Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Casa de tip familial Teilor din Târgu Frumos

12 copii s-au mutat în Casa de tip familial Teilor din Târgu Frumos

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: Hope and homes for children, CSR

La aproximativ o oră de mers cu mașina de la Iași către vest, către pitoreasca zonă de la poalele Carpaților care găzduiește celebrele mănăstiri Neamț, Agapia și Văratec, se flă un orășel mic, de 10.000 de locuitori, cu un nume plăcut, venit parcă din alte vremuri: Târgu Frumos. Astăzi, orașul arată la fel ca multe altele, câteva străzi cu blocuri de 4 etaje în zona centrală, câteva clădiri ale instituțiilor de stat și, restul, străzi cu case și curți mari, cu pomi la intrare.

215 COPII ÎNTR-O SINGURĂ INSTITUȚIE

Într-o astfel de zonă cu case noi și colorate se află Centrul de Plasament Sfântul Spiridon, o instituție în care, în urmă cu 4 ani, în 2014, locuiau nu mai puțin de 215 copii cu vârste între 5 și 17 ani. Locuiau și câte 10 într-o cameră, în paturi aliniate unul lângă celălalt, pe verticală sau orizontală, în așa fel încât să încapă cât mai multe într-o singură cameră. 


Centrul de plasament Sf Spiridon Iasi 

Una dintre camerele copiilor din Centrul de Plasament Sfântu Spiridon, care se va închide după ce toți copiii vor fi mutați în case de tip familial. 

În același an, 2014, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Iași semna un acord cu Fundația Hope and Homes for Children România, acord care menționa că Hope and Homes for Children se va ocupa de identificarea alternativelor de transfer pentru fiecare copil în parte, astfel încât în următorii ani această instituție-mamut să poată fi închisă, iar copiii să se poată muta într-o atmosferă mai apropiată de cea familială. Prima variantă pentru fiecare caz a fost încercarea de reintegrare în familiile naturale sau extinse, plasarea în asistență maternală sau transferul în internate școlare, cu vizite în familie în vacanțe și la sfârșit de săptămână. 

CEI PENTRU CARE NU A EXISTAT ALTERNATIVA REINTEGRĂRII ÎN FAMILIE

Au existat însă și copii pentru care reintegrarea în familiile care i-au lăsat în grija statului nu a fost posibilă. Iar pentru acești copiii, Hope and Homes for Children România va construi patru case de tip familial, în care pot locui între 10 și 12 copii, locuințe în care copiii abandonați, unii dintre ei cu dificultăți de învățare și alții cu deficiențe ușoare, să poată crește ca într-o familie. 


Copii Hope and Homes for Children

Cei 12 copii care s-au mutat în Casa de tip familial Teilor din Târgu Frumos. 

Prima dintre cele patru case construite în procesul de închidere a vechiului Centru de Plasament ”Sfântul Spiridon” a fost inaugurată în luna februarie, în cadrul unui eveniment la care au luat parte autorități locale, reprezentanți Hope and Homes for Children și reprezentanții JYSK, compania noastră fiind cea care a donat mobilier și decorațiuni pentru amenajarea casei. Casa de tip familial ”Teilor” este, astfel, prima dintr-un șir de 6 case pe care Hope and Homes for Children le va inaugura în prima parte a anului 2018 – 3 în localitatea Târgu Frumos și 3 în Năsăud.   


Casa de tip familial Teilor

Casa de tip familial Teilor din Târgu Frumos, o clădire nouă construită de Hope and Homes for Children România și amenajată cu mobilier și decorațiuni donate de JYSK. Dormitor Casa de tip familial

Unul dintre dormitoarele din Casa Teilor.  

MUTAREA ÎN CASA LUMINOASĂ

Cu ocazia inaugurării i-am cunoscut pe cei 12 copii care s-au mutat din Centrul de Plasament în noua lor casă, băieți cu vârste între 13 și 17 ani care vor primi îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independent. Acum vor locui 3 în cameră, vor avea fiecare patul, dulapul și biroul lui, unde își pot face temele, vor avea o bucătărie așa cum oricare dintre noi avem acasă, o sufragerie în care pot sta cu toții să se joace sau să citească și un loc plăcut de luat masa în fiecare zi. 


Casa de tip familial Teilor


Câțiva dintre copiii în ziua inaugurării casei. 


La inaugurarea casei de tip familial Teilor

În ziua deschiderii, copiii s-au bucurat și de noua casă, și de vizitatorii, dar și de cadourile primite: câte o kendama sau un spinner cu care s-au jucat inclusiv în timpul fotografiilor, și o trambulină pe care se vor putea distra când vremea de afară va fi mai bună.