Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Daria - Doneaza pentru copii

Daria, fetița născută prematur care acum poate să se joace și să alerge

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: UNICEF, Servicii comunitare pentru copii

Prin curtea acoperită de pământ bătătorit, din loc în loc au rămas câțiva bușteni de copaci, care ies puțin din pământ. Daria, o fetiță de 4 ani, plină de energie și toată numai zâmbet, sare de pe un buștean pe altul, încercând să nu atingă pământul. După ea se țin doi cățeluși la fel de plini de energie, care dau tot timpul din coadă. Din când în când, Daria se oprește, îl ia pe câte unul în brațe și îl strânge cu drag la piept.

 

Daria - UNICEF

 

CASA DE LA CAPĂTUL DRUMULUI

Suntem în comuna Stănișești din județul Bacău, una dintre cele 45 de comunități în care UNICEF desfășoară proiectul pilot Servicii comunitare pentru copii. Comuna are 9 sate și se întinde pe o lungime de 40 de km. Cu mașina, îți trebuie aproape o oră ca să o străbați de la un capăt la celălalt. Casa familiei Condurache, unde ne aflăm tocmai pentru a o cunoaște pe Daria, se află la marginea comunei, la capătul unui drum de țară. Pe aici nu trec multe mașini, dar când trece una, aerul se umple de praf. 

Când intrăm în curtea familiei Condurache, o gospodărie îngrijită în care vedem un cârd de gâște, iepuri, porci și găini, Daria e prima care ne întâmpină. Aleargă spre noi să ne salute, facem cunoștință și imediat vrea să ne jucăm împreună. E deja prietenă cu Alina, asistentul social UNICEF, care o vizitează des și care a ajutat-o atunci când a avut nevoie.     


Daria - campanie UNICEF

 

NĂSCUTĂ PREMATUR, DARIA A SUPRAVIEȚUIT

Când era însărcinată cu Daria în aproape 7 luni, mama ei, Felicia, a suferit arsuri grave și a ajuns la spital în București. Pentru că și viața mamei, și viața fetiței erau în pericol, Daria a trebuit să se nască mai devreme. Avea numai 1923 de g la naștere și a stat în incubatorul maternității Nicolae Malaxa din București până când doctorii au considerat că a ajuns la o greutate la care poate supraviețui fără intervenția lor. Daria a trăit. Mama ei nu. A murit la numai trei săptămâni după naștere,  dar a apucat să îi ceară surorii ei, Daniela, să aibă grijă de fetiță și “să nu-i lase fata la stat”.
 

AJUT-O ȘI TU PE DARIA ȘI PE ALȚI COPII CA EA. AFLĂ CUM AICI.

Așa au ajuns Daniela și soțul ei, Ion, să aibă grijă de Daria. Pentru ea, ei sunt acum mama și tata. O iubesc ca pe propria fiică și au avut grijă de ea de când au adus-o de la maternitate. În fiecare dimineață o duc la grădiniță, după ce străbat o distanță lungă. 


Daria - campanie UNICEF

 

CUM A REUȘIT DARIA SĂ MEARGĂ CORECT

 

Până nu demult, Daria reușea cu greu să străbată drumul până la grădiniță. Când a început să meagă, unchiul și mătușa ei și-au dat seama că are piciorul stâng mai scurt cu câțiva centimetri decât cel drept, iar din această cauză Daria nu putea să îl îndoaie și nici să meargă corect. Atunci când se deplasa, târa piciorul stâng după ea. Tocea vârful pantofului în numai două zile, de la cât îl târa pe pământ. În multe nopți, Daria se trezea plângând și îi spunea Danielei: “Mă doare piciorul, mami...”.  

 

Când asistentul social UNICEF din comună, Alina, a aflat de problema medicală a Dariei, a făcut toate demersurile necesare pentru a opera pe fetiță și pentru ca aceasta să poată merge.  Cu ajutorul Alinei, au început să meargă cu ea la oraș, la doctor, au primit ajutor de la patronul firmei de construcții din Brașov la care lucra Ion și au reușit să o opereze la picior. După operația de prelungire de tendon, Daria poate acum să facă ce visa: să se joacă ca orice copil. 


Daria - campanie UNICEF

 

"CE FACE MAMA MEA AICI?"

Când aleargă prin curte și se joacă cu Chase și Marshall, cei doi cățeluși, pare că e chiar mai energică decât alți copii de vârsta ei. Poate pentru că, în sfârșit, se poate mișca în voie, fără să o mai doară piciorul.  “E sprintenă, hazlie, comunicativă, un copil foarte energic. O creștem cu mare drag, cu bucurie, să fie sănătoasă”, spune Ion. “E foarte isteață, plină de energie. Am rămas uimită că trăiește, că e sănătoasă și nu a rămas cu sechele”, spune Alina Troinea, asistenta socială din Stănișesti care le-a fost alături soților Condurache și Dariei.

Daria știe că are două mame: pe mătușa ei, care are grijă de ea și îi este acum o mamă adevărată, și pe mama pe care nu a cunoscut-o niciodată, dar pe care o vizitează des la cimitir. În fața mormântului mamei, Daria își întreabă mătușa: “Ce face mama mea aici?”. “E cu Doamne - Doamne”, îi răspunde Daniela.

Felicia, mama adevărată a Dariei, nu o să o vadă niciodată cum râde, cum aleargă, cum se joacă. Nu o să știe niciodată că Daria visează să se dea pe role roz în parc, la Brașov. Că iubește toate animalele și că îi place să le ia în brațe și să le țină strâns la piept. Că îi place să deseneze, să construiască și să se joace cu ursul ei mare și verde de pluș. 


Daria - campanie UNICEF

Daria o să se dea cu rolele, dar până atunci mai are de făcut câteva operații. Ne arată cicatricea de la ultima operație și ne spune fericită că acum merge bine. Cu ajutorul asistenților UNICEF, Daria va face următoarele operații de care are nevoie, va merge la școală, la liceu și, speră Ion, la facultate.

Daria are tot viitorul în față, iar viitorul ei arată la fel de roz ca rolele pe care le dorește, pentru că e înconjurată de dragoste și grijă.  

JYSK România susține financiar programul UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii.
 

VEZI REPORTAJUL DESPRE DARIA:
Fotografii: © UNICEF România/Christian Kostyak