Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
În culisele campaniei "Am nevoie de tine"

În culisele campaniei "Am nevoie de tine"

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, CSR

Cuvinte cheie: CSR, Hope and homes for children, Am nevoie de tine

În toamna anului trecut, 12 copii veneau în JYSK Pallady pentru a-și alege mobilierul și decorațiunile pe care vor să le aibă în camerele lor. Pentru prima dată, urmau să aibă o cameră a lor, pe care puteau să o decoreze cum vor.

Până atunci locuiseră în centrul de plasament ”Robin Hood” din București, care are o capacitate de 60 de locuri. E o instituție mare, care nu seamănă deloc cu o casă. În 2019, copiii urmau să se mute într-un loc nou, pe care să îl poată numi cu adevărat „acasă”: în casa de tip familial “Cavalerii”, cea pentru care își alegeau mobilierul. Casa “Cavalerii” este una din cele două case de tip familial construite de Hope and Homes for Children în procesul de închidere a centrului de plasament ”Robin Hood” din București. 

O IDEE PRINDE VIAȚĂ   

Câteva luni mai târziu, ne gândeam cum putem face mai cunoscută activitatea Hope and Homes for Children. Atunci, Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria, a venit cu o idee. Să ne folosim de muzică pentru a spune poveștile copiilor pe care Hope and Homes for Children îi ajută prin închiderea orfelinatelor și construcția caselor familiale. Zis și făcut. A compus versurile și muzica și așa s-a născut piesa “Am nevoie de tine”. Apoi, 10 artiști au răspuns pozitiv invitației de a interpreta piesa și de a deveni vocea copiilor din orfelinate, care au nevoie de o copilărie.

“Toți artiștii au răspuns pozitiv la proiect și au fost foarte fericiți. Pentru mulți artiști, activitatea Hope and Homes for Children era deja cunoscută. Unii dintre ei chiar au făcut parte din Team Hope la evenimente sportive de strângere de fonduri. A fost o provocare să îi adunăm pe toți, pentru că unii nu sunt din București, iar mulți aveau concerte”, povestește Alex Bratu.

Alex Bratu, Alexandra Ungureanu și Adrian Tăbăcaru (Taine Multimedia) la înregistrări

10 ARTIȘTI CU SUFLET

Andrei Neagu, Ligia Hojda, Alexandra Ungureanu, Alexandra-Maria Hojda, 1Q Sapro, Adrian Mariaș (Geagea), Pavel Ulici, Laura Mihăilă, Flavia Hojda, Marius Popa au venit pe rând în studio pentru a înregistra piesa.

Ligia Hojda spune că s-a alăturat cu drag proiectului: “Am avut prilejul să fac parte dintr-o familie numeroasă, de 5 copii, unde ni s-a oferit susținere, încurajare, emoție, armonie, dialog. Am avut și ocazia să cunosc tineri din orfelinate care ne-au povestit puțin din viața lor, din suferințele lor, de sistemul dur pe care trebuiau să îl suporte. Cred că cel mai frumos lucru este să dăruim iubirea în jurul nostru, iar atunci cand ai alături căldura unui cămin, altfel poți să te canalizezi spre visele tale, să îți dezvolți aptitudinile, calitățile, încrederea în sine, puterea de a-ți urma țelurile”.

Flavia Hojda văzuse cum arată viața copiilor din orfelinate. “Am fost de câteva ori alături de un grup de voluntari la casele de copii din Sighetu Marmației. Îmi amintesc de cât de mult însemna pentru ei faptul că suntem acolo, că ne jucam și cântăm împreună. Îmi dau seama că, pe langă condițiile dificile în care erau osândiți să traiască, aveau o lipsa imensă de afecțiune și nevoie de acceptare, de integrare. Mă bucur că m-am alăturat acestui proiect, atât pentru că am avut parte de un timp frumos la înregistrări, într-o atmosferă prietenoasă și creativă, dar mai ales pentru că aduce atenția asupra faptului că putem să ne implicăm cu toții și să lăsăm ignoranța în urmă.”

Flavia Hojda în studioul de înregistrări

CUM A FOST LA ÎNREGISTRĂRI

Filmările la videoclip au durat trei zile – două zile de filmare în studioul de înregistrări și o zi de filmare pentru cadrele cu Andrada, fetița din videoclip.

“Pentru filmarea videoclipului am lucrat cu Wearebasca. De Wearebasca ne leagă o colaborare mai veche, pentru că am finanțat o parte din filmul “Monștri”, film care a luat premiul Publicului la Berlin, premiu oferit de cititorii Tagesspiegel. Înregistrarea vocilor și filmările pentru clip au avut loc în zile diferite, pentru că am vrut ca artiștii să nu fie distrași de altceva atunci când înregistrează vocea. Pentru confortul lor, am ales să facem înregistrarea într-o zi și filmarea în altă zi”, povestește Alex Bratu.

Andrada împreună cu echipa Wearebasca, în timpul filmărilor pentru videoclip.

“La înregistrări, am fost primul la rând, dar nu am simțit-o ca pe o presiune, ci mai degrabă ca pe o onoare de a fi invitat în acest proiect alături de artiști pe care îi respect. Sper ca melodia să răspândească mesajul că fiecare dintre noi poate avea un aport mic, dar cu un impact uriaș în viața copiilor de care ne aducem prea puțin aminte”, spune Andrei Neagu.

 

Laura Mihăilă, a cărei voce o puteți auzi în piesa “Am nevoie de tine”, crede că unul din rolurile principale ale muzicii este să aducă oamenii împreună prin empatie. “Fiecare artist care a participat la realizarea piesei și a videoclipului este atât o prezență energică și pozitivă, cât și un spirit de la care ai ce învăța din bucurie. Toți sunt mai mult decât încântați să își pună talentul la dispoziție pentru a face lumea în care trăim chiar și o fărâmă mai bună. Toate acestea au făcut ca atmosfera din timpul producției piesei să fie una foarte făină și versatilă prin natura celor implicați. Mă bucur foarte mult de oportunitatea primită de a face parte dintr-un proiect care poate aduce un aport real în viețile câtorva copii care, speram, vor ajunge să fie mai buni ca noi toți când se fac mari, și de experiența câștigată alături de oameni, nu doar profesioniști, ci și sufletiști”.

SĂ NE GÂNDIM LA EI ȘI DUPĂ LUNA IUNIE

În curând, casa de tip familial “Cavalerii” va avea deschiderea oficială. Chiar dacă nu mai au o familie a lor, copiii vor locui într-o casă adevărată, unde vor avea parte de o atmosferă apropiată de cea a unei familii.

Ca ei, însă, mai sunt alți copii care încă locuiesc în instituții de tip mamut, care lasă copiilor traume ce nu pot fi șterse. Până în 2026, Hope and Homes for Children își propune să ajute 6.300 de copii să părăsească instituțiile de tip vechi. Și pentru asta, au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor.

Au nevoie de tine.

Galerie foto filmari Am nevoie de tine:

Andrada, protagonista videoclipului "Am nevoie de tine".

Andrei Butică (imagine).și Claudiu Mitcu (regie) de la Wearebasca

 

Andrada la filmări

Alex Bratu în studioul de înregistrări