Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Sfaturi curatenie de primavara

Pregătește-ți casa pentru primăvară: 5 trucuri care să îți fie de folos

Dată:

Categorie: Sfaturi, Toate articolele

Cuvinte cheie: decoratiuni primavara, curatenie de primavara

În curând vine primăvara, iar la începutul noului sezon casa tare are nevoie de aer proaspăt, adus prin curățenia de primăvară. Gabi Ralea, blogger pe Gabiralea.ro, artist DIY și specialist în bricolaj și reamenajare interioară, ne-a împărtășit câteva sfaturi care să te ajute să întâmpini primăvara cu locuința curată și aranjată.

Ultima luna de iarnă vine de obicei cu planuri și pregătiri pentru sezonul următor. Ziua începe să crească, iarna își pierde din putere, iar noi pregătim spațiul pentru culori și energii noi. La început de primăvară, casa tare are nevoie de o aer proaspăt, adus prin curățenia de primăvară. Vei petrece probabil un weekend întreg spălând perdelele, ștergând ferestrele și curățând canapeaua și saltelele, de obicei înainte de Paște.

Lucrurile pot fi și mai simple de atât. Sunt câțiva pași pe care îi poți face mai devreme ca să îți ușurezi munca și a-ți aduce primăvara în casă. Îți povestesc despre ei în continuare.

1. Înlocuiește sau reinventează decorațiunile de iarnă

Decorul sezonier rămas în casă după sărbătorile de iarnă nu își mai are rostul. Fulgii de nea, oițele cu fular sau brazii îmbrăcați în zăpadă dispar din casă și sunt depozitați până la următoarele sărbători de iarnă. Câteva trucuri utile în depozitarea lor găsești în articolul „10 trucuri pentru depozitarea în siguranță a decorațiunilor de Crăciun”. Aceste decorațiuni pot fi înlocuite acum cu altele, care sugerează natura înverzită. Optează în loc pentru nuanțe de verde sau care preiau formele din lumea plantelor, cum ar fi decorațiunea pentru perete Karsten sau tava decorativă Ingmund.

 

Curatenie de primavara
Tava INGMUND în formă de frunză. 

Dacă îți place decorul romantic, poți păstra instalațiile de pom, Eu am improvizat, de exemplu, o veioză în camera copilului dintr-un borcan mai mare, pe care l-am umplut cu o instalație de Crăciun. Odată cu încălzirea vremii, poți scoate instalațiile în balcon sau în curte, într-un loc ferit, unde să creezi o atmosferă plăcută agățându-le între pomi sau îmbrăcând cu ele un perete. Unele dintre instalații – precum sunt cele alimentate solar – pot fi utilizate fără probleme și în exterior, dar trebuie să te asiguri că este așa citind cu atenție instrucțiunile fiecăreia.

Decoratiuni de primavara
Decorațiuni de primăvară: tava INGMUND, vaza HEIMER și vaza VEITLE.

2. Depozitează hainele foarte groase

De pulovere vei mai avea nevoie, dar poti renunța treptat la cele foarte groase și la gecile pentru zăpadă, pe care să le depozitezi deja, până în sezonul următor. Dacă ai un spațiu precum o mansardă sau o boxă, poți instala un dulap precum Damhus, în care să fie depozitate și totuși accesibile, în cazul unui episod cu viscol, înainte ca primăvara să se instaleze definitiv.

Dulapuri depozitare
Gama de dulapuri din material textil DAMHUS.

Dacă nu ai spațiu suficient, depozitează puloverele, fularele și mănușile foarte groase în cutii mari, transparente - precum cele din seria Topstore -, în care introduci hainele nu împăturite și în una peste alta, ci rulate și puse în picioare, Ocupă astfel mai puțin spațiu, încap mai multe și vezi mai ușor ce este în fiecare cutie.

Păstrează câte un exemplar de rezervă din fiecare tip de haină, pentru situația în care iarna are o răbufnire bruscă. Atunci când primăvara se va fi instalat definitiv, le vei adăuga în spațiul în care care ai depozitat deja hainele foarte groase.

3. Înlocuiește textilele pentru casă cu altele, de sezon

Așa cum îți pui la păstrare hainele foarte groase, și textilele pentru casă sunt rotite în raport de sezon. Fețele de pernă tricotate ori din blană și pătura din lână folosită când stai la televizor ies din sezon și ele, texturile fiind mai potrivite pentru iarnă. La venirea primăverii, înlocuiește-le cu altele mai subțiri, din in, viscoză ori bumbac.

Poți merge mai departe de atât, înlocuind draperiile, perdelele și chiar covorul cu unele mai subțiri, cu imprimeuri florale sau în nuanțe de pădure, cum este draperia Gotland sau fața de pernă Selje.   

Draperie imprimeu floral
Draperia Gotland cu model floral.

Dacă ți se pare prea mult să cumperi un covor special pentru primăvară - vară, limitează-te la o mică reamenajare a băii, unde migrezi ușor spre un aspect primăvăratic, înlocuind covorașul sau perdeaua de la duș și optând pentru o perdea precum Berga sau Avesta sau o plantă pe colțul căzii. Găsești recomandări legate de plante mai jos, în acest articol.

4. „Decluttering”: sortează, organizează, aruncă

Odata îndepartate decorațiunile și hainele pe care nu le vei folosi până la iarna viitoare, treci la „declutering”, respectiv acea operațiune prin care scapi de obiectele inutile și care creează dezordine, păstrând numai ce îți este necesar și îți face plăcere.

Dacă ai urmărit-o pe japoneza Marie Kondo, în serialul de pe Netflix, atunci îți va fi mai ușor să treci prin acest proces, care extinde principiile de organizare a spațiului și asupra altor domenii ale vieții. Eliberarea de obiectele inutile iți dă o mai mare libertate nu doar a spațiului, ci și la nivel emoțional. Aceasta temotivează să te ocupi mai mult de tine și de ceea ce-ți place, ajutându-te să îți păstrezi echilibrul emoțional, cu efecte benefice asupra tuturor aspectelor vieții tale. 

Ai mai jos câteva trucuri care să te ghideze în această operațiune pe care o începi în casă, la venirea primăverii.

  • Înarmează-te cu saci și cutii în care să pui obiectele triate și de care decizi să scapi, sortându-le după câteva criterii: de reparat (haine, încălțăminte, decorațiuni), de reciclat (plastic, hârtie, textile, sticlă), pentru donații sau vânzare (obiecte în stare bună, dar inutile ție), pentru distrus (ce nu se încadrează în categoriile anterioare).
  • Ia camerele una câte una și aloca-ți timp pentru a tria, grupa și organiza obiectele. Nu treci la următoarea încăpere ori la alt dulap până când nu ai terminat ce ai început.
  • Grupează obiectele pe tipuri și elimina dublurile atunci când un singur obiect din fiecare tip îți este suficient. În bucătărie, spre exemplu, multe ustensile îți sunt de ajuns într-un singur exemplar.
  • Scapă de tot ce zace nefolosit de peste un an, s-a stricat, nu-ți mai vine, nu-ți mai place ori îți dă un sentiment neplăcut. Poți decide să păstrezi anumite obiecte pe care le folosești mai rar de atât, dar care consideri că merită păstrate. Te gândești bine, nu revii asupra deciziei și o aplici rapid.
  • Stabilește un loc pentru fiecare categorie de obiecte și o limita de spațiu pentru fiecare, pe care să nu o depășești. Ca să menții ordinea pe termen lung, aplică regula ”one in, one out”, care înseamnă ca, pentru fiecare obiect nou cumpărat, un altul vechi trebuie să plece.
  • Aplică procedura în toate zonele din casă: dulapuri, bibliotecă, sertarul cu mediamente, cutia cu facturi, congelatorul și frigiderul, urmârind aceleași principii. Așteaptă-te la un proces care să dureze zile sau chiar săptămâni, dar al cărui rezultat merită efortul.
  • Optează pentru variante online, în cazul facturilor și al altor documente, pentru a reduce cantitatea de hârtie consumată, dar și spațiul ocupat.
  • Alocă un spațiu pentru „de toate” – o zonă de tranziție în care să lași temporar facturi, bilete, diferite obiecte pentru care ai planuri pe termen scurt. Urmărește ca acest spațiu să rămână permanent sub contro, pentru ca tot ce pui să se afle acolo doar temporar.

Cu un efort de voință, vei păstra aceste principii și pe termen lung, pentru că ele îți vor spori senzația de libertate, reducând stresul și presiunea pe care toți o simțim, în lumea de azi.

5. Lasă loc florilor

Vegetația este semn de primăvară și de trezire a naturii la viață. Apar florile de primăvară, care pot înveseli orice casă, umplând-o cu miros proaspăt. Florile au nevoie de spațiu și de lumină. Asigură-te că vei găsi în casă locul potrivit pentru ele, pe un pervaz sau în apropierea ferestrelor, pe un colț de masă ori pe bibliotecă.

Plantele de primăvară arată foarte bine în vase transparente. Zambilele, narcisele și lalele de exemplu, supraviețuiesc și în vase cu apă în loc de sol, dacă au lumină și apă curată cât să le acopere rădăcinile. Dacă sunt într-un vas transparent, le poți urmări creșterea, ca să le schimbi permanent apa și să ții doar rădăcinile scufundate, ca să nu putrezească bulbul. Vasele în formă de clepsidră sunt potrivite în acest sens, pentru că țin bulbul suspendat și lasă apa să ajungă doar la rădăcini.

Flori decorative artificiale

Dacă nu ai condiții prielnice creșterii plantelor în apartament, te poți orienta și spre plante artificiale. Unele sunt atât de bine realizate încât nu poți face diferența între ele și cele vii.

Avantajul plantelor artificiale este că sunt mult mai ușor de întreținut – au nevoie doar de o spălare periodică, pentru îndepărtarea prafului – și pot fi plasate inclusiv în zonele fără lumină, cum ar fi holurile, rafturile din bibliotecă sau băile fără lumină naturală. Îți recomand mai ales suculentele, cum ar fi Torgeir, Haakon ori Askil, pe care le poți integra în absolut orice stil de design – scandinav, modern, tradițional, romantic sau shabby chic.