Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Mobilier de exterior pe terasă cu instalații de iluminat și felinare de grădină care emit lumină caldă

8 idei pentru iluminatul grădinii care creează o atmosferă relaxantă

În ultimii ani, grădina sau zonele exterioare ale caselor noastre au devenit din ce în ce mai importante. Pe lângă pavilioane instalate lângă lac și terase complet echipate cu tot ce ai nevoie pentru cine în aer liber și oaze de relaxare, să aduci atmosfera de liniște din interior în exterior a devenit o prioritate pentru mulți.

Ca și în cazul iluminatului din interiorul locuinței, iluminatul exterior este un element important, care este atât practic, cât și decorativ. Iluminatul grădinii ne permite să fim prezenți în grădină, pe terasă și în alte zone din exteriorul casei seara și noaptea. Vei vedea avantajele iluminatului exterior mai ales dacă locuiești într-o zonă în care se întunecă mai devreme sau în care iarna este mai mult întuneric decât lumină afară. În același timp, iluminatul grădinii nu este doar practic - lumina caldă emisă de instalațiile de lumini, felinare și lumânări creează o atmosferă foarte confortabilă.

Comfortable lounge furniture on patio with string lights, battery lamps, and lanterns with candles and tealights

 

Este dificil să găsești o decorațiune care să contribuie atât de mult la atmosfera serilor petrecute în aer liber cum o face iluminatul potrivit. Cu lumina caldă și intimă care este răspândită de la instalațiile cu lumini și lumânările din felinare, amenajarea grădinii, a terasei sau a balconului poate deveni cu adevărat uimitoare.

Iluminatul de grădină este minunat pentru tine - dar pentru ceilalți?

În timp ce iluminatul grădinii va scoate în evidență exteriorul casei tale, de cele mai multe ori acesta este vizibil și mai departe de spațiul grădinii tale. Iluminatul puternic în zonele populate este o problemă din ce în ce mai frecventă. Poate ți-ai iluminat grădina din spatele casei cu lumini puternice, iar acestea ajung să-ți deranjeze vecinii pentru că dormitorul lor este chiar lângă grădina ta. Acesta este un exemplu clasic de iluminare bine intenționată, însă care îi poate deranja pe cei care locuiesc în apropierea casei tale. O astfel de situație, desigur, nu este ideală și ar fi bine să te asiguri că modul în care ți-ai planificat iluminatul în grădină nu îi afectează pe ceilalți.

Iluminatul grădinii poate avea un impact asupra vieții sălbatice

Iluminatul grădinii poate afecta nu doar oamenii, ci și diverse animale și păsări. Cei mai multți dintre noi își pot aminti că au trecut pe lângă o lampă aprinsă vara, după apusul soarelui, și au văzut multe insecte care roiau lângă lampă, deoarece au confundat lumina acesteia cu lumina lunii. Pentru animalele nocturne, cum ar fi multe specii de insecte, iluminarea excesivă a grădinii le poate perturba comportamentul natural.

Din fericire, nu este nevoie să elimini complet iluminatul din grădina ta. Poți acorda puțin mai multă atenție unde, cum și când sunt aprinse luminile, pentru că acest comportament poate avea un efect pozitiv asupra vieții sălbatice din jur și te ajută să economisești energie electrică.

8 idei pentru iluminatul grădinii care creează o atmosferă relaxantă

  1. Limitează instalațiile de iluminat la zonele pe care dorești să le iluminezi.

  2. Îndreaptă direcția luminii în jos atunci când este posibil.

  3. Poți reduce utilizarea luminilor LED foarte puternice; Ia în considerare utilizarea unui iluminat mai subtil pe care îl oferă lămpile solare și felinarele mai mici.

  4. Poți reduce timpul în care ții aprinse luminile din grădină. 

  5. Poți să reduci luminozitatea instalațiilor de iluminat atunci când vrei să te bucuri de un iluminat subtil.

  6. Conectează-ți luminile la un temporizator, astfel încât acestea să rămână aprinse conform unui program stabilit de tine.

  7. Poți lua în considerare utilizarea luminilor care se aprind conform unui senzor de mișcare în spațiul exterior.

  8. Blochează luminile din unghiurile care îi pot afecta pe alții; instalează garduri și paravane din materiale naturale sau plantează tufișuri sau copaci pentru a limita vizibilitatea în grădina ta.

Lămpi solare pentru grădină

Lămpile solare sunt accesibile și ușor de utilizat. Pentru că nu ai nevoie de cabluri pe care să le conectezi la o priză, lămpile solare sunt, în general, o opțiune care necesită puțină întreținere. De asemenea, sunt ideale pentru a atrage atenția asupra micilor colțuri sau zone de relaxare din spațiul tău exterior, confortabil iluminate, atunci când se lasă noaptea. Utilizarea lămpilor solare este o opțiune populară pentru iluminarea aranjamentelor ornamentale din grădini, cum ar fi micile iazuri și zonele cu flori.

Felinare și lămpi cu baterii

Felinarele și lămpile cu baterii sunt perfecte pentru a ilumina spațiile din zona exterioară în care îți vei petrece multe dintre serile de vară. Cu felinarele de grădină poti aprinde lumânări dacă vrei o lumină mai subtilă și naturală; o lumânare este întotdeauna o modalitate excelentă prin care poți crea atmosfera perfectă. Lămpile cu baterii sunt opțiuni excelente pentru a te bucura de un iluminat accesibil în exterior.

Descoperă mai mult

Ghid: cum alegi cutia potrivită pentru depozitarea pernelor de grădină

Ghid: cum alegi cutia potrivită pentru depozitarea pernelor de grădină

Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

Ghid: cum găsești umbrela de soare potrivită pentru grădina ta

Ghid: cum găsești umbrela de soare potrivită pentru grădina ta

Cum să alegi masa potrivită pentru grădină, terasă sau balcon

Cum să alegi masa potrivită pentru grădină, terasă sau balcon