Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Octavian Tucaliuc, atlet cu deficiențe de vedere

Octavian Tucaliuc, atlet cu deficiențe de vedere: „Vreau să fiu printre primii, să urc cât mai sus”

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: NICIOSCUZA, Octavian Tucaliuc

Este trecut puțin de ora 15:00, este soare, cald și frumos, iar pe Stadionul Babeș Bolyai din Cluj un singur sportiv face ture. De pe margine, antrenorul său îi dă din când indicații: „Sus genunchiul, bine, bine, așa!”

Sportivul este Octavian Tucaliuc, unul dintre atleții paralimpici cu deficiențe de vedere care se pregătește pentru calificările la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Până acum are în palmares două locuri 6 la nivel european, unul la 100 m alergare și celălalt la aruncarea suliței. Și are șanse foarte mari să se califice la Tokyo 2020.

PIERDEREA TREPTATĂ A VEDERII

Când era mic vedea perfect. Apoi, în primele clase, și-a dat seama că ceva nu e în regulă: “Încet, încet, am început să am probleme cu vederea. M-a dus mama la medic, nu mi-a găsit nimic, am fost apoi la pe la trei spitale, iar la Brașov au găsit problema pe care o aveam. Mi-au spus că nu se poate face nimic, nici ochelari, nici operație… Deocamdată nu exista nimic pentru boala mea. Degenerescență maculară juvenilă”, povestește Octavian.

Boala se manifestă în timp. Vederea scade treptat, până când cel care e afectat ajunge să vadă doar periferic, apoi să nu mai vadă deloc.

“Evoluează foarte încet și aproape că nu-mi dai seama că acum 5 ani am văzut mai bine, chiar nu-mi dau seama de asta. Acum văd cât să mă descurc, văd lucrurile mari”, explică Octavian.

VEZI INTERVIUL CU OCTAVIAN TUCALIUC:

CLUJUL ȘI ÎNCEPUTURILE ÎN ATLETISM

În Cluj a ajuns atunci când a aflat că există o școală specială pentru elevi cu deficiențe de vedere. “După ce am aflat de școala asta mi s-au deschis noi porți. Așa, instantaneu, fără să fac nimic, doar simplul fapt ca am venit la Cluj m-a ajutat”.

A început școala în Cluj și aici a cunoscut un prieten care făcea atletism. „N-aveam niciun prieten și chiar mi s-a părut o idee bună, pentru că nu aveam nicio altă ocupație, în afară de școală”, povestește Octavian.

Pentru că îi plăcuse încă de mic sportul, mai ales probele de viteză la care era mereu primul la școală, a venit pe stadion să vadă dacă îi place și dacă e bun la atletism. „Antrenorul m-a cronometrat la 50 de metri și a zis că sunt foarte talentat și aș avea mari șanse. În câteva luni de antrenament m-am calificat la europene”, își aduce aminte sportivul.

MAI BUN, MAI RAPID

Acum, Octavian Tucaliuc are 24 de ani și lucrează ca maseur. Pe stadion se simte însă cel mai bine și crede că, nativ, este un vitezist.  

„Simt că sunt de aici cumva, îmi place mișcarea, îmi place să fac ceva tot timpul. Vreau să fiu printre primii, să urc cât mai sus, cât mai sus… Nu contează cât durează, dar să nu stagnez”, spune sportivul.

Află mai multe despre activitatea sportivilor paralimpici din România și despre pregătirile lor pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020 pe ParalimpicRomania.ro