Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Modulul Retail JYSK si Junior Achievement

Angajații JYSK le-au povestit elevilor de liceu despre cum e să lucrezi în Retail

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, CSR

Cuvinte cheie: Junior Achievement, Educatie pentru orientare profesionala, Modulul Retail

Câți dintre noi au știut încă din liceu ce carieră vor să aibă? Câți dintre noi chiar au ajuns ceea ce își doreau când erau mici? În primii ani de viață copiii învață inevitabil că există anumite meserii: fac puzzle-uri cu pompieri, polițiști, doctori, constructori sau fermieri. Apoi, când mai cresc, încep să se joace cu alți copii și să imite meserii: sunt doamna doctor și îngrijesc păpuși, adună jucăriile pe o măsuță și își fac un magazin imaginar sau predau o lecție păpușilor așezate în linie pe canapeaua din sufragerie.

Dacă atunci când sunt mici știu sigur ce vor să fie – doctor, polițist, astronaut, vânzător de prăjituri sau vedetă de cinema, cu cât cresc, cu atât opțiunile lor se schimbă mai des sau nu mai știu sigur ce vor să devină când vor fi adulți. Iar în perioada liceului, când luarea unei decizii devine din ce în ce mai apăsătoare, mulți adolescenți devin și mai confuzi cu privire la ce vor face în viitor.  

Educația pentru orientare profesională

Pentru cei care încă nu știu ce meserie vor în viitor sau nu știu cum să se pregătească mai bine pentru un prim job, organizația Junior Achievement România organizează, prin intermediul profesorilor din aproximativ 1400 de școli din țară, cursuri la o materie opțională menită să îi ajute pe elevi să ia o decizie cu privire la viitorul lor profesional: Educație pentru Orientare Profesională.  Prin activități practice, împreună cu profesorii și consultanții voluntari, liceenii analizează diverse profesii și stabilesc seturile de competențe pe care doresc să și le dezvolte.   

Modulul Retail a debutat în patru orașe

În ultimele luni ale anului școlar, 500 de elevi din București, Cluj, Craiova și Brașov au avut ocazia să descopere ce presupune munca în Retail, ce calități trebuie să ai dacă vrei să lucrezi în comerț, ce tipuri de joburi există în domeniu și multe alte particularități ale muncii în Retail.

Patru angajați JYSK au fost prezenți la clase și le-au povestit elevilor ce înseamnă să lucrezi în Retai. Colegii ne-au mărturisit că au avut mari emoții înainte de întâlnire și că interacțiunea cu elevii le-a depășit așteptările. Cum s-au desfășurat întâlnirile cu elevii puteți mai jos chiar de la colegii noștri.  

Ce spun colegii despre întâlnirile cu elevii

Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria

Alex Bratu vorbind elevilor de la Liceul Gheorghe Șincai din București 

Alex Bratu, Country Manager JYSK România: "Modulul de Retail susținut de JYSK își propune să îi familiarizeze pe elevi cu acest domeniu, să le arate oportunitățile de carieră din retail și să îi ajute să descopere cum ajunge un produs la raft sau în casele lor. Am avut deja o primă prezentare la Liceul Gheorghe Șincai din București, în fața unor elevi din clasa a X-a, și am rămas plăcut impresionat de ei. Au fost interesați de poveștile din retail și de exemplele personale. M-au întrebat cum am ajuns să lucrez în retail, mi-au vorbit despre pasiunile și planurile lor, am discutat despre brandurile lor preferate și despre ce fac retailerii lor preferați pentru a-i atrage și pentru a-i mulțumi pe clienți. În plus, am cunoscut cu această ocazie și o echipă de elevi care va participa la un concurs cu un proiect de afacere interesant: o școală de dans”, a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria."  

Raluca Gherghe JYSK

Raluca Gherghe vorbind în fața elevilor de la Colegiul Național Frații Buzești

Raluca Gherghe, District Manager: "Mi-a plăcut foarte mult experiența deși, când am auzit ca merg la clasa a XI-a și era data de 06 iunie, m-am gândit că o să dau de copii ușor neinteresați de ce voi avea eu de spus, care vor fi cu gândul doar la vacanță. După primele minute de prezentare, mi-am schimbat complet părerea. La început au avut emoții și au fost timizi, de aceea răspundeau doar atunci când erau întrebați. Dar apoi s-au schimbat, au devenit curioși și dornici să răspundă la întrebări. Au  împărtășit ce le place să facă în timpul liber, unde ar fi pentru ei vacanța de vis,  ce înseamnă retail pentru ei și multe altele. Am fost plăcut impresionată și de faptul că două fete mai curioase m-au așteptat după prezentare și mi-au mai pus câteva întrebări pe care nu apucaseră să le adreseze în timpul prezentării. Împreună cu doamna profesoară Denisa, am mai stat pe culoarele școlii și am răspuns întrebărilor fetelor. Aș repeta oricând această experiență!"
 

Florin Cobârzan JYSK  

Florin Cobârzan discutând cu elevii de la Liceul Tehnic Napoca

Florin Cobârzan, HR Business Partner: "Am primit propunerea de a prezenta la clasă cu foarte mult entuziasm, știind că voi vorbi în fața unor adolescenți de aceeași vârstă cu fiica mea și că, poate, o să însemne ceva pentru viitorul lor. După ce am stat puțin de vorbă la telefon cu diriginta lor, care mi-a spus că sunt copii de clasa a XI-a de la o școală profesională, deci sunt în ultimul an de școală, și că puțini sunt preocupați de viitorul lor, am fost puțin dezamăgit.

Nu mi-am făcut prea multe speranțe și așteptări legate de prezentarea mea și am decis să o iau așa cum este. Mă așteptam să am în față maxim 10 adolescenți plictisiți și nerăbdători să treacă timpul și să scape cât mai repede de poveștile tipului în cămașă JYSK. Prima surpriză a fost când tinerii au început să intre în clasă: mi se părea că nu se mai opresc, au venit aproape 30 de elevi din 2 clase.

Am făcut o prezentare a istoriei JYSK și a ce înseamnă JYSK în România, ce înseamnă să lucrezi în retail, care sunt oportunitățile și provocările, și am terminat prin a discuta despre viitorul lor. Venind din HR, le-am povestit ce înseamnă un interviu, cum trebuie să te prezinți pentru a face o impresie bună, cum trebuie redactat un CV. Am fost plăcut surprins de interesul pe care l-au arătat pe parcursul discuției noastre, au fost foarte atenți și au adresat întrebări pertinente."Simona Carp JYSK  

Simona Carp vorbind elevilor de la liceu Octav Onicescu din București 

Simona Carp, HR Manager: "Încă de când am aflat despre proiect, am fost super încântată, deoarece cred cu tărie că trebuie să susținem învățământul și cred că tinerii au nevoie de mult mai multe informații utile, oferite pe înțelesul lor, pentru că ei sunt viitorul nostru.

Am avut emoții și, în același timp, am fost încântată de interacțiunea cu ei. Mi-am amintit de momentele în care doream să mă fac profesoară. Copiii au fost absolut minunați. dornici să acumuleze cât mai multe informații, au avut întrebări pregătite pentru a obține răspunsurile și informațiile dorite. Au fost foarte încântați când am discutat de retail, ce înseamna retai-ul, cu ce e diferit față de alte domenii. M-au surprins când m-au întrebat cum am ajuns să lucrez în retail, de ce l-am ales și dacă am avut un model pe care l-am urmat.

Cred ca tinerii de astazi  știu mult mai bine ceea ce își doresc, află mai multe informații despre orice într-un timp foarte scurt, iar noi ne dorim să îi susținem și să le fim alături cu cât mai multe cursuri care îi pot ajuta în deciziile viitoare."

Pe lângă prezentările susținute de voluntarii JYSK în fața clasei, în cadrul Modulului Retail clase de elevi din București și Brașov au vizitat magazinele JYSK și au aflat de la colegii noștri cum funcționează un un magazin, ce joburi există în retail și multe alte caracteristici specifice domeniului.