Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Sala kientoterapie Asociația Kineto Bebe

Raluca Chișu, Asociația KinetoBebe: “Mișcarea reprezintă pilonul de dezvoltare sănătoasă a unui copil”

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: CSR, asociatia kineto bebe

De mai bine de doi ani, lumea noastră și, mai ales, lumea copiilor noștri, s-a schimbat complet. Închiderea școlilor, apoi trecerea în online și incertitudinea revenirii la școală în format fizic,  i-au afectat pe copii și pe părinți deopotrivă. Iar unul dintre efectele negative ale pandemiei, care uneori este trecut cu vederea, este lipsa acută a mișcării, atât de importantă pentru copii.  

Am vorbit despre cum îi putem ajuta pe copii să aibă o viață sănătoasă în această perioadă cu Raluca Chișu, Fondator al Asociației Kineto Bebe. Prin trei centre de recuperare pediatrică, asociația fondată de Raluca oferă servicii de kinetoterapie, logopedie, psihoterapie pentru copii, dar are și misiunea de a informa părinții despre importanța mișcării și pericolele unei vieți sedentare.

Pentru a-și îndeplini acest obiectiv, Asociația Kineto Bebe a lansat o serie de clipuri video intitulate “Sport acasă”, în care specialiștii în kinetoterapie oferă exemple de exerciții și jocuri care îi ajută pe părinți și copii să facă mișcare în propria locuință, într-un mod distractiv și plăcut.    

Cum a început inițiativa Sport acasă, în care îi învățați pe părinți și copii cum să facă mișcare acasă?

Este programul pe care l-am desfășurat în perioada stării de urgență, când sălile au fost închise. Noi am închis centrul de kinetoterapie cu două zile înainte de declararea stării de urgență, pentru că pacienților le era teamă să vină, neștiind ce se întâmplă. Asta chiar dacă, la noi, măsurile de igienizare și prevenție erau aplicate și înainte de pandemie – lămpi ultraviolete, dezinfectant, măști. Am încercat în acea perioadă să reclădim legătura care era în centrele de terapie între pacienți și specialiștii kinetoterapeuți. Am stat să gândim acțiuni și programe pentru ca terapeuții să fie în continuare implicați în rutina de recuperare a copilului, iar copiii să simtă că participă în continuare la această rutină, care este foarte importantă pentru copiii aflați în programe de recuperare.

Raluca Chișu, Asociația Kineto Bebe

De ce este importantă mișcarea pentru copii?

Am realizat că și alte familii, cu copii sănătoși, stau tot acasă, iar ultimul lucru despre care s-a discutat în această perioadă a fost sportul. Sportul și mișcarea reprezintă pilonul de dezvoltare sănătoasă a unui copil. Pentru a se dezvolta sănătos, un copil trebuie să facă mișcare două ore pe zi. Foarte puțini fac asta. De aceea, venim cu idei către părinți, cu sugestii, pentru a face mișcare acasă. Și părinții au căutat idei pentru a face activități acasă cu copiii în această perioadă, care a lăsat niște seme asupra dezvoltării copiilor. Sedentarismul a lăsat și el semne în dezvoltarea copiilor.

 

Ați făcut și un studiu despre modificările de comportament ale copiilor. Care au fost rezultatele?

Copiilor le-a lipsit implicarea socială, iar acest lucru a dus la modificarea comportamentul general. Am făcut atunci un studiu care a avut ca temă Modificările în comportament și sedentarismul copiilor în perioada pandemică. Am vrut să vedem dacă părinți observă această modificare. I-am întrebat pe părinți, nu cadrele medicale sau terapeuții, ce observă acasă. 67% dintre cei care au răspuns au văzut că văd modificări, în mare parte negative, în comportamentul, postura și greutatea copilului. Peste 50% au spus că vor să vadă în următorul an un medic pentru a vorbi despre aceste schimbări din viața copilului. A fost un punct de cotitură în campaniile noastre de informare privind educația copilului, pentru că acum părinții nu mai aveau nevoie să înțeleagă cum se face corect, ci să recupereze această perioadă, în care copiii au stat acasă. Iar perioada aceasta se prelungește, în continuare multe clase sunt online. Viața unui copil, atunci când se desfășoară 10 ore pe zi în fața tabletei sau a laptopului, nu este o viață gândită pentru el. Vin modificări fizice și de comportament, iar părintele trebuie să vină cumva în contra-balanța acestui program, cu imaginație, ambiție, răbdare, să scoată copilul afară, să îl ducă la aer, să facă mișcare, să socializeze într-un mediu sigur. 

Vezi primul exercițiu al seriei video Sport Acasă:

Vezi aici toate exercițiile din seria Sport Acasă.

Ce putem face alături de copii, în siguranță?

Putem oricând să ne urcăm în mașină, tren, pe bicicletă, să mergem cu copilul pe o câmpie unde putem alerga, putem sări peste pietre... Asta a fost parte și din comunicarea noastră. A face activități sportive alături de copii nu înseamnă să avem un abonament scump la un club sportiv, ci a ieși cu copilul în natură, unde să facem pur și simplu mișcare.

E o perioadă în care este frig, e greu să ieși afară poate. Ce pot face acasă copiii?

Activitatea fizică despre care vorbim înseamnă efectiv a pune corpul să facă mișcare. Nu înseamnă sport de performanță, acela este pentru copiii care au capacitatea și talentul de a face sport de performanță. Nu trebuie să punem această ambiție pe copii, să facă sport de performanță dacă nu vor. Dar putem face lucruri ușoare. Copilul învață din modelul familiei. Dacă noi, ca părinți, nu ne-am urcat niciodată pe o bicicletă sau nu am mers într-o drumeție, nu ne putem aștepta de la copil să fie altfel, pentru că el nu știe altfel. Aici trebuie noi, ca părinți, să analizăm activitățile noastre, în așa fel încât să fim un model sănătos, de la alimentație până la profilaxie.

Cum își pot ajuta părinții copiii în această perioadă?

În primul rând, mi-aș dori ca părintele să redevină părinte. Momentan este ba medic, ba profesor, ba educator, pentru că el compensează activități pe care copilul le avea până acum. Un părinte simte copilul său, iar când simte că este trist, obosit sau palid, să înțeleagă că viața din sufletul unui copil vine în primul rând de la mișcare în aer liber. Trebuie să mergem la o plimbare în aer liber cu copilul, să îl luăm de mână, să povestim cu el orice altceva în afară de activități școlare. Să nu uităm că toate lucrurile de înainte de pandemie sunt în continuare valabile. Nu este sănătos ca un copil de sub 3 ani să stea în fața ecranelor, iar pentru cei mai mari trebuie să reducem timpul petrecut în fața ecranelor. Măcar să compensăm timpul acela cu a ieși din casă sau a stinge mediile digitale din casă, a citi povești, a ne juca, a picta. De exemplu, simpla săritură cu coarda nu costă nimic, putem sări cu un cordon, nici nu ne trebuie neapărat coarda. E important să facem mișcare prin joc, așa înțelege mult mai bine copilul. Nu trebuie să ne mișcăm, trebuie să ne facă plăcere să ne mișcăm. Sunt copii care sunt foarte atenți la viața sănătoasă, așa i-am proiectat noi, și trebuie să ne folosim de asta.

JYSK a sprijinit Asociația Kineto Bebe prin donarea a trei mese speciale de kinetoterapie

Care este activitatea principală a Asociaței KinetoBebe?

În primul rând, KinetoBebe coordonează trei centre de recuperare pediatrică. Asta înseamnă că în trei clinici cu 12 săli de terapie facem kinetoterapie, psihoterapie, logopedie și ergoterapie cu copii de la 0 luni, adică foarte micuți, imediat după ce vin din maternitate, pana la 16 ani. Avem programe de recuperare motorie și neurologică – partea de recuperare cognitivă, emoțională și lingvistică. Facem recuperare pentru copii cu diagnostic, dar avem și programe de evaluare, sfaturi și profilaxie pentru copiii care nu au diagnostică, ci pur și simplu vor să parcurgă un program de gimnastică pentru a avea o viață sănătoasă și a deveni adulți sănătoși.

Printre misiunile noastre se numără educarea și informarea părinților referitoare la dezvoltarea neuro-motorie corectă a copilului și de comunicare cu medicii din domeniu. Mult timp a existat această rupere între terapeuți și medici, dar noi de ani de zile lucrăm la ea, în beneficiul pacientului.

Asociația KinetoBebe are și un program de burse pentru orele de terapie. În ce situații se acordă?

Se numesc Burse de terapie. Este programul prin care ajutăm familiile care au copii cu un diagnostic grav, pentru ca aceștia să poată face terapia de lungă durată. Diagnosticele neurologice necesită, în general, foarte multe ore de recuperare. Sunt ani și ani de zile de terapie, iar părintele la un moment dat obosește, pierde resursele financiare, iar copilul riscă să întrerupă terapia și să nu mai poată beneficia de orele de recuperare în pașii diagnosticului său. Ne dorim să ajutăm aceste familii, astfel încât co-finanțăm orele lor de terapie, pentru ca ei să poată beneficia din când în când și de ședințe gratuite sau de ședințe care au un cost mai redus, restul cheltuielilor fiind acoperite de Asociația KinetoBebe. În anul 2020 am oferit 1100 de ședințe tot anul, iar în 2021 avem deja peste 1200 de ședințe.

A crescut numărul de cazuri care au nevoie de terapie de când a început pandemia?

În primul rând, a crescut cererea pentru burse. Nu știu dacă a crescut sau nu numărul de cazuri, pentru că nu există o statistică la nivel de țară pentru copiii care au nevoie de recuperare și de kinetoterapie în general. Cert este că au crescut cererile pentru bursele de terapie, chiar și de la familiile copiilor care erau în programe de terapie înainte de perioada pandemică, acum fac cereri pentru burse de terapie, pentru că situația financiară a familiei s-a înrăutățit. Pe de altă parte, spre centrele KinetoBebe vin tot mai multe cereri și pentru că, pe parcursul anului 2021, centrele de stat au fost închise sau au avut sălile de terapie închise din cauza focarelor de COVID-19. Cei care a trebuit să continue terapia s-au îndreptat către asociațiile de profil. Am reușit să oferim grade mari de co-finanțare și să creștem numărul de burse, chiar dacă nu a fost un an în care să fim foarte sprijiniți. Am făcut și foarte multe evaluări gratuite pentru părinți care voiau să știe ce se întâmplă cu copiii lor. 

Puteți susține activitatea Asociației Kineto Bebe redirecționând 3,5% din impozitul pe venitul aferent anului 2021, prin completarea formularului 230 aici.