Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

Sărbătorim împreună 45 de ani cu oferte excelente! Reduceri de până la 70% Vezi ofertele


O ofertă excelentă pentru compania ta: JYSK BUSINESS TO BUSINESS

cum sa alegi plapuma de vara

Cum să îți alegi plapuma de vară

Vara este uneori atât de cald, încât nu știi ce să mai faci pentru a te răcori. Temperaturile rămân ridicate chiar și în timpul nopții, iar dacă nu ai temperatura potrivită în dormitor, te vei întoarce de pe o parte pe alta toată noaptea și, în final, dimineață vei fi mai obosit decât erai când te-ai dus la culcare. Asta mai ales dacă te numeri printre cei care nu pot domi decât înveliți, indiferent de temperatura de afară.    

Temperatura camerei în care dormi ar trebui să fie de aproximativ 28 – 29 de grade, cu puțin sub temperatura corpului uman. Este valoarea considerată neutră, la care corpului nu îi este nici cald, nici frig. Când temperatura este mai ridicată decât cea neutră, dacă nu poți dormi decât învelit soluția este o plapumă răcoroasă de vară.

În alegerea plăpumii de vară potrivite, ca și în cazul saltelei, trebuie să ții cont de câțiva factori importanți: umplutura, mărimea, țesătura și capacitatea de izolare.

Gradul de izolare

În funcție de capacitatea de izolare, plăpumile sunt marcate cu eticheta „Răcoroasă”, „Călduroasă” sau „Foarte călduroasă”. În Marea Britanie, de exemplu, este folosit un indice termic denumit Tog, care clasifică plăpumile în funcție de gradul de izolare. Pentru vară recomandăm folosirea plăpumilor marcate cu eticheta „Răcoroasă”, care au un indice Tog între 3 și 6. Conform acestei măsurători, plăpumile marcate drept „Călduroase” au indicele Tog între 7,5 și 9 și sunt potrivite pentru primăvară și toamnă, iar cele marcate drept „Foarte Călduroase” au indicele de 9 – 13,5 și sunt ideale pentru iarnă. Cu cât este mai mic indicele, cu atât este mai răcoroasă plapuma și mai potrivită pentru zilele calde.

Gradul de izolare nu are legătură cu greutatea plăpumii sau pilotei. Există plăpumi foarte călduroase care sunt în același timp foarte ușoare, așa cum există plăpumi mai grele care nu sunt neapărat foarte călduroase. Atunci când vrei o plapumă de vară, important este să cauți eticheta „Răcoroasă”.

Cum sa alegi plapuma de vara potrivita

Umplutura

Materialul din care este alcătuită umplutura este de asemenea foarte important atunci când alegi plapuma de vară. În cazul umpluturii ai de ales între două variante – naturală sau sintetică – fiecare dintre ele având avantajele ei.

Umplutura naturală poate fi din pene sau puf, de rață sau de gâscă. Plăpumile cu umplutură naturală ajută corpul să respire mai ușor, sunt rezistente, își păstrează forma mai mult timp și se mulează mult mai bine pe corp. Sunt foarte confortabile și plăcute la atingere, dar sunt mai greu de întreținut.

Umplutura sintetică poate fi din fibră siliconizată, microfibră sau alte variațiuni de puf sintetic din poliester. Plăpumile de vară cu umplutură sintetică au avantajul că sunt anti-alergice și sunt ușor de curățat și întreținut. Sunt, așadar, ideale pentru cei care suferă de alergii sau care vor un produs ce nu necesită îngrijiri complicate.  

Cum sa alegi plapuma de vara potrivita

Mărimea

Plăpumile vin în diverse mărimi, gândite pentru a se potrivi cu diversele tipuri de saltea. O pătură single are mărimea de 135 cm x 200 cm și este potrivită pentru persoanele care dorm în paturi single sau pentru cele care dorm alături de partener, dar vor să aibă propria plapumă, cu gradul de izolare și umplutura potrivită persoanei. Păturile duble au mărimea de 200 cm x 220 cm și sunt ideale pentru cei care dorm alături de partener sau pentru persoanele care dorm singure, dar într-un pat dublu.

Țesătura

Țesătura reprezintă materialul care învelește umplutura și care îi păstrează distribuția egală. O țesătură bună, de cele mai multe ori matlasată, împiedică formarea de bulgări în umplutură și asigură repartizarea uniformă a umpluturii. Ca și umplutura, țesătura poate fi din bumbac 100% sau din microfibră de poliester, cusută în formă de pătrate, canale sau romburi. Țesătura din bumbac necesită o îngrijire mai atentă, în timp ce cea din poliester este mai ușor de întreținut.

Luând în considerare toți acești factori, vei putea alege plapuma de vară potrivită așteptărilor tale. Folosind o plapumă de vară, temperatura corpului tău nu va fi ridicată în timpul somnului și vei avea parte de nopți odihnitoare și liniștite și de zile pline de energie. 

Descoperă mai mult

Ghid pentru plăpumi

Ghid pentru plăpumi

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

O plapumă grea îți poate îmbunătăți calitatea somnului

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Umplutura din puf sau din pene: care este mai bună?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?

Ghid pentru plăpumi – ce grad de izolare ți se potrivește?