Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Lars Larsen fondatorul JYSK

Fondatorul JYSK a împlinit 70 de ani – fă cunoștință cu Lars Larsen

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, Toate articolele

Cuvinte cheie: lars larsen, istoria jysk

Arnborg este un orășel din mijlocul peninsulei Jutlandul Central, într-o zonă liniștită, înconjurată de câmpuri și ferme. În urmă cu 70 de ai, pe 6 august 1948, la ora 13:08, aici se năștea Lars Larsen, fondatorul JYSK. Primii ani de viaț și i-a petrecut alături de mama și cei trei frați mai mari la ferma de cartofi a mamei. Tatăl murise cu câteva luni înainte ca el să se nască, așadar mama a avut grijă de tot.

Citește aici despre prima parte a vieții lui Lars Larsen.

Derulăm 70 de ani mai târziu. Lars Larsen este unul dintre cele mai cunoscute nume din Danemarca, iar compania fondată de el în urmă cu 39 de ani este unul dintre cei mai cunoscuți retaileri de mobilier din Lume.

Ce s-a întâmplat în cei 70 de ani și cum a reușit copilul crescut la fermă să devină unul dintre cei mai de succes afaceriști din Europa? Am selectat mai jos câteva momente interesante din viața lui, pe care te invităm să le descoperi. 

Lars Larsen fondatorul JYSK 

 • Lars Larsen și-a dorit să fie profesor, dar fratele său mai mare, Hans, l-a convins să aleagă alt drum. Apoi a vrut să fie măcelar, dar fratele său l-a convins că e o meserie pe cale de dispariție: în curând, supermarketurile vor avea supremația atunci când vine vorba de produsele din carne. Datorită lui Hans, fratele mai mare și soldat ONU, Lars se angajează până la urmă ca montator de perdele la un magazin de textile pentru casă.

 • După câțiva ani agitați, cu multe drumuri, este avansat și devine director al departamentului de pilote și saltele a companiei. Aici are ocazia să învețe o mulțime de lucruri despre tipurile de textile și despre calitatea produselor pentru somn, vizitează fabrici și se ocupă de reclamele din ziarul local.

 • În perioada în care a lucrat la firma de textile a cunoscut-o pe soția sa, Kristine. Cei doi s-au cunoscut în 1966 la o seară de dans la Ydby Inn și s-au îndrăgostit pe loc unul de celălalt. La acel moment Kristine lucra în Norvegia și era în Danemarca doar în vizită. După ce l-a cunoscut pe Lars Larsen s-a întors în Norvegia doar pentru a-și da demisia. Voia să stea cu Lars în Danemarca.  

  Lars Larsen si sotia lui

  Lars Larsen și soția lui, Kristine

 • La finalul anilor ’60, Lars Larsen se mută împreună cu soția sa în Aalborg. După multe drumuri la bănci și încercări de a obține un împrumut, Lars Larsen reușește să ia un credit și să cumpere o căsuță pentru el și soția lui. La scurt timp vin pe lume și cei doi copii ai lor: mai întâi un băiat, Jacob, apoi o fată, Mette. 
 • Pentru o perioadă, Lars Larsen a luat oficial numele de familie al soției și a devenit Lars Brunsborg. Asta pentru că Brunsborg era un nume pe cale de dispariție, în timp ce Larsen era foarte des întâlnit în toată Danemarca. Soția sa a vrut să salveze de la dispariție numele familiei ei și și-a convins soțul să îi preia oficial. După câțiva ani tulburi în care presa nu a înțeles motivul preluării numelui soției sale, Lars Larsen s-a întors la numele său inițial.   

 • La 25 de ani se angajează ca manager pentru un magazin care comercializează textile pentru casă la prețuri foarte mici, pentru că nu includ și serviciile pentru clienți. Aici reușește să facă afacerea să meargă foarte bine și deschide încă două magazine, în orașele Aalborg și Aarhus. În această perioadă Lars Larsen vizitează Canada, SUA, Germania și Franța pentru a studia felul în care funcționează la ei centrele comerciale.    Lars Larsen fondatorul JYSK

  Lars Larsen și cei doi copii ai săi, Jacob și Mette, la un depozit JYSK. 
   
 • Lars Larsen caută idei care să îi permită să vândă produsele companiei la care lucrează mai ieftin. Și, după turul de studiu prin mai multe țări, găsește soluția. Pentru a-și implementa ideile însă, trebuie să aibă 51% din acțiunile companiei la care lucrează. Dar proprietarii nu sunt de acord să vândă. Își dă demisia și un nou capitol din viața lui urmează.

 • Inspirat de lanțurile de magazine internaționale de tip discount, Lars Larsen vrea să înființeze proprium magazin. Cu bani împrumutați, deschide primul magazin pe 2 aprilie 1979 în Silkeborgvej, orașul Aarhus, și îl denumește Jysk Sengetøjslager. A ales acest nume – JYSK – de la locul de unde provine, penisnula Jutlandia, pentru că auzise că până și cei din Copenhaga consideră lucrurile făcute în Jutlandia de încredere și de calitate.  


  Lars Larsen fondatorul JYSK

  Lars Larsen 

 • S-a ocupat personal de inaugurarea primelor 50 de magazine JYSK, de la găsirea spațiilor și semnarea actelor, până la promovarea deschidelor și decorarea magazinelor.

 • Viziunea lui Lars Larsen a fost să comercializeze produse de calitate la un preț cât mai accesibil, iar pentru a reuși ce și-a propus a călătorit ani de zile prin lume pentru a căuta cei mai buni furnizori. Inițial s-a concentrat pe lenjerii de pat, prosoape și mobilier de dimensiuni mici, iar pentru acestea a călătorit mult în Portugalia, India și Pakistan.      

 • În 1983 deschide primul magazin în sistem de franciză în Groenlanda, în orașul Nuuk, apoi JYSK ajunge în Insulele Feroe, tot în sistem de franciză. Magazinul in Insulele Feroe rămâne fără stoc după numai trei zile de funcționare – atât de interesați au fost locuitorii de produsele JYSK. Partenerul său din Insulele Feroe, Jakup, deschide mai mult magazine, iar după 10 ani nu mai există nicio zonă din Insule neacoperită de JYSK. Se plânge că ar mai vrea să deschidă magazine dar nu mai are unde. De ziua lui de naștere, Lars Larsen îi dă un cadou neașteptat lui Jakup – franciza din Canada, ca să nu se mai plângă că nu are loc să deschidă magazine.   

Foto: JYSK, Arhiva personală a lui Lars Larsen