Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
HYGGE: Stilul de viață danez caracteristic sezonului rece

HYGGE: Stilul de viață danez caracteristic sezonului rece

Dată:

Categorie: Camera de zi, Viața la JYSK

Cuvinte cheie: hygge, stil de viata danez, sarbatori de iarna danemarca, craciun scandinav

Probabil ați auzit de confortul caselor scandinave și de relaxarea și liniștea care definesc spațiile nordice. În Danemarca, unde vremea mohorâtă dureaza mare parte din an, locuitorii trebuie să găsească o alternativă care să îi facă să se simtă bine în perioadele din an în care soarele nu se face văzut.

Din acest motiv s-a născut conceptul danez de hygge, un fenomen cultural care trebuie privit ca o stare fizică și mentală. Hygge este un stil de viață și o atmosferă specială pe care danezii o stăpânesc cu măiestrie și care se poate regăsi în orice loc. Cuvântul hygge există numai în limba daneză și nu are traducere în altă limbă. Cel mai apropiat cuvânt prin care am putea traduce hygge este confort – atât fizic, cât și mental.

Când aprindem lumânări parfumate și ne invităm prietenii în vizită, când îi servim cu ciocolată caldă și prăjituri de casă, în timp ce afară viscolește, atunci simțim conceptul de hygge. Zăpada viscolește și cade abundent din norii grei de pe cer, vântul bate cu putere, întunericul se lasă devreme, iar noi suntem în intimitatea casei, unde ne învelim cu o pătură călduroasă, bem un ceai fierbinte și aromat și ne uităm la un film. Este tot hygge.

hygge - stilul de viata danez

Atunci când danezii trebuie să explice unui străin ce înseamnă hygge, răspunsul este: un sentiment pe care îl ai atunci când ești fericit și te simți bine. Tot danezii folosesc adjectivul hyggeligt atunci când au o experiență plăcută.

Ce este conceptul danez hygge

Hygge este un simbol național, inscripționat adânc în ADN-ul danezilor.În Danemarca, hygge se regăsește peste tot, în orice moment și în orice loc. Perioada Sărbătorilor de Iarnă, în timpul toamnei și iernii mohorâte, este apogeul sezonului hygge. Atunci, frigul și vremea urâtă ne face să ne retragem în casă și să ne bucurăm de activitățile indoor. Conceptul danez hygge este un stil de viață. Asta nu înseamnă că cei de alte naționalități nu se pot bucura de atmosfera hygge, ci doar că nu au un cuvânt pentru a o descrie.

hygge - familie si prieteni

Caracteristici

Deși nu există o rețetă universală pentru hygge, există câteva ingrediente întâlnite în toate situațiile de confort și liniște în care regăsim această stare.

• Companie plăcută
• Mâncare și băuturi bune
• Mediu plăcut
• Relaxare și bunăstare
• Activitățile preferate pentru timpul liber

Esența hygge este a fi buni cu noi înșine și a uita de toate grijile pentru o perioadă. În acest video poți vedea cum să creezi o seară plăcută în care să simți atmosfera hygge. 

Cum să creezi confortul hygge acasă la tine

Să trăiești într-un mediu plăcut este una dintre caracteristicile esențiale ale hygge. Deși poți simți această atmosferă de relaxare și confort oriunde și în orice încăpere din casă, camera care oferă cel mai bine atmosfera hygge este sufrageria. În camera de zi, pe canapea, printre perne moi și pături călduroase, vei obține ambianța hygge. Sfeșnicele și lumânările sunt elemente decorative care vor spori atmosfera hygge.

HYGGE - Lumini