Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Solstițiul de vară 2018

Solstițiul de vară: Idei de distracție pentru cea mai lungă zi din an

Dată:

Categorie: Inspirație, Grădină, Toate articolele

Cuvinte cheie: Solstitiul de vara, midsummer, Petrecere in gradina

Pe 21 iunie va fi cea mai lungă zi din an, cea care, din punct de vedere astronomic, este considerată prima zi de vară. Vom avea peste 15 ore de lumină, iar sorele va apune târziu, după ora 21.00. O grămadă de ore pe care le putem petrece în afara casei, după serviciu sau în vacanță, alături de prieteni și familie.

Încă din cele mai vechi timpuri, cea mai lungă zi din an a fost sărbătorită în diverse culturi de pe Glob, ca un omagiu adus soarelui, care în această zi îi însoțește pe oameni pe o perioadă mare de timp. În funcție de țară, ziua e sărbătorită la date diferite, între 18 și 25 iunie. Peste tot există tradiții speciale și peste tot sărbătoarea are loc în aer liber, unde oamenii se pot bucura de ziua lungă și de apusurile târzii. Chiar dacă poartă nume diferite (Sânziene în România, Juahnnus în Finlanda sau Enyovden în Bulgaria), în majoritatea țărilor creștine este o celebrare legată de Ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Midsummer

SOLSTIȚIUL DE VARĂ ÎN LUME

 

 • DANEMARCA ȘI NORVEGIA: Solstițiul de vară sau Midsummer este o sărbătoare extrem de importantă în Țările Nordice. În Danemarca și în Norvegia se sărbătorește pe 23 iunie, când este și ziua Sfântului Hans (Sankt Hans Aften), cunoscut în celelalte țări drept Ajunul Sfântului Ioan Botezătorul. În Danemarca se organizează focuri de tabără imense, pe malul mării sau pe malul lacurilor, la care participă toată lumea, oamenii ies la picnic cu prietenii, iar copiii joacă seara jocul oul în lingură, în care trebuie să se întreacă la alergat în timp ce cară un ou cu lingura. În Norvegia, țară cu un peisaj fabulos și grandios, se organizează fie pe țărm, în fiorduri, fie în munți. Oamenii iau cu ei pături, scaune de camping și băuturile preferate și merg la un foc de tabără pentru a sărbători Midsummer. Citește aici mai multe despre cum se sărbătorește Midsummer in Danemarca. 
   
 • SUEDIA: Aici, Midsummer este sărbătorit întotdeauna vineri: în prima vineri a Solstițiului de vară, între 20 și 26 iunie. Suedezi își planifică din timp felul în care vor petrece Midsummer, pentru că de obicei pleace în weekend în afara orașului, într-o căsuță dintr-o zonă rurală. Și suedezii se strâng în număr mare în același loc pentru a sărbători Solstițiul, dar în locul focului de tabără, suedezii folosesc ca punct central un stâlp decorat cât mai vesel, cu funde, ramuri verzi, frunze și flori. Fetele poartă coronițe de flori pe cap și dansează în jurului stâlpului, iar pentru cele nemăritate se spune că, dacă culeg șapte tipuri diferite de flori și le pun sub pernă seara, își vor visa viitorul soț.
   
 • ANGLIA: În Anglia, cel mai faimos loc pentru sărbătorirea Solstițiului de vară este Stonehenge, care atrage peste 20.000 de oameni în cea mai lungă zi din an. Aici oamenii se adună încă din timpul nopții, pentru a fi prezenți lângă faimoasele pietre în momentul răsăritului. Celebrările au loc pe 23 iunie, în ajunul Sfântului Ioan Botezătorul, și includ focuri de tabără și un ospăț cu o mulțime de bunătăți.
    
 • ROMÂNIA: În România, sărbătoarea de Sânziene este cea care marchează cea mai lungă zi din an. Are loc pe 24 iunie, care în calendarul bisericesc Ortodox este și ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Sânzienele erau niște zâne frumoase considerate preotese ale soarelui, care trăiau în păduri. Noaptea dintre 23 și 24 iunie este considerată o noapte magică, în care cerurile se deschid și Sânzienele dansează.
   
 • FINLANDA: În Finlanda , Solstițiul de Vară se sărbătorește întotdeauna Sâmbătă, între 20 și 26 iunie. Inițial, sărbătoarea era închinată zeului tunetului, Ukko, cel care controla ploaia. În cea mai lungă zi din an se numără finlandezilor le place să facă focuri de tabără, să meargă la saună, să pescuiască, să facă grătare și să se plimbe cu barca. 
   
 • ESTONIA: În Estonia oamenii aprind focuri de tabără și sar peste ele, pentru a alunga ghinionul. Dacă nu aprinzi un foc la tine acasă, inviți distrugerea în gospodărie, pentru că focul ține spiritele rele departe de casă.
   
 • BULGARIA: Cea mai lungă zi din an este sărbătorită tot de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, iar sărbătoarea poartă denumirea de Enyovden. Cei care văd răsăritul soarelui în această zi vor fi sănătoși tot anul.
 

IDEI PENTRU CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN

Anul acesta, solstițiul de vară pică pe 21 iunie. Apusul va avea loc târziu și, dacă vremea va fi bună, fără ploi și furtuni, vei putea sta afară până târziu. Fie că ești genul de persoană care are chef de petreceri gălăgioase și agitate, fie că preferi să stai singur să te relaxezi citind o carte, merită să profiți de ziua cu cele mai multe ore și să o petreci în aer liber.

Iată câteva idei despre ce poți face de Solstițiul de vară.

Petrecere in gradina

 1. Invită-ți prietenii la o petrecere în grădină

Petrecerile alături de familie și prieteni sunt cea mai populară alegere de a sărbători Solstițiul de vară. Dacă ai un set de terasă sau un set de grădină, pregătește niște fructe, biscuiți sau limonadă, organizați un grătar și toată lumea se va simți bine și va sta până târziu afară, spunând povești și distrându-se. Decorează grădina cu ghirlande luminoase și felinare, și seara de Sânziene, considerată plină de magie, va arăta și mai magic. Citește aici mai multe idei despre cum să organizezi un party pentru Midsummer. 


Camping vara

 

2. Camping cu cortul

 

O tradiție în multe țări este ca, în weekendul cu cea mai lungă zi din an, să pleci din oraș undeva, în natură, la țară, într-o cabană de munte sau, de ce nu, cu cortul într-un camping. Dacă ești o persoană activă căreia îi place muntele și natura, atunci un weekend cu cortul, în perioada în care soarele apune târziu, va fi foarte plăcut. În plus, vei putea vedea apusul și răsăritul dintr-un loc pitoresc, în care peisajul va spori frumusețea apusului.  


Foc de tabara recipient foc

 

3. Un foc de tabără

Dacă ai o grădină, poți organiza un foc de tabără la care să îți inviți prietenii. Ai nevoie de un recipient pentru foc și de niște lemne. Puteți cânta, puteți sta în jurul focului să mâncați și să beți și vă puteți relaxa până târziu în noapte.
 

Solstitiul de vara

 

4. Singur acasă: privește apusul și citește o carte

Dacă ești singur acasă sau pur și simplu nu ai chef de agitație, poți petrece o seară relaxantă în grădină sau pe terasă. Amenajează-ți un mic colț confortabil, cu un scaun și o masă, cu o pătură, și niște perne deco moi pe care să stai. Când apune soarele, aprinde lumânări în sfeșnice sau ghirlande luminoase, la lumina cărora poți sta să citești o carte sau poți bea un pahar de vin.