportul a avut un impact extraordinar în viața lui”, povestește Mihăiță Papară.

Cu noi membri plini de entuziasm în echipa de para-snowboard, el crede că în viitor acest sport va crește și mai mult. Gabriela a obținut deja o medalie de argint și una de aur la Cupa Europeană din Țările de Jos, iar Maya o urmează cu succes. Atât ele, cât și Laurențiu, au participat deja la tabere de pregătire organizate de Comitetul Paralimpic Internațional, organizate ca parte a unui proiect de dezvoltare a sporturilor noi.

“Scopul nostru este să le pregătim pentru Jocurile Paralimpice din 2026, pentru ca au șanse să obțină rezultate foarte bune. Nu vrem să ne oprim doar la noi patru, cei care suntem acum în echipă, ci încercăm să atragem cât mai mulți sportivi. Facem evenimente și în țară și vrem să promovăm ideea foarte reală că sportul ajută în recuperarea fizică, psihică și socială a persoanelor cu handicap. Cred că noi, acum, putem să ne dăm ca exemplu pentru această situație. Nu vrem să atragem tineri neapărat doar către snowboard, deși ne-ar încânta să vină spre snowboard. Sunt foarte multe sporturi și oricare ar fi mai atrăgător pentru persoanele cu handicap, le încurajăm să încerce”, explică Mihăiță.

În timpul competiției de la Landgraaf 


Programul competițiilor de la Beijing

La Jocurile Olimpice de la Beijing, Mihăiță Papară va participa la 2 probe, astfel:

6 martie 2022: SBX - Snowboard  Cross, calificări

12 martie 2022: Banked Slalom

Mai multe fotografii din timpul competiției de la Landgraaf, Țările de Jos:

© Sergiu Gheorghe

Laurențiu Georgilaș, Gabriela Bădicu, Maya Păduraru, Mihăiță Papară și antrenorii lor.