Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
mobilier contrastant

Trendul contrastelor: Exemple de amenajări bazate pe stiluri contrastante

Dată:

Categorie: Toate articolele, Camera de zi

Cuvinte cheie: mobilare sufragerie, mobilier bucatarie, gama mobilier sufragerie

Contrastele se atrag. Este o vorbă veche, transformată în regulă în mai multe domenii, nu doar vizuale, ci și în relațiile interpersonale. Designul interior nu este ocolit de această regulă. Unul dintre cele 7 principii de bază ale design-ului interior este contrastul. În amenajările interioare, contrastul este cel care scoate cel mai mult în evidență personalitatea unui spațiu, fie că este vorba despre contrastul de culori, de forme, materiale sau lumină.

Alăturând două obiecte opuse ca formă, culoare, stil sau material, acestea se vor evidenția reciproc și chiar își vor potența trăsăturile. Atunci când vrei să îți amenajezi casa folosindu-te de mobilier în stiluri sau materiale contrastante însă, trebuie să fii atent la câteva elemente. Astfel, vei evita să te trezești cu o casă care arată ca spațiul unei consignații, în care și-au găsit loc de-a lungul timpului fel de fel de obiecte diferite. 

Retro si industrial 
Gama KALBY din lemn, în stil retro scandinav, este alăturată în acest dining scaunelor KLARUP de culoare neagră, din oțel și imitație de piele. Contrastul bazat pe stilurile diferite și materialele diferite ale pieselor de mobilier este foarte puternic și plăcut în același timp.  

Ideea folosirii mobilierului contrastant nu trebuie însă să te sperie. Te asigurăm că o locuință mobilată astfel va fi mult mai primitoare și mai interesantă decât una în care fiecare cameră este mobilată în aceeași culoare, stil și material, cu produse din aceeași gamă. De fapt, dacă acum câteva decenii, în casele românești cel puțin își făceau loc numai seturi complete de mobilier – cu fiecare piesă de mobilier identică, de la scaun la vitrină și comoda TV – acum din ce în ce mai multă lume alege să amestece piese diferite, pentru că astfel îți poți personaliza mult mai bine spațiul în care locuiești.

SFATURI PENTRU ALEGEREA MOBILIERULUI CONTRASTANT

La ce trebuie să fii atent atunci când folosești principiul materialelor, culorilor și stilurilor contrastante în alegerea mobilierului?

 • Alege două, maxim trei stiluri, culori sau materiale diferite pe care să le folosești în casă. Prea multe stiluri vor crea impresia de dezordine și nu te vor ajuta să obții un spațiu coerent.
   
 • Opoziția stilurilor: Când alegi piesele de mobilier pe care ți le dorești, gândește-te că vei obține un contrast cu atât mai mare, cu cât opoziția dintre cele două stiluri este mai mare. De exemplu, un spațiu mobilat cu piese realizate din lemn și fier va avea mai mult contrast decât unul mobilat cu piese din aluminiu și fier, pentru că lemnul contrastează mai mult cu fierul decât aluminiul. Este de preferat să alegi stiluri, materiale sau culori opuse, pentru a evidenția contrastele și pentru a nu da impresia că de fapt ți-ai dorit piese asemănătoare, dar nu ai reușit să găsești ce doreai și te-ai mulțumit stiluri apropiate.
   
 • Distribuie la distanțe egale piesele de mobilier diferite. Mai exact, evită să dai impresia că o cameră este împărțită în două, folosind mobilier de un stil într-o parte și în alt stil de cealaltă parte. 
   
 • Creează balans în cameră. Chiar dacă, de exemplu, ai două fotolii în stiluri complet diferite, dacă le așezi simetric, de o parte și de cealaltă a măsuței de cafea, vei crea un balans plăcut.
 • Folosește-te de obiecte tandem. Mai exact, alege cel puțin două obiecte din fiecare stil sau cu forme și materiale asemănătoare
  .
 • Folosește decorațiuni pentru a face legătura între lucrurile din cameră. De exemplu, dacă ai o cameră în care predomină stilul clasic, cu câteva piese de mobilier în stil romantic, poți folosi decorațiuni în stil romantic, precum sfeșnice sau felinare, care să aducă mai multă coerență în spațiul respectiv.  
 • Dacă alegi contrastul bazat pe materiale diferite, poți opta pentru piese de mobilier asemănătoare, care să fie construite din cel puțin două materiale opuse, de exemplu, din fier și lemn. Este una dintre trăsăturile mobilierului în stilul Air Space, despre care poți citi aici

Masuta de cafea lemn si sticla

Măsuța de cafea ORDRUP cu blat de sticlă și cadru din lemn masiv de stejar, două materiale care constrastează puternic. În vreme ce sticla este ceva artificial, obținut prin prelucrare, și transparent, lemnul este un material natural și opac.  

EXEMPLE DE CAMERE AMENAJATE PE BAZA CONTRASTULUI DE STILURI ȘI MATERIALE


Dining LUNDBY

Acest dining îmbină stilul clasic al mobilierului LUNDBY (bufet și masă de dining) cu stilul modern am scaunelor SKJERN realizate din oțel și imitație de piele. 

Dining FREDERICIA

Un dining industrial vintage, mobilat cu vitrine, masa de dining și băncuță în stil colonial din gama FREDERICIA și scaune negre KLARUP, în stil industrial. 

Sufragerie moderna

O sufragerie în care se mizează pe două contraste: cel între culorile alb și negru și cel între stilul romantic vintage al măsuței de cafea OURE și stilul modern al canapelei BRANDE din imitație de piele

fotoliu EJERLEV

Un colț de relaxare perfect pentru citit: o măsuță minimalistă din metal este alăturată fotoliului EGEDAL cu cadru din lemn și șezut tapițat, în stil retro.

 Masa GADESKOV

Constraste de materiale și culori: masa GADESKOV și scaunele KASTRUP

Amenajare gradina set terasa

Și în grădină poți folosi efectul contrastelor. Mobilierul de terasă EBBESKOV este modular, așadar îl poți personaliza în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Picioarele și blatul mesei sunt realizate din lemn artificial, iar cadrul din poliratan.