Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Ambasadorul Danemarcei în România, Søren Jensen

Ambasadorul Danemarcei, Søren Jensen: Despre hygge, cultura daneză, România și Christmas With You

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, Toate articolele

Cuvinte cheie: Ambasada Danemarcei, Soren Jensen, hygge

La începutul lunii decembrie, Ambasada Regatului Danemarcei în România lansa pe Facebook videoclipul cântecului "Christmas With You", dedicat strângerii de fonduri pentru proiectul MagicHOME. Compus de Ambasadorul Danemarcei, dl. Søren Jensen, și interpretat de echipa Ambasadei, cântecul spune o poveste tristă: personajul principal e departe de casă în perioada Sărbătorilor și tot ceea ce își dorește de Crăciun este să fie cu cei pe care îi iubește. 
L-am întâlnit pe Ambasadorul Danemarcei chiar înainte de plecarea sa acasă de Sărbători și am vorbit despre activitatea Ambasadei în România, despre videoclipul melodiei "Christmas With You", despre tradițiile de Crăciun și cultura daneză, dar și despre motivele pentru care Danemarca este una dintre țările cu cei mai fericiți locuitori. 

 


Sunteți în România din luna august, dar ați făcut deja foarte multe lucruri. Cum au fost aceste prime luni în România?

 

Da, a fost o perioadă ocupată. În primul rând, politicienii de aici au multe inițiative interesante și discursuri, așadar am avut multe de făcut pe partea oficială. Bineînțeles, România urmează să preia președinția Uniunii Europene, iar asta înseamnă că sunt multe pregătiri de făcut și avem multe întâlniri cu miniștri. Apoi, am vrut să cunosc mai bine companiile daneze care activează în România. Sunt aproape 600 de companii daneze aici care au creat aproximativ 10.000 de joburi. Sunt multe lucruri pozitive aici și a fost interesant să cunosc companiile daneze. Ne-am ocupat de diplomația publică și culturală și am promovat un film danez care acum este nominalizat la Premiile Oscar, „The Guilty”.     

 

Ambasada Danemarcei in Romania  

Ambasadorul Regatului Danemarcei în România, dl. Søren Jensen, alături de echipa Ambasadei, reprezentanții MagicHOME, Taine Multimedia și JYSK România

Videoclipul cântecului “Christmas With You” a fost realizat pentru a susține proiectul MagicHOME. De ce ați ales această cauză?

Ne-am dorit să facem un proiect caritabil cu ocazia Crăciunului și am făcut o întâlnire cu angajații Ambasadei. Mai mulți membri ai echipei noastre știau de activitatea MagicCamp și de MagicHOME și ne-am gândit că e un proiect care merită susținut. Întotdeauna e greu să alegi, pentru că sunt foarte multe cauze bune în România – copiii din orfelinate, copii cu probleme, bătrânii.

De cât timp cântați la chitară?

De când eram foarte tânăr. Când eram în liceu aveam o trupă și ne scriam propriile cântece. Apoi am început facultatea și serviciul și nu am mai compus nimic în următorii 25 de ani. Apoi, când am împlinit 50 de ani m-am gândit că ar fi frumos să încep iar să cânt și am reunit vechea trupă. Am început să scriem piese, iar acum ave cam 20-30 de piese noi. 

Cum sărbătoriți Crăciunul atunci când sunteți acasă? Ce tradiții de Crăciun aveți în Danemarca?

Tradiția de Crăciun este să mâncăm carne de porc, ca și în România, dar și carne de rață. Spre deosebire de România, noi gătim porcul cu tot cu șorici, iar acesta trebuie să fie crocant. Dacă nu iese crocant e o catastrofă. Pentru desert pregătim budincă de orez, iar înăuntru punem bucăți de migdale și o singură migdală întreagă. Cel care nimerește migdala întreagă primește un cadou special. După masă, toată familia dansează în jurul bradului de Crăciun. Ne ținem de mâini și dansăm, sau mai degrabă ne plimbăm în jurul bradului, în timp ce cântăm colinde. Abia apoi deschidem cadourile de Crăciun. În cazul meu, pentru că soția mea este din Slovacia, voi petrece Crăciunul în Slovacia anul acesta și vom avea un amestec de tradiții. Ei, de exemplu, mănâncă pește de Crăciun. Dar pentru mine e ceva de neconceput să mănânci pește de Crăciun, așadar vom găti rață.  
 

Christmas With You Ambasada Danemarcei


Poți vedea aici videoclipul Christmas With You. 


În Danemarca, Crăciunul este perioada în care toată lumea vorbește despre hygge. Ce înseamnă hygge și cum poți avea o atmosferă hygge acasă?

În esență, hygge înseamnă să te simți confortabil, să fii relaxat, să stai în tihnă, de obicei cu alți oameni, nu singur. Aprindem des lumânări, pentru că în Danemarca ne plac lumânările, nu ne place lumina becurilor. Dacă putem să evităm lumina electrică, o facem. Și preferăm lumina indirectă. Apoi bem un pahar de vin, mâncăm niște prăjituri sau ceva sărat. Important e să fii cu oameni care îți plac, să nu ai un plan sau să încerci să forțezi ceva, doar să te bucuri de moment și să ai o conversație plăcută. Asta înseamnă hygge. Dar hygge poate fi oriunde. Poți merge și într-un pub cu prietenii și, la plecare, să le spui că a fost hygge. Chiar avem o tradiție și, când plecăm de la o întâlnire cu prietenii, spunem “Mulțumesc pentru ultima întâlnire, a fost hyggelig”. Ceea ce înseamnă că a fost un eveniment plăcut. 
 

Ca și hygge, designul danez este foarte popular în afara Danemarcei. De ce credeți că designul danez a devenit popular?  

În munca mea, întâlnesc tot timpul designul danez. Locuința mea din România este amenajată cu mobilier oficial al Ambasadei care are design danez. Și mobilierul din biroul meu este tot design danez. Mobilierul danez are avantajul că este ușor, nu e masiv, iar unii oameni apreciază acest tip de mobiler. Americanii, în schimb, preferă piese de mobilier mai mari și ar considera un scaun cu design danez prea mic. 

 Ați locuit în foarte multe locuri, cum reușiți să vă simțiți ca acasă în orice țară?

Am prieteni care au locuit toată viața în Danemarca, poate chiar în același oraș. Au sentimentul că sunt în siguranță așa. Dar, în meseria mea sau în orice altă meserie care implică multe călătorii, trebuie să înveți să te adaptezi, să îți găsești cercurile de prieteni și locurile în care te simți în siguranță acolo unde te afli. Am amintiri foarte plăcute din perioada în care am stat în Praga, de exemplu. Am fost acolo la începutul anilor 90, imediat după finalul perioadei comuniste, în timpul separării Cehoslovaciei. A fost o perioadă extraordinară! Se întâmplau atât de multe lucruri. Și mi-am făcut mulți prieteni buni atunci. Încă păstrez legătura cu prieteni din Cehia sau cu diplomați de acolo. La fel s-a întâmplat și când am locuit în Bruxelles sau în Washington. Le-am trimis videoclipul cântecului de Crăciun și prietenilor mei din America. Și în România deja am cunoscut oameni foarte drăguți, inclusiv în comunitatea oamenilor de afaceri, cea a dimplomaților. 

V-a surprins ceva în România?

Limba română e foarte dificilă! Am încercat să învăț, pentru că m-am gândit că știu puțină franceză, deci nu ar trebui să îmi fie greu să o învăț. În general surprizele au fost plăcute, dar asta și pentru că nu știam multe despre România care, pe nedrept, nu are o reputație foarte bună. Majoritatea oamenilor de aici sunt de buna-cuviință și muncitori.  

"Danezii nu se așteaptă să se îmbogățească. Sunt realiști, iar dacă ești realist în așteptările tale față de viață, nu vei fi nefericit. Mulți oameni sunt nefericiți pentru că au așteptări imposibil de realizat. Unii cred că sunt fericiți doar dacă devin foarte bogați, cum e cazul în America." (Søren Jensen)


Danemarca este celebră pentru nivelul ridicat de fericire al locuitorilor ei. Într-o țară în care este întuneric jumătate de an, vremea e rece și ploioasă, cum reușesc danezii să fie așa de fericiți?

Primeam des întrebarea aceasta când eram în Washington, iar răspunsul cel mai haios pe care l-am găsit a fost că bem alcool numai în weekend, iar atunci avem ce să așteptăm în restul săptămânii. Răspunsul mai serios este că avem așteptări realiste. Dacă ești danez da, plătești taxe foarte mari. Dar primim în schimb educație gratuită. Studenții sunt și plătiți în timpul studiilor. Primesc salariu pe perioada studiilor. Avem un sistem de sănătate gratuit. Nu riști să îți pierzi asigurarea de sănătate dacă nu mai ai job, cum e cazul în America, de exemplu. Toată lumea are probleme cu spitalele dar, în comparație cu țara aceasta, de exemplu, spitalele funcționează foarte bine. Sunt foarte multe lucruri pentru care nu trebuie să ne facem griji. Același lucru este valabil și pentru Suedia, Norvegia sau alte țări. Apoi, danezii nu se așteaptă să se îmbogățească. Sunt realiști, iar dacă ești realist în așteptările tale față de viață, nu vei fi nefericit. Mulți oameni sunt nefericiți pentru că au așteptări imposibil de realizat. Unii cred că sunt fericiți doar dacă devin foarte bogați, cum e cazul în America. Dar foarte puțini oameni devin foarte bogați. Domnul Lars Larsen a devenit bogat, dar nu sunt mulți Lars Larsen în Danemarca. Majoritatea oamenilor sunt în clasa medie și sunt fericiți așa. 

Soren Jensen și Alex Bratu

În vizită în magazinul JYSK Pipera, alături de Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria

Danezilor le place să aibă o viață mai simplă?

Nu neapărat. Danezilor le place foarte mult să călătorească. Majoritatea au fost cel puțin o dată într-o vacanță în străinătate, în Grecia, Spania, Franța, Suedia sau Germania. Apoi, dacă ai bani, mergi în vacanțe la schi. Nu aș numi-o viață simplă. Oamenii sunt materialiști și în Danemarca. Vor ultimul televizor. Avem însă o lege nescrisă care îi ține pe oameni la locul lor. Nu e o lege propriu-zisă, ci o valoare culturală. Controlul social e destul de puternic. Dacă cineva începe să fie cu nasul pe sus, ceilalți oameni o să îi atragă atenția: să nu crezi că ești mai bun decât noi! Domnul Lars Larsen este un bun exemplu. E unul dintre cei mai bogați oameni din Danemarca, dar pare un om obișnuit. Nu se plimbă cu mașini scumpe sau cel puțin nu l-am văzut.  Așadar, nu obișnuim să ne lăudăm cu avuția noastră. Nici măcar cei foarte bogați nu o fac. În general suntem o societate egalitară. Cei bogați plătesc foarte multe taxe, avem și oameni săraci, dar nu sunt săraci până în punctul în care să iasă în afara societății. Avem o plasă de siguranță care are grijă de cei mai vulnerabili.

Ați avut timp să vizitați și alte locuri din România, în afara de București?

Am fost de câteva ori în Sinaia cu prietenii și cu familia. E foarte frumos, mi-a amintit de orășelele din Slovacia. Când am venit prima dată în România am condus până aici și am văzut Sibiu, care e foarte frumos. Dar vreau să mai văd Cluj, Timișoara, Constanța. Am fost și în Republica Moldova pentru a-i da scrisoarea mea de acreditare președintelui Igor Dodon, iar ei au vin chiar mai bun decât cel din România.


Finalul de an a fost foarte ocupat pentru Ambasadă. Ce veți face anul viitor?

În prima parte a anului vom primi vizitele mai multor miniștri. Apoi va trebui să urmărim ce se întâmplă pe plan politic, pentru că în ultima vreme există o îngrijorare despre niște pași care pot duce România într-o zonă a Uniunii Europene pe care nu ne-o dorim, când vorbim despre libertatea justiției. Apoi, vom fi mai activi în comunitatea de afaceri de aici. Am stabilit deja un eveniment în Copenhaga, unde vom promova România ca piață. Vom încerca să facem mai multe evenimente în România și vom vizita orașe de aici pentru a vedea unde putem ajuta companiile, de exemplu, în domeniul energiei. Apoi, cine știe, poate vom găsi un nou proiect caritabil. Nu ne vom plictisi!