Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
stresul si insomniile

Stresul și somnul: cum să scapi de insomniile cauzate de stres

Stresul și problemele de somn sunt inseparabile

Ne confruntăm cu situații stresante în permanență. Indiferent de domeniul în care lucrăm sau orașul în care locuim. Chiar dacă avem sau nu copii. Chiar dacă avem sau nu timp să ne relaxăm. Stresul este una dintre marile probleme ale erei în care trăim.  

Între stres și insomnie există a atracție la fel de puternică precum cea dintre doi magneți. De câte ori nu ai încercat să adormi și nu ai reușit pentru că te bântuia o problemă pe care o aveai de rezolvat a doua zi? Ei bine, dacă te-ai lovit de astfel de probleme și nu ai reușit să închizi ochii ore bune din noapte, mintea ta a încercat să îți spună că este supusă unor presiuni.

Corelația dintre somn și stres este ca un bulgăre de zăpadă. Ești preocupat de ceva, nu adormi, iar lipsa de somn accentuează și mai mult stresul, pentru că în timpul nopții creierul se reface.

Problemele și lipsa de somn reprezintă probleme din ce în ce mai des întâlnite, de aceea și interesul pentru rezolvarea acestor probleme e din ce în ce mai ridicat. Noi am adunat o serie de sfaturi pentru ca tu să dormi mai bine.

 

Cum să dormi mai bine când ești stresat 

 • Transformă somnul într-o experiență pozitivă. Asta se traduce printr-un mediu plăcut în dormitor. Cei care suferă de insomnii încep să dezvolte o teamă față de mersul la culcare și de dormitor, pentru că acestea le trezesc senzații și amintiri neplăcute – de exemplu, toate acele nopți nedormite. Când nu poți să adormi ar trebui să te ridici și să mergi să te liniștești în altă încăpere, pentru a nu mai asocia spațiul destinat somnului cu o experiență neplăcută.
 • Exercițiile de respirație, yoga și meditația pot fi unelte foarte utile pentru diminuarea stresului. De fapt, respirațiile adânci sunt modalitatea prin care corpul scapă natural de stres.
 • Curăță-ți mintea de probleme. Înainte de a merge la culcare, scrie pe o hârtie toate problemele care te macină și apoi aruncă hârtia la gunoi. Poate părea hilar, dar e o bună metodă pentru ca subconștientul tău să se elibereze de probleme și să se calmeze.
   
 • Descoperă rădăcinile problemei tale vorbind despre ce te macină. Prin simplul fapt că vorbești cu cineva despre lucrurile care te preocupă poți să te eliberezi de stres.
   
 • Paradoxal, cu cât încerci mai mult să adormi, cu atât mai greu îți va fi să reușești. Așadar încearcă să nu te îngrijorezi că nu reușești să adormi.
 • Gândește-te dacă poți face câteva schimbări în privința dietei sau a activităților tale zilnice. O dietă sănătoasă și puțin sport pot face minuni.
 • Mirosul de lavandă liniștește corpul și te ajută să adormi. Câteva bețișoare parfumate care miros a lavandă te vor ajuta să adormi.
 • Dacă insomnia se agravează, nu ezita să consulți un medic.

 

Cum îți afectează stresul somnul

Când nu putem să adormim din cauza stresului, mecanismul natural de apărare începe să funcționeze. Acest mecanism este ca o alarmă care face parte din instinctele de bază, pentru că în trecut era periculos să dormi atunci când în apropiere era un pericol. Nimeni nu voia să doarmă buștean atunci când înnopta într-o poieniță, lângă o pădure plină de ursi și lupi.  Când suntem stresați, creierul crede că suntem în pericol. De aceea nu ne ajută să ne calmăm și să adormim.  

 

Insomnia poate să periste

Chiar dacă ai scăpat de problemele care te stresau, nu înseamnă că ai scăpat imediat de insomnie. Motivul este simplu: suntem îngrijorați de lipsa somnului, iar această grijă se transformă într-un stres în sine. În plus, corpul nostru este obișnuit să fie în alertă. Ai grijă ca insomnia să nu devină un cerc vicios și nu transforma lipsa somnului într-un nou motiv de stres.


Surse:

https://sleepfoundation.org/ask-the-expert/stress-and-insomnia

http://www.huffingtonpost.com/2014/09/17/stress-and-sleep_n_5824506.html

Descoperă mai mult

10 metode de a adormi mai ușor

10 metode de a adormi mai ușor

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Care este cea mai bună saltea pentru tine? Ghidul complet

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Noutăți: RINGSTIND, plapuma cu husă catifelată din fibre de bambus

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate

Cum să alegi salteaua corectă dacă ai dureri de spate