Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
sfaturi decorare sufragerie

Cum să mobilezi un apartament mic

Dată:

Categorie: Camera de zi, Depozitare

Cuvinte cheie: mobilare apartamente mici, mobilare garsoniera, cum sa mobilezi spatiile mici, mobilier pentru apartamente mici

Decorarea unui apartament mic sau a unei garsoniere este mai dificilă decât ți-ai închipui. Dacă te gândești că un spațiu mic înseamnă mai puțină bătaie de cap, atunci mai analizează o dată problema. Cu cât e mai mic un spațiu, cu atât provocarea de a alătura piese de mobilier utile, funcționale și plăcute ca aspect este mai mare. În plus, scopul principal în design-ul unui apartament mic este să îl faci să pară mai mare și mai aerisit, dar în același timp să aduci în el toate piesele de mobilier de care ai nevoie pentru viața de zi cu zi.

Într-o garsonieră, de exemplu, sufrageria va fi în același timp dormitor, dining și birou. Singurul fel în care poți obține o cameră cu mai multe funcționalități este folosirea pieselor de mobilier cu mai multe funcții. După ce stabilești care sunt piesele principale de mobilier te poți gândi și la adăugarea amprentei personale – pe care cel mai ușor este să o realizezi prin decorațiuni.

Să recunoaștem – majoritatea apartamentelor în care locuim sunt mici, nu degeaba blocurile sunt poreclite și cutii de chibrituri. Puțini dintre noi au norocul să locuiască într-o casă generoasă sau îmtr-un penthouse. Iată câteva idei care te vor ajuta să îți faci micul apartament sau garsoniera să pară mai mare, mai primitor și mai stilat.

Folosește spațiul extra din hol și decorează-l

În niciun aspect din viața ta nu e bine să existe dezordine. Nici la serviciu, și nici acasă. Grămezile de pantofi puși unii peste alții sau teancurile de cărți puse pe masa din sufragerie nu sunt o idee foarte bună nici dacă vrei să faci impresie prietenilor care te vizitează, nici pentru starea ta psihică.

Dacă ai un hol cât de mic, folosește-l pentru a depozita acolo pantofi într-un pantofar sau într-un dulap special pentru pantofi, iar lângă el pune un cuier de haine cu design atrăgător. Pe cuier îți vei aranja gecile și gențile, vei scăpa de dezordine și le vei găsi mai ușor atunci când te pregătești să pleci de acasă. Dacă ai loc, poți monta rafturi pe pereți, iar pe rafturi poți pune cutii de depozitare, în care să păstrezi lucrurile ordonate. Coșurile de răchită, de exemplu, pot fi folosite pentru a depozita în ele lucrurile pe care vrei să le ai mereu la îndemână – cheile de la mașină sau de la casă, telefonul mobil și încărcătorul, accesorii etc.

Alege mobilă multifuncțională și de dimensiuni mici

Mobila care îndeplinește mai mmulte funcții te poate ajuta să economisești spațiu prețios. Spre exemplu, o măsuță de cafea sau o bancă de hol cu spațiu de depozitare sau cu rafturi. Pe rafturi poți păstra reviste, laptopul, telecomanda sau facturile. La fel, o canapea extensibilă care are și spațiu de depozitare va putea îndeplini trei roluri – canapea, pat, mobilier de depozitare.

Este indicat ca un număr cât mai mare de piese de mobilier din garsoniera sau apartamentul foarte mic să aibă cel puțin două funcții. Masa de dining la care îți aduni prietenii și familia în weekend poate deveni la nevoie birou.

Dacă nu ai loc pentru un dulap sau șifonier de dimensiuni mari, poți folosi un suport de umerașe, care are avantajul că nu ocupă mult spațiu și, nefiind o piesă de mobilier masivă, va da impresia că spațiul este aerisit.

Optează pentru mobilier de dimensiuni mici, care să nu ocupe mult spațiu. Un dulap masiv care ocupă jumătate din încăpere îți va oferi spațiu de depozitare, dar îți va consuma prea mult spațiu. Alege piese de mobilier delicate, nu masive, potrivite pentru spații de dimensiuni reduse.

Oglinzi mari în schema de design a camerei

O cameră cu podeaua liberă pare mai mare. Așadar, nu umple spațiul de jos cu mobilier. Unul dintre trucurile de efect este folosirea oglinzilor pe pereți, care îți dau impresia că ai o cameră în plus. Poziționează mai multe oglinzi una lângă cealaltă, iar pe celălalt perete atârnă câteva litere haioase. Vei obține un efect interesant și plăcut. 

Culori și decorațiuni

Suprafețele mari – pereții și podeaua – în culori deschide vor face camera să pară mai mare. De asemenea, poți alege o culoare pe care să o repeți în diverse locuri din încăpere – pentru pernele decorative, pentru covor sau pentru ramele foto de pe perete. Astfel vei da consistență încăperii. Dacă ai un stil aparte, spre exemplu romantic sau rock’n’roll, scoate-l în evidență și folosește câteva elemente specifice în cameră.

Dacă îți place stilul, poți folosi decorațiuni metalice – o lampă, o cutie sau un suport de lumânări argintiu sau auriu vor avea același efect precum o oglindă, pentru că vor reflecta lumina și for face camera să pară mai mare.


Profită de tot spațiul

În general ne gândim cum să decorăm pe orizontală, ce piese de mobilier să alegem și cum să le așezăm una lâng cealaltă pe podea. Dar, cum spuneam mai sus, o podea liberă dă impresia de spațiu. Pentru ca podeaua să fie liberă însă, trebuie să te extinzi pe verticală. Folosești cât mai multe rafturi de depozitare pe pereții liberi și nu uita să profiți de orice colț al încăperii. Colțurile sunt adesea uitate, dar sunt locurile perfecte în care poți poziționa un fotoliu sau o comodă cu sertare.

 

Dă impresia unor ferestre mari

Ferestrele mari sunt una dintre caracteristicile unei camere mari. Dacă dai impresia că ferestrele tale sunt mari, și camera va părea mai mare. Un prim truc este să atârni draperiile foarte aproape de tavan, nu chiar deasupra ramei ferestrei. Astfel vei da impresia că ferestrele sunt mai înalte decât în realitate. De asemenea, dacă draperiile au aceeași culoare pe care o are peretele, vei creea impresia de continuitate și ferestrele vor părea mai mari. De asemenea, draperiile cu dungi verticale vor amplifica impresia de înălțime și vor alungi ferestrele.

Se preconizează că din ce în ce mai mulți oameni vor locui în apartamente foarte mici, pe măsură ce populația planetei crește și o parte importantă din ea migrează către orașele mari. În plus, un spațiu de locuit mai mic înseamnă costuri mai reduse pentru utilități. De aceea, design-ul și mobilarea spațiilor mici este un subiect dezbătut constant în zona de interior design.