Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Modele de scaune de bucatarie

9 modele populare de scaune de bucătărie și cum să le asortezi

Dată:

Categorie: Bucătărie, Toate articolele

Cuvinte cheie: tipuri de scaune de bucatarie, amenajare bucatarie, ghid scaune bucatarie, scaune dining

Atunci când îți amenajezi bucătăria, de multe ori prima opțiune care îți vine în minte pentru zona de servit masa este un set pentru dining complet, cu mese și scaune din aceeași gamă. În ultimii ani însă, în amenajările interioare este din ce în ce mai populară varianta în care mesele și scaunele nu sunt identice – pot fi chiar în stiluri sau materiale diferite. De asemenea, îmbinarea mai multor tipuri de scaune la aceeași masă poate fi o opțiune creativă și interesantă pentru dining-ul tău, cu rezerva că ar fi bine să alegi scaune care au un punct comun, fie acela materialul, culoarea sau stilul.

Pentru că scaunele de bucătărie nu trebuie să fie doar confortabile, ci să aibă și un design plăcut și să se integreze în stilul casei tale, îți prezentăm mai jos 9 tipuri de scaune de bucătărie devenite clasice. Forma scaunului este cel mai important element de diferențiere atunci când vorbim de stil, următorul factor fiind materialul.   
 

 

În design-ul interior, scaunele de bucătărie sunt împărțite în mai multe categorii. Există scaune folosite în capetele mesei – de obicei, scaunele cu brațe – și scaune folosite pentru lateralele lungi ale mesei. În funcție de construcție, ele sunt împărțite în scaune cu design modern, clasic sau tranzițional. În funcție de material, pot fi de lemn, din metal, plastic sau cu tapițerie din stofă sau piele. Pe lângă material, spătarul scaunului este un factor decisiv în clasificarea stilului.

 Descoperă mai jos cele 9 modele de scaune de bucătărie, ce le definește și cum pot fi asortate.

 

TRADIȚIONAL

Sunt scaune realizate din lemn, cu un aspect clasic, care le face potrivite pentru mai multe tipuri de interioare. Ca orice design clasic, și cel al scaunelor tradiționale va fi mereu în trend, așadar dacă vrei ceva care să fie la modă mulți ani de acum înainte, optează pentru un scaun tradițional.

Traditional

Bucătărie amenajată cu scaunele și masa de dining LANGDAL
 

LADDERBACK

Acest tip de scaun, realizat în general din lemn, are spătarul înalt, format din mai multe stinghii orizontale, așezate la distanță egală una de cealaltă. E un scaun folosit de obicei în interioare clasice sau rustice dar, în funcție de materialul din care este realizat, poate fi combinat și cu piese de mobilier tranziționale. Modelul își are originile în Europa Evului Mediu, urmând ca apoi să fie foarte popular în perioada colonizării Americii.

 
Scaun tip ladderback

Bucătărie în stil rustic, cu scaune model ladderback din gama RYSLINGE

 

MISSION

Este asemănător cu modelul laddeback, dar în cazul scaunului de tip Mission  stinghiile care formează spătarul sunt verticale și sunt încadrate de stinghii orizontale. Este un model realizat din lemn, cu spații egale între stinghiile spătarului, cu un aspect clasic, curat și simplu. În unele cazuri, spătarul poate fi ușor curbat, pentru a se plia mai bine pe spatele celui care îl folosește. Un exemplu de scaun cu spătar curbat este scaunul de bucătărie FREDERICIA.

Scaun mission shaker FREDERICIA

Scaunul din gama FREDERICIA, model Mission/Shaker. 
 

COASTAL

Scaunele model Coastal (tradus ca tip specific zonelor de pe malul mării) pot avea mai multe forme, dar au ca punct comun folosirea ratanului sau a altui tip de material împletit pentru șezut sau spătar. Acest model are un aspect exotic, care te duce cu gândul la vacanță, la vară și la mare. Cadrul este de obieci din lemn sau bambus, iar spătarul și șezutul pot fi realizate din materiale exotice, naturale, precum frunze de bananier sau iarbă de mare. Sunt modele potrivite cu interioare rustice sau tradiționale.  

Bucatarie stil coastal

Scaunele model coastal TORRIG din lemn de mango și frunze de bananier, asortate cu masa de dining și bufetul VEDDE.  
 

SHABBY CHIC

Este un model confortabil, elegant și feminin, cu cadru de lemn și spătar și șezut tapițat. De obicei are un stil vintage și un cadru cu aspect antichizat. Cadrul și tapițeria sunt întotdeauna de culoare deschisă – alb, crem, pastel. Sunt scaune de dining potrivite pentru bucătării feminine, elegante sau boeme, care pot fi integrate și în interioare în stil contemporan.

 Scaun bucatarie shabby chic

Scaunele din gama STENLILLE aosrtate cu mobilier de bucătărie alb. 

PARSONS

Este un model de scaun tapițat clasic, potrivit pentru interioare sobre, formale. Numele acestui tip de scaun, creat pentru prima dată în anii ’30, vine de la Școala de Design Parsons din Paris. Designul este simplu, curat, fără detalii care nu au o utilitate. Cadrul este de lemn, iar tapițeria poate fi din orice material, de la bumbac la catifea sau piele. Întotdeauna, scaunele Parsons au șezutul și spătarul tapițat și picioarele din lemn. Pentru că este un model cu linii simple, este ușor de integrat în orice tip de interior.

Scaune de bucatarie tip Parsons

Scaunele din gama BAKKELY, de tip Parsons, împreună cu masa de dining VEDDE și vitrina JUNGEN, alcătuiesc o bucătărie sobră.  
 

MODERN BENT WOOD

Trecem la designul modern, care încorporează de fapt o mulțime de stiluri, forme și materiale. Modelele de scaun descrise de termenul Bent Wood (lemn îndoit) presupun realizarea unui scaun  minimalist, dintr-o singură bucată de lemn. De cele mai multe ori, șezutul și spătarul sunt alcătuite dintr-o singură bucată de material curbat, pus apoi pe un cadru care poate fi de metal sau de lemn. Indiferent de model – unii designeri de produs reușesc să creeze modele foarte inventive, în care întregul scaun este format dintr-o singură bucată de lemn – acest tip are un aspect foarte curat, cu linii drepte și cu lemn bine lustruit, fără nicio imperfecțiune. Este recomandat pentru interioare moderne, urbane, creative.
 

CANTILEVER

Picioarele sunt elementul definitoriu al acestui tip de scaun. Modelul Cantilever (termen tradus prin “sprijinit doar pe o parte“) nu are designul tipic al scaunelor, cu patru picioare pe care să se sprijine șezutul. În schimb, șezutul și spătarul sunt susținute de două picioare care pornesc din față, se îndoaie în formă de “L” și ajung până în spatele scaunului.  Realizat pentru prima dată în anii 1920, modelul a fost popularizat de designerul de mobilier Marcel Breuer. Cadrul este realizat  din metal, dar șezutul poate fi construit din mai multe tipuri de materiale, cel mai popular fiind modelul cu tapițerie.

 
Cantilever scaun dining

Amenajare în stil minimalist, modern: scaunele de dining SKJERN și masa STEGE

 

MID-CENTURY MODERN

Sunt realizate dintr-o combinație de plastic, lemn sau metal și au un aspect curat și simplu. Șezutul și spătarul formează o singură bucată turnată, cu forme rotunjite, care să se muleze pe corp și să ofere o poziție confortabilă. De obicei, spătarul nu este foarte înalt la acest model. Picioarele sunt realizate din lemn și sunt poziționate înclinat. Este un model de scaun potrivit pentru interioare industriale, urbane, scandinave sau retro.  Dacă îți place stilul acesta, alege un model cu șezutul tapițat, precum scaunul KASTRUP, care oferă mai mult confort. 


Scaune bucatarie stil mid century modern

Scaunele de bucătărie KASTRUP, împreună cu masa de dining GADESKOV cu design industrial. 

Ce model de scaun îți place cel mai mult? Spune-ne în comentarii.