Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Studiu despre somn JYSK: campionii somnului

Locuitorii cărei țări sunt campionii somnului? Rezultatele studiului despre somn

Dată:

Categorie: Dormitor, Toate articolele

Cuvinte cheie: studiu despre somn, oisnuinte de somn

Culturile din diverse țări europene au multe lucruri în comun. Cât de asemănătoare sunt însă obiceiurile de somn din diverse țări? Am vrut să aflăm răspunsul la întrebare în cadrul unui chestionar despre somn realizat în rândul clienților JYSK din 19 țări europene.  

Campioană la perioada optimă de somn, 8 ore pe noapte: Ucraina


Deși cei mai mulți participanți la studiu au fost de acord că perioada oprimă de somn este de 8 ore pe noapte, majoritatea a declarat că în practică dorm numai 6 ore pe noapte (62 %).

Ucraina este campioană la acest aspect, aici 25% dintre respondenți au declarat că dorm 8 ore pe noapte. La polul opus, Belgienii sunt pe locul 1 în topul celor care dorm cel mai puțin. 12% dintre respondenții din Belgia au declarat că dorm 4 ore pe noapte sau mai puțin. 


Cine adoarme cel mai repede: campioana este Serbia 

La întrebarea Cât de ușor este să adormi seara, 20% dintre respondenții din Serbia au declarat că adorm foarte ușor, clasându-se pe locul 1. La polul opus, 13% dintre respondenții din Belgia au declarat că adorm foarte greu. 

Cine adoarme cel mai repede

Dispozitive electronice înainte de culcare: campioana este România

Folosirea dispozitivelor electronice chiar înainte de culcare este un obicei destul de comun în toate țările, chiar dacă e un obicei care te împiedică să adormi ușor și să ai un somn liniștit. Campioană la această categorie este România, unde aproape jumătate dintre respondenți au declarat că se uită la televizor, pe tabletă, telefon sau laptop înainte de culcare. La polul opus se află Danemarca, unde doar 20% dintre respondenți stau în fața unui ecran înainte de culcare. 
 
De ce nu este bine să stai în fața unui ecran atunci când e ora de culcare poți citi aici. 

Person with tablet in bed

Cine doarme cel mai des cu copii în pat: România

Suntem campioni la o altă categorie: părinții din România dorm cel mai des în pat cu copiii. Peste 28% dintre respondenții din România declară că dorm în fieacare noapte împreună cu copilul, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc. România este urmată în top de Bosnia și Serbia. De partea cealaltă a clasamentului se află Belgia, unde 82% dintre responenți spun că nu dorm niciodată cu copilul. 


Family sleeping in bed

Poziția de somn și personalitatea

Poziția fetusului este cea mai populară poziție în general, fiind urmată de poziția pe burtă, cu brațele îmbrățișând perna. Totuși, există diferențe de la țară la țară. 
În România, Slovenia și Ucraina oamenii preferă mai degrabă să doarmă pe burtă decât în poziția fetusului. Este o poziție care descrie o personalitate care descrie o personalitate "comunicativă, directă, extrovertită și sensibilă, care nu acceptă criticile și care ia decizii rapide și căreia îi displac situațiile limită". Poți afla aici ce personalitate ai în funcție de poziția în care dormi. 

Different sleeping positions


Cine se trezește cel mai ușor dimineața: Ucraina

Cei mai bine dispuși dimineață sunt respondenții din Ucraina, dintre care 46% au declarat că se trezesc ușor sau foarte ușor dimineața. Nu departe de Ucraina, chiar peste graniță, 50% dintre polonezi declară că se trezesc greu sau foarte greu dimineața. 


Cine bea cafea înainte de culcare: Olanda

Nu e o idee bună să bei cafea cu câteva ore înainte de culcare. Majoritatea respondenților, indiferent de țară, e de acord, pentru că foarte puțini  (2,97% în medie) au declarat că beau în ficare seara cafea cu câteva ore înainte de a se culca. Există însă o campioană și la această categorie, iar aceasta este Olanda, unde 6,39% dintre respondenți au declarat că beau cafea în fiecare seara. Cel mai sănătos obicei în acest caz îl au locuitorii din Ungaria. Respondenții din țara vecină au declarat în proporție de 57,46% că nu beau niciodată cafea înainte de culcare. 

Despre studiu 


Studiul despre somn s-a desfășurat în luna iulie, iar la studiu au participat 35.000 de oameni din toate țările în care activează grupul JYSK Nordic: Belgia, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Olanda, Croația, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie, Suedia, Republica Cehă, Ucraina și Ungaria.

Studiul a fost promovat prin intermediul newsletterului și canalele social media. 

Ești curios cum dormi tu? Răspunde la Testul despre somn și vezi ce indice de somn ai și cum dormi în comparație cu alți oameni. 

Aici poți citi mai multe despre concluziile generale ale studiului.