Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Cupa Junior la Schi Salvamont Victoria

Radu Decebal Bunea, salvamontist: Despre copiii care își depășesc frica și adulții care nu înțeleg pericolele

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: Asociatia Salvamont Victoria, Cupa Junior la schi, Salvamont Victoria, CSR

Este dimineață, într-o duminică de ianuarie. Pe Pârtia Drăguș, lângă Cabana Casa Zmeilor, pe fața nordică a Munților Făgăraș, zeci de copii și părinții lor sunt pe zăpadă, echipați cu clăpari, schiuri și căști. Se pregătesc de concurs. Pentru al șaselea an, pe pârtia Drăguș are loc un concurs de schi pentru copii între 3 și 15 ani, Cupa Junior - SKV - Casa Zmeilor, concurs de a cărui organizare se ocupă și echipa Salvamont Victoria. Cel mai tânăr participant e o fetiță de doar 3 ani. Concursurile de schi au o tradiție veche în zonă. Cel mai vechi concurs, destinat adulților și juniorilor, este Cupa Valea Sâmbetei, care a avut prima ediție în 1962, iar anul acesta ajunge la ediția cu numărul 57.  


Cupa schi Salvamont Victoria

Pârtia Drăguș în dimineața zilei de concurs

Pe Pârtia Drăguș, Radu Decebal Bunea, Coordonator echipă Salvamont Victoria, marchează cu jaloane și săgeți pe zăpadă traseul pe unde trebuie să meargă concurenții. Mai târziu, după ce începe concursul, este la linia de finish alături de Thomas Bross, Președintele filialei ANSMR Victoria, pentru a cronometra concurenții. Tot ei înmânează și diplomele câștigătorilor. 

Cu o zi înainte, Radu și colegii lui au plecat dis de dimineață într-o acțiune de salvare în Munții Făgăraș, după ce trei turiști au sunat la 112 pentru a cere ajutorul salvamontiștilor, din cauza epuizării. Acum însă sunt pe pârtie, îi susțin pe copii, îi cronometrează, le oferă diplome și premii.

După concurs, am stat de vorbă cu Radu despre concurs, despre cât de benefic este schiul pentru copii, despre acțiunea de salvare în care a fost cu o zi înainte și motivele pentru care turiștii ajung în situații dificile.   

Care sunt reacțiile copiilor care participă la concurs? Cum li se pare?

Reacțiile se văd și în poze. Se vede bucuria pe chipul lor. Se vede și că, pe an ce trece, vin din ce în ce mai mulți. Vin copii din zonă, dar și copiii turiștilor care vin în zona stațiunii și a Mănăstirii Sâmbăta. Sunt copii care au venit cu părinții, ca turiști, la Pârtia Drăguș, poate chiar au învățat să schieze pe această pârtie, pentru că e o pârtie foarte potrivită pentru începători. Nu e aglomerație mare și nu prea sunt viteziști cum sunt în Poiana Brașov sau pe pârtiile mai populare.  


Cupa schi Salvamont Victoria
Concurenții Cupei Junior la linia de start. Au existat 3 categorii de vârstă: 3 - 7 ani, 8 - 11 ani și 12 - 15 ani, mixt


Care crezi că sunt beneficiile schiului pentru copii?

În primul rând, e mișcare în aer liber. Apoi, e un sport care se desfășoară iarna, când afară e frig, iar asta înseamnă că acel copil se călește. Schiul lucrează multe grupe de grupe de mușchi, e un sport foarte complex, nu lucrează doar picioarele, doar mâinile sau doar spatele. Și e important că, atunci când faci schi, trebuie să îți învingi și anumite temeri. Dacă, să spunem, joci handbal, nu prea are de ce să îți fie frică. De ce să îți fie frică, de sală? De parchet? Aici intervine frica de viteză, de pantă, și asta înseamnă că schiul te ajută și psihic, nu doar fizic.

 

"Atunci când faci schi, trebuie să îți învingi și anumite temeri. Dacă, să spunem, joci handbal, nu prea are de ce să îți fie frică. De ce să îți fie frică, de sală? De parchet? Aici intervine frica de viteză, de pantă", spune Radu Bunea. 


Tu de la câți ani schiezi?

Am primit prima pereche de schiuri, din acelea populare, cioplite din lemn, cu legături de piele, când aveam 5 ani. Dar nu m-a învățat nimeni nimic. Mie mi-a luat 20 de ani să învăț ce învață acum un copil motrice, isteț, care mai e și atent, în 6-7 ore, cu echipamentul de acum. Eu abia după ce am venit din armată pot să spun că am învățat să schiez cu adevărat. Până atunci am tot încercat, nu îmi ieșea, nu aveam echipament. Nu avea cine să îmi arate, la televizor era numai Ceaușescu, nu dădea nimeni schi la televizor. Într-un orășel ca Victoria nu aveai de la cine să înveți schi. Poate aveai în Poiana Brașov, dar acolo era greu să ajungi.  


Premiere copii Cupa Junior Partia dragus

Echipa de la Salvamont Victoria, care s-a ocupat de partea organizatorică și logistică a Cuper Junior. 


În ziua de înaintea concursului ați avut o acțiune despre care am citit și în presă, după ce trei turiști s-au rătăcit în Munții Făgăraș și au sunat la 112 din cauza epuizării fizice. Ce s-a întâmplat și cum i-ați ajutat?  
 

Am avut o acțiune de salvare pe Valea Arpașului. Doi adulți, dintre care unul era însoțit de băiatul lui adolescent, au plecat vineri după-amiază spre cabana Turnuri. Poteca nu era bătută prin zăpadă chiar până la cabană, iar pe anumite porțiuni era acoperită, pentru că a nins. Ei au plecat târziu, i-a prins noaptea, s-au dezorientat și, deși erau undeva la 15-20 de minute de cabană, au decis să se oprească. Era ceață, frig, erau obosiți, au renunțat să mai caute cabana și pe la 1 noaptea și-au făcut un adăpost improvizat cu folii de supraviețuire, au făcut și un foc. Au greșit pentru că au plecat foarte târziu. Când vrei să pleci la munte, pe zăpezile astea, pleci de dimineață ca să ai cât mai multă lumină naturală. Degeaba ai lanternă, ca să te orientezi trebuie să vezi mai la distanță în jurul tău, nu să vezi doar cât bate o lanternă noaptea prin pădure. Cei trei s-au descurcat peste noapte și nici nu aveau de gând să sune la salvamont. Dar dimineață, când s-au trezit și au vrut să plece la vale, spre mașini, să renunțe și să meargă acasă, au constatat că celui mai mic îi e rău, varsă și e epuizat. La 6 dimineața au sunat să mergem să îi ajutăm. E o zonă sălbatică, sunt și zăpezi mari, anul ăsta chiar a fost zăpadă cum nu a mai fost demult. În momentul ăsta e pericol major de avalanșă sus, pe munte. De-asta turiștii ar face bine să urce doar până la maxim 1400 m altitudine, până unde pericolele sunt mai mici. Pe săgeți, de acolo în sus, scrie că accesul e interzis iarna, dar mai e lume care nu le respectă.   

Care sunt cele mai dese motive pentru care turiștii vă cer ajutorul?

În primul rând, unii turiști se duc neechipați, pleacă târziu pe trasee, nu au lanterne și au impresia că e o joacă să mergi pe munte. Există și oameni echipați și în regulă, cărora li se poate întâmpla ceva. Și mie mi se poate întâmpla să calc rău pe o piatră și să fac entorsă. Dar sunt unii turiști care sunt nu sunt conștienți de pericole. Așadar sunt mai multe situații: turiști echipați și care vor să facă "marea cu sarea", dar dau greș, turiști care chiar fac totul corect, dar pur și simplu apare hazardul – calcă rău pe o piatră, se lovesc, în cazul lor nu am nimic de spus pentru că oricui i se poate întâmpla așa ceva – și mai este categoria de turiști neechipați. Pe aceștia, ultimii, îi vezi vara pe creastă, plecați de la Bâlea, cu sticla de apă într-o mână, o șapcă pe cap, tricou, pantaloni scurți și adidași – dacă nu cumva chiar sandale sau șlapi și nelipsitul telefon cu lanternă! La noi, aici, în nordul Făgărașului, sunt trasee foarte lungi. Se poate întâmpla să cari la targă un accidentat 7 - 12 ore. Dacă trebuie să aduci pe cineva din creastă trebuie să mergi uneori cu 20 de oameni, dacă e vremea rea, bate vântul tare și nu se poate interveni cu elicopterul. Și dacă vine elicopterul, tot trebuie să ajungi în zonă, să transporți victima până la locul unde poate ateriza elicopterul. 
 

Cupa junior la schi

Radu Bunea și Thomas Broos la linia de finish, pe Pârtia Drăguș

Ce le-ai recomanda turiștilor care vin la munte acum, iarna, ca să nu ajungă într-o situație rea?

În primul rând să dea un telefon la Zero Salvamont – Dispeceratul Național Salvamont, să se intereseze de situația din zona în care vor să meargă. Echipa de la Zero Salvamont o să dea legătura cuiva de la Salvamontul din respectiva zonă. Apoi, să respecte ceea ce le spun acei oameni la telefon. Dacă li se spună să nu meargă în creastă, să nu se ducă. Și nu te duci iarna undeva unde nu ai fost vara. Bine ar fi ca oamenii să mai și asculte ce le spunem, pentru siguranța lor.  

"În primul rând, unii turiști se duc neechipați, pleacă târziu pe trasee, nu au lanterne și au impresia că e o joacă să mergi pe munte. Există și oameni echipați și în regulă, cărora li se poate întâmpla ceva. Și mie mi se poate întâmpla să calc rău pe o piatră și să fac entorsă".  

 

Știu că la Salvamont Victoria există patru salvamontiști angajați, iar în rest lucrați cu voluntari. Care e rolul voluntarilor?

Cu voluntarii e foarte complicat să faci acțiuni de salvare. Rar se întâmplă să poată să vină, pentru că a doua zi ei trebuie să fie la serviciu. Iar într-o astfel de acțiune știi când pleci, nu știi când te întorci. În aproape toate acțiunile noi mergem împreună cu jandarmii montani de la postul din Sâmbăta de sus. Dacă avem nevoie de oameni în plus față de ei, ne ajutăm cu colegii salvamontiști din sectoarele vecine. Voluntarii ne ajută foarte mult la munca de prevenire, la refacerea marcajelor, a potecilor, a podurilor, la ce avem de lucru atunci când nu avem probleme pe munte. Pentru că avem de lucru și atunci. Toate traseele acelea marcate, podurile pe care merg turiștii, tăierea vegetației pe potecile mai puțin umblate, toate sunt făcute de noi.

De cât timp lucrezi ca salvamontist?

Din ’93 – ’94 sunt voluntar, iar de acum 10 ani sunt angajat. Deci de 26 de ani, din care 10 ca angajat. De copil am umblat pe munte, de copil am visat să ajung la Salvamont – și nu mă mai gândeam că o să ajung, pentru că pierdusem trenul atunci când eram eu tinerel, de 20 și ceva de ani. Atunci m-am însurat, am făcut copii, iar pe munte am început din nou să merg atunci când mi-au crescut copiii și am început să merg cu ei la cupele de schi. Prima școală de salvamont am făcut-o la 30 și ceva de ani. Cea mai tare chestie la meseria asta e satisfacția că, atunci când se întâmplă ceva mai rău, i-ai salvat viața unui om sau l-ai scos dintr-o situație periculoasă.
 

 JYSK România este sponsor principal al Asociației Salvamont Victoria. 

Află mai multe aici.