Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Alex Bologa

Alex Bologa, campion european la judo pentru nevăzători: “Doar dacă ai momente mai dificile poți să progresezi”

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: Paralimpici, alex bologa, comitetul national paralimpic roman, campionatele europene de judo pentru nevazatori, CSR

Este din Cluj, are 21 de ani și și-a completat recent palmaresul de medalii cu un aur la Campionatul European de Judo pentru nevăzători. Asta după ce anul trecut, la Jocurile Paralimpice de la Rio, câștiga medalia olimpică de bronz, o medalie pe care orice sportiv și-ar dori-o. Află povestea lui Alex Bologa, de la prima întâlnire cu sportul, până la planurile pentru Tokyo 2020, mai jos. 


Walsall este un mic oraș din Marea Britanie aflat în apropiere de Birmingham și cunoscut pentru două lucruri: este orașul numărul 1 din lume în privința producției de șei din piele și orașul care găzduiește Leather Museum (Muzeul obiectelor din piele), deschis într-o fabrică din epoca Victoriană.

La începutul lunii august, într-o seară de vineri, în acest orășel un român avea să facă istorie. În complexul sportiv al Universității Wolverhampton are loc Campionatul European de Judo pentru nevăzători, iar în finala categoriei de 60 kg participă un tânăr sportiv român, Alex Bologa (21 de ani), care luptă pentru aurul european împotriva spaniolului Sergio Ibanez Banon (23 de ani).


Alex Bologa, campion european la Judo pentru nevazatori

Alex Bologa pe podium la Campionatul European de Judo pentru nevăzători din Walsall

DRUMUL PÂNĂ LA MEDALIA DE AUR

La Walsall, Alex este singurul sportiv complet nevăzător (clasa B1), în timp ce ceilalți participanți la competiție, inclusiv oponentul său, sunt incluși în categoriile B2 sau B3 (cu deficiențe de văz). În timpul meciului, Alex reușește să puncteze și luptă foarte bine, lucru pe care îl remarcă și comentatorii sportivi, care îl apreciază pe român pentru forța sa. Alex câștigă lupta după câteva minute prin Ippon și urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

“Am intrat  în competiție cu încredere și curaj. La primul meci, pe care l-am avut cu sportivul spaniol Paisa, am ascultat indicațiile date de către antrenorul Tomi. Știam că atuul meu este  lupta la sol și am intrat în meci cu gândul de a termina lupta cât mai repede la sol”, povestește Alex, care punctează și faptul că a reușit să se pregătească foarte bine înainte de competiție datorită susținerii antrenorilor, colegilor și Comitetului Național Paralimpic Român.

Alex recunoaște că al doilea meci, cel cu sportivul din Azerbaidjan, a fost mai greu, pentru că oponentul era necunoscut atât pentru el, cât și pentru antrenor, motiv pentru care a ales să abordeze o luptă de siguranță.

“În finală am luptat împotriva celuilalt sportiv din Spania, Ibanez, un sportiv cu o bună mobilitate. Știam că sunt favorit, pentu că aveam o experiență de competiție net mai mare în fața lui, dar am intrat în meci cu atenție și concentrare și cu gândul că am învins adversari mai puternici”, continuă Alex.


Alex Bologa si Principele Radu

Alex și colegii săi, în ținuta purtată la Jocurile Paralimpice de la Rio, la întâlnirea cu Principele Radu

PRIMA ÎNTÂLNIRE CU SPORTUL

Alex practică judo de performanță din 2012, când a fost ales dintr-o grupă de copii la liceul pentru elevi cu deficiențe de vedere, la finalul anului 2011.

Clujeanul își aduce aminte cum, după o perioadă în care a practicat înot, a făcut cunoștință cu sportul de care s-a îndrăgostit: „Nu știam cu ce se mănâncă acest sport, dar încă de prima dată când am intrat în sală mi-a plăcut. Mi-am zis că trebuie să încerc, am început să vin la antrenamente și de atunci nu mi-a mai trecut niciodată prin cap să renunț”.

Cum s-a schimbat viața lui Alex de când face judo? “Nu pot să apreciez exact dacă s-a schimbat în vreun fel sau nu, deoarece eram copil atunci când am început să fac judo, dar cu siguranță pot să spun că judoul m-a făcut un om echilibrat, care nu renunță niciodată. Cred că în orice moment am ceva nou de învățat”, spune Alex.


Alex Bologa Jocurile Paralimpice de la Rio

Alex alături de înotătoarea Naomi Ciorap în satul olimpic, la Jocurile Paralimpice de la Rio (2016)  

Până acum, cel mai important moment și punctul culminant al carierei lui sportive a fost cel în care a câștigat medalia de bronz, la Jocurile Paralimpice de la Rio din 2016.

“Am avut momente mai bune și mai puțin bune, dar cred că doar dacă ai momente mai dificile poți să progresezi”.

VIAȚA ÎN AFARA ANTRENAMENTELOR

Atunci când nu e la antrenamentele de judo, sportivul clujean antrenat de Tomi Gergely se relaxează, merge la patinoar sau la înot.

După ce a terminat liceul special pentru elevi cu deficiențe de vedere, specializarea masaj, Alex Bologa a intrat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, la secția de Psiho-Pedagogie Specială, în cadrul UBB Cluj Napoca.

“Am ales această facultate pentru că, fiind persoană cu dizabilități, vreau să ajut mult mai bine persoanele de acest fel. Îmi doresc să fac și un master în domeniul psihologiei și să devin psiholog sportiv”, explică Alex.


Alex Bologa si Presedintele Klaus Johannis

Alex Bologa a primit Ordinul „Meritul Sportiv”, Clasa a III-a, cu două barete, de la Președintele Klaus Johannis.

DESTINAȚIA: TOKYO

După medalia câștigată la Walsall, pentru Alex urmează alte competiții de amploare. În octombrie va fi la Tashkent, în Uzbekistan, apoi la Campionatul Mondial de Judo pentru nevăzători. “Tokio 2020 este prioritatea numărul 1 pentru mine, este o competiție uriașă și visul oricărui sportiv”, încheie Alex, care peste doi ani sperăm să aducă din nou o medalie olimpică, de la Jocurile Paralimpice de Vară din Tokyo. 

JYSK este principalul susținător al spotrivilor cu dizabilități din România. Puteți afla mai multe despre sponsorizarea Comitetului Național Paralimpic Român aici