Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

Săptămâna Mobilierului de Grădină | Până la 50% reducere la mobilier și accesorii de grădină

Ciprian Anton campion national tenis

Ciprian Anton, campion la tenis în scaun rulant, sportul care i-a oferit independență

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: NICIOSCUZA, Ciprian Anton

Este campion naţional la tenis în scaun rulant, la simplu şi la dublu. Este căpitanul echipei masculine de Cupa Davis şi, totodată, primul antrenor de tenis în fotoliu rulant din ţară. L-am întâlnit în timpul unui antrenament în Cluj, pe terenul de tenis, unde e mereu optimist, are zâmbetul pe buze, vorbește și glumește.

ACCIDENTUL CARE I-A SCHIMBAT VIAȚA  

Îl cheamă Ciprian Anton, este din Sfântu Gheorghe și are 39 de ani. Tenisul este sportul care l-a ajutat să devină independent, după ce, în urma unui accident, a ajuns pentru totdeauna în scaunul rulant, când avea numai 23 de ani. 

“În 2003 lucram pe acoperișul unei hale, acel acoperiș s-a spart și am cazut de la aproximativ 7 metri exact pe spate. Accidentul s-a soldat cu lezarea grava a coloanei vertebrale la nivel toracal T8-T9, în urma investigațiilor am înțeles că este secțiune totală. Din 2003 utilizez scaunul rulant”, povestește Ciprian.

Următorii doi ani, după accident, au fost dificili, atât pentru Ciprian, cât și pentru familia și prietenii lui. Nu suporta ideea că acum este dependent, că nu mai poate face lucruri singur, nu se mai regăsea și nu știa cum să meargă mai departe.

DESCOPERIREA TENISULUI

Salvarea lui a venit în 2007, când se afla într-o tabără pentru persoane cu dizabilități. “Supravegheam scaunele de tenis cât timp participanții erau la masa, am luat o rachetă, m-am urcat într-un scaun, mi-a plăcut foarte mult și de-atunci joc constant”, spune Ciprian.

Tenisul i-a dat încredere și l-a ajutat să devină din ce în ce mai independent. “Am început să călătoresc singur, să merg cu mașina mai mult sau chiar să zbor fără însoțitor, ceea ce mi-a crescut încrederea în mine. Apoi am început să am rezultatele foarte bune, cel puțin pe plan national, am fost campion national de 5 ori. La un moment dat, la scurt timp după ce m-am apucat de tenis, l-am învins într-o finală chiar pe cel de la care am învățat să joc tenis, iar asta m-a motivat”, își aduce aminte Ciprian, care crede că unul dintre motivele pentru care îi place atât de mult tenisul este că e un sport individual, iar rezultatele depind doar de cât de mult muncește.

UN EXEMPLU PENTRU ALȚII

Ciprian și-a continuat studiile, a făcut școala de șoferi, a luat carnetul și a început să călătorească singur. A făcut și școala de antrenori și a devenit primul antrenor în scaun rulant din țară. A devenit un exemplu pentru alții și i-a inspirat să înceapă și ei să practice tenis și baschet în scaun rulant. La rândul lor, au devenit și ei antrenori.

Pe terenul de tenis, Ciprian Anton spune că nu îl mai interesează nimic în afara jocului.  “Mă decontectez total. Pentru că tenisul este un sport complex, trebuie să fii atent la direcția din care bate vântul, la efectul mingii, la efectul pe care-l primești de la adversar, la așezarea în teren, la cum lovești, la cum te deplasezi. Sunt foarte multe lucruri care îmi atrag atentia și care, de fapt, ma distrag de la alte gânduri pe care le las la poarta terenului de tenis atunci cand întru la antrenament”, spune Ciprian.

Timp de 8 ani a fost cel mai bun jucător de tenis adaptat din țară, iar la nivel internațional cea mai bună clasare a fost locul 119 din 700 de sportivi. Acum, ceea ce își dorește foarte mult este să fie un ambasador al sportului paralimpic în România, să fie un exemplu pentru persoanele cu dizabilități care, prin sport, pot învăța să devină independente și pot începe să aibă mai multă încredere în forțele proprii.

“Obiectivul meu este să găsesc persoane tinere care să ne înlocuiască, pe care aș vrea să le formez”, mărturisește Ciprian, care este și vicepreședinte al Comitetului Paralimpic și care, anul viitor, va fi alături de delegația României la Jocurile Paralimpice de la Tokyo 2020.

Află mai multe despre activitatea sportivilor paralimpici din România și despre pregătirile lor pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2020 pe ParalimpicRomania.ro.