Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

Lars Larsen – de la viața la fermă la afacerea cu mobilă

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, Toate articolele

Cuvinte cheie: istoria jysk, lars larsen, fondatorul jysk, aniversare jysk

Pentru că în această toamnă aniversăm 8 ani de când s-a deschis primul magazin din JYSK din România, la Oradea, ne-am gândit că e un moment potrivit să facem o scurtă trecere în revistă a momentelor interesante din viața fondatorului JYSK, Lars Larsen. Mai exact, anii care au precedat înființarea companiei care i-a adus renumele, de la primii ani de viață la o fermă din peninsula Jutlandia, până în momentul în care și-a început cariera în retail.

În anii '50, un băiețel roșcat și pistruiat trăia la o fermă din Danemarca, împreună cu mama și cei trei frați ai săi. 20 de ani mai târziu punea bazele celui mai cunoscut lanț de retail din țară, iar peste inca 30 de ani era pe locul 435 in topul celor mai bogați oameni din lume, realizat de revista Forbes. Povestea sa de succes începe încă din copilărie, când și-a dovedit cu brio calitatile de antreprenor. 

Istoria JYSK - Familia Larsen

Familia Larsen

5 lucruri despre Lars Larsen, fondatorul JYSK

 

 1. DE LA FERMĂ LA HOTEL: Lars Larsen, fondatorul JYSK, și-a petrecut primii ani din viață la ferma familiei, Nygard, în orașul Arnborg, aflaă în peninsula Jutlandia. Când a împlinit 6 ani, mama sa, Signe Vera Kristina Larsen, a cumpărat un hotel pe malul râului Gudenaen, iar familia Larsen s-a mutat în orașul Bjerringbro și a început să se ocupe de hotel.
   
 2. MAGAZINUL DE DULCIURI: Câțiva ani mai târziu a venit vremea unei noi schimbări, una care la care ar visa orice copil: mama lui Lars Larsen a vândut hotelul și a cumpărat un magazin de dulciuri în orașul Hurup. Noua afacere a mamei sale i-a crescut popularitatea tânărului Lars la școală, unde era cunoscut drept roșcatul cu pistrui a cărui mamă are magazinul de dulciuri.

  Liceul din orasul Hurup - istoria JYSK Pictura de Lars Larsen, fondatorul JYSK
  Clădirea școlii din orașul Hurup Pictură de Lars Larsen

   
 3. MĂCELĂRIA: Unul dintre primele job-urile ale sale a fost un post part-time de ajutor de măcelar, care presupunea ore de lucru după-amiază și duminică, ceea ce îi permitea lui Lars Larsen să meargă și la școală. Șeful său de atunci a observat că tânărul Lars avea talent și la pictură și l-a recomandat clienților care voiau tablouri pentru casele lor. Astfel, Lars Larsen a devenit pentru o scurtă perioadă pictor.  
   
 4. VISE DIN ADOLESCENȚĂ: În adolescență și-a dorit să fie profesor sau să aibă propria sa măcelărie. Fratele său mai mare, Hans, i-a spus însă că meseria de profesor nu îi va aduce mari satisfacții, iar în ceea ce privește măcelăriile, în curând toate vor dispărea, pentru că produsele din carne se vor vinde numai la supermarket.

  Lars Larsen, fondatorul JYSK, alaturi de colegii sai de scoala
  Alături de colegii de la Liceul Hurup Realskole

   
 5. ÎNCEPUTUL ÎN RETAIL: La 18 ani a avut primul job serios, care a reprezentat primul pas către afacerea cu mobilă a fost cel de intern la un magazin cu textile pentru casă și haine pentru femei. După câțiva ani în care a lucrat ca manager pentru un lanț de magazine cu produse foarte ieftine, Lars Larsen a decis că este momentul să își construiască propria afacere. Cu un împrumut de la bancă și si ajutorul a încă doi parteneri, a pus bazele unei companii de retail care vindea mobilă și produse pentru dormitor. Numele său: JYSK Sengetojslager (Senetoj – Bad – Bolig, de la Furnishings – Bath Home sau Mobilă – Baie – Casă).  Primul magazin JYSK s-a deschis în orașul Aarhus, în 1979.  

  Pliant cu oferte JYSK Lars Larsen, fondatorul JYSK
  Una dintre primele reclame JYSK printate Lars Larsen in 1985
   

 Foto: Arhiva personală a lui Lars Larsen