Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

Săptămâna Mobilierului de Grădină | Până la 50% reducere la mobilier și accesorii de grădină

compact living idei apartamente mici

6 idei pentru case mici și cum le-am aplicat într-un spațiu de 45 mp

Dată:

Categorie: Dormitor, Camera de zi

Cuvinte cheie: cum sa mobilezi un apartament mic, mobilare apartamente mici, compact living

Probabil te-ai confruntat cel puțin o dată în viață cu această problemă: spațiul în care locuiești ți se părea prea mic pentru nevoile tale. Poate că era vorba de camera ta de adolescent, de camera de cămin, de garsoniera unde stăteai cu chirie în facultate sau de apartamentul de două camere în care, după apariția unui copil, parcă nimic nu mai are loc. Un apartament mic are și avantaje – o chirie sau întreținere mai mică, posibilitatea de a locui mai aproape ce centru sau chiar în centrul orașului. Cum îl faci însă să fie și confortabil?

CE ÎNSEAMNĂ COMPACT LIVING?

Pentru că spațiul limitat este o problemă cu care se confruntă o parte importantă a populației la nivel global, mai ales în mega-orașe, a fost inventat și un termen care să definească conceptul de locuire în spații mici. Se numește Compact Living , un concept care se traduce prin a locui într-un spațiu mic, în care te simți însă confortabil, pentru că organizarea și design-ul îl fac plăcut și util.

SPAȚIILE MICI POT FI CONFORTABILE

Compact Living nu este doar o soluție pentru cei care, independent de voința lor, locuiesc în spații mici. Tot la nivel gobal există o inițiativă care încearcă să îi învețe pe oameni să trăiască în spații mici, confortabile, pentru a economisi resursele planetei. Se pleacă de la ideea că, dacă este folosit corect, un spațiu mic poate oferi multe lucruri, salvând astfel resurse importante. Chiar dacă a trăi voit într-un astfel de spațiu poate fi un concept exagerat, fundamentul ideii este unul cât se poate de corect: un loc mic îți poate oferi tot ce ai nevoie, dacă este folosit cum trebuie.

Bineînțeles, asociem fericirea casnică și starea de bine cu spații mari și lucruri multe. Dar poți să fii fericit și să trăiești confortabil chiar dacă ești nevoit să locuiești într-un spațiu mic, înconjurat de puține lucruri.


dormitor apartament mic

6 IDEI PENTRU UN APARTAMENT STUDIO DE 45 MP CU TOATE FUNCȚIONALITĂȚILE

Pentru a testa această teorie, am mobilat un apartament studio de 45 mp aflat în Hotelul Ferdinand din Aarhus, în cadrul proiectului prin care aniversăm 2500 de magazine JYSK. Despre prima cameră amenajată complet cu produse JYSK am scris aici, iar mai jos poți vedea cum am amenajat campera 510, unde am avut la dispoziție un spațiu de doar 45 mp. Aici am integrat un dormitor, un dining, o bucătărie, o cameră de zi și o baie.

Provocarea: amenajarea acestui spațiu astfel încât să aibă toate funcționalitățile unei case, să aibă un design plăcut și să fie confortabil.

Ideea 1: Folosirea oglinzilor

Oglinzile sunt folosite adesea în spațiile mici, pentru că reflectă camera și dau impresia unui spațiu mai mare. Pentru a amplifica senzația de spațiu dată de folosirea oglinzilor, așează oglinda astfel încât să reflecte o zonă luminoasă. De exemplu, vizavi de fereastră, pentru a reflecta lumina naturală, sau în fața unei lămpi sau veioze, pentru a reflecta lumina artificială. Poți afla aici mai multe despre folosirea oglinzilor în decorarea casei.

În camera din Hotel Ferdinand am folosit o oglindă mare, sprijinită de peretele opus ferestrei, care să capteze și să reflecte lumina naturală de afară. În baie am folosit o oglindă rotundă mică, ce reflectă lumina becurilor din baie. 

 

Ideea 2: Folosește spațiul de depozitare pe verticală, nu pe orizontală

Atunci când punem obiecte de mobilier într-o cameră, de obicei ne gândim la ocuparea spațiului pe orizontală. O cameră însă are mai multe dimensiuni, iar atunci când spațiul este limitat e bine să profiți și de spațiul vertical. Nu te gândi însă să pui dulapuri pe fiecare perete, pentru că asta ar închide și mai mult camera. Folosește rafturi ușoare, care să dea senzația de loc aerisit, liber, dar care în același timp să poată fi folosite ca loc de depozitare.

De exemplu, seturile de rafturi ILBRO includ rafturi de diverse dimensiuni, care pot fi așezate aleatoriu pe perete, ca alternativă pentru o bibliotecă sau niște rafturi clasice, complet ordonate. Am folosit aceste rafturi pentru pereții din dormitor și din living, în camera 510.

Tot în categoria depozitare pe verticală, am folosit mai multe cuiere INGERSBY pentru a forma un perete întreg pentru depozitare deasupra chiuvetei și blatului de lucru din bucătărie. Astfel poți să depozitezi eficient accesoriile de bucătărie sau prosoapele, fără a încărca pereții cu dulapuri suspendate, care ocupă mult spațiu și în plan orizontal.  

 

Ideea 3: Atârnă draperiile cât de sus poți

Chiar dacă nu ai niște ferestre înalte, care să fie până în tavan, dacă alegi draperii lungi și le atârni cât mai aproape de tavan vei da senzația de înălțime, așadar de spațiu mai mare pe verticală. Este, dacă vrei, o iluzie optică pe care o poți folosi în avantajul tău. Gândește-te la casele vechi care au tavanul foarte sus și vei vedea că înălțimea unei camere este foarte importantă, pentru că poate face un spațiu să pară mic și claustrofob sau mare și aerisit.    

Noi am ales draperii lungi, care acoperă ferestrele din tavan până în podea. 

 

Ideea 4:  Mobilier inteligent

Acest tip de mobilier a primit și denumirea de "smart furniture" sau "mobilier inteligent", pentru că reprezintă o soluție inteligentă pentru traiul în spații mici. O canapea extensibilă care include și spațiu de depozitare sau un puf cu spațiu de depozitare, precum puful EGELEV, reprezintă produse cu funcționalitate dublă care te ajută să economisești și spațiu, și bani.


puf cu spatiu de depozitare

 

Ideea 5: Culori neutre

Poate că îți dorești o cameră bazată pe o schemă închisă de culori, cu tonalități masculine de maro închis, negru, burgundi. Sau poate că vrei o cameră plină de culori puternice – roz, roșu aprins, galben țipător. Ei bine, trebuie să știi că aceste scheme de culori nu sunt recomandate pentru spațiile mici, pentru că le fac să pară și mai mici, și mai aglomerate.

Alege în schimb ca schemă generală de culori tonuri neutre – gri, verde pal, bleu, crem - și, dacă nu vrei să renunți la ideea de culoare, folosește culorile aprinse doar ca mici elemente de design (de exemplu, o pernă deco sau un sfeșnic). Folosirea unor tonuri calme din aceeași gamă de culoare face ca spațiul să curgă mai ușor și să pară mai ordonat.

În cazul nostru, în dormitor am folosit o schemă bazată pe gri – care este și o culoare liniștitoare, potrivită pentru somn. Perdelele, patul, pernele deco și cuvertura de pe pat sunt de culoare gri, iar pentru a avea o coerență și mai mare am folosit perne deco și cuvertură cu același model.  
 

 

Ideea 6: Folosește mobilier cu design simplu, minimalist

Mobilierul greoi, masiv și grandios nu face altceva decât să încarce inutil un spațiu mic. Gândește-te la cât de aglomerate păreau apartamentele bunicilor sau părinților noștri de acum 20 sau 30 de ani, în care era folosit mobilier din lemn masiv cu design clasic, care acoperea fiecare colț sau bucată de perete din casă. Acest tip de mobilier este potrivit pentru locuințe mari dar, deși este frumos și de calitate, folosit într-o locuință mică nu va face altceva decât să o sufoce. Atât design-ul ușor, cât și culorile deschise sunt un avantaj pentru mobilierul folosit în locuințe mici.

Alege în schimb mobilier cu design simplu, minimalist și compact, care să nu ocupe mult spațiu și care să poată fi mutat ușor. De exemplu, noi am ales masa de dining LANGDAL albă, însoțită de scaunele de dining JONSTRUP și KALVEHAVE, canapeaua FALSLEV, comoda TV AARUP, rafturi din gama ILBRO și patul KONGSBERG.

Poți citi aici mai multe idei despre mobiarea unui apartament mic