Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Vizita JYSK si UNICEF in comuna Stanisesti, Bacau

Dorințele copiilor din Stănișești: să citească, să se joace și să meargă la școală

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: UNICEF, Servicii comunitare pentru copii

Suntem într-o sală mare de clasă, cu geamuri înalte și pereți albi, pe care stau atârnate panouri de plută. Pe unul dintre panouri, aflat în apropierea tablei, sunt prinse cu piuneze hârtii decupate în forma diverselor fructe. “Pasiunile mele sunt: să fac sport, să citesc, să scriu și să mă joc. Să merg la școală”, scrie pe o pară de hârtie colorată cu galben. “Îmi place să mă joc, să scriu și să citesc. Aș vrea ca la orele de română să ne distrăm și să citim mai mult”, e mesajul scris cu grijă de un alt copil, pe o hârtie în formă de măr.

VEZI REPORTAJUL:

PERETELE CU FRUCTE

Perele, merele și gutuile din hârtie sunt lipite una peste alta pe panoul de plută, iar fiecare fruct poartă cu el gândurile unuia dintre elevii din clasa a V-a ai Școlii Gimnaziale George Apostu din comuna Stănișești, județul Bacău. “Pasiunile mele sunt școala și muzica, iar orele pe care le voi petrece cu doamna profesoară de limba română aș vrea să fie pe înțelesul meu”, scrie un alt copil.

Stau în fața panoului de plută și continui să citesc dorințele pe care copiii le-au scris la începutul anului școlar: ce îi pasionează, ce vor să facă și ce așteptări au. Să se joace. Să meargă la școală. Sunt cuvinte care se repetă pe mai multe foi. Și sunt activități atât de obișnuite pentru un copil. Nimeni nu a scris că vrea jucării, tabletă sau bicicletă.
 

JYSK si UNICEF Servicii Comunitare pentru copii 
 

AURORA, ALINA ȘI REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR

În anul 2015, UNICEF a demarat proiectul Servicii Comunitare pentru copii în 45 de comunități din județul Bacău. Stănișești, o comună cu 4600 de locuitori, a fost una dintre comunitățile alese. Aici, cu ajutorul Asistenților comunitari UNICEF, au fost identificate 1200 de gospodării cu risc de abandon școlar, cu precădere acele familii în care părinții erau plecați la muncă în străinătate, iar copiii erau lăsați în grija bunicilor.

 

Alina lucrează ca Asistent Social UNICEF încă de la începutul proiectului și ea este cea care, cu ajutorul programului Aurora, a identificat cazurile care au nevoie de atenție. Apoi, a început să viziteze periodic familiile, să vadă ce le lipsește, cum le este copiilor, dacă merg la școală sau nu. În decursul anilor, riscul de abandon școlar s-a redus de la 8-9 cazuri pe an, la doar un caz, în satul Slobozia din comuna Stănișești. 80% dintre copii au continuat să meargă la școală datorită programului UNICEF. 

JYSK si UNICEF Servicii Comunitare pentru copii
 

ACTIVITĂȚI ÎN COMUNITATE

Tot începând din anul 2015, în Primăria Stănișești, locul unde sunt angajați Asistenții comunitari UNICEF, a început diverse proiecte destinate nu doar copiiilor, ci și părinților. Unul dintre acestea este Centrul Comunitar, un centru de zi în care trei profesori – de română, de matematică și de engleză, fac cursuri în plus cu copiii din Școala primară și gimnazială. Există o școală de vară și excursii tematice.

Anual, 60 de părinți din comună termină cursul de educație parentală, susținut de profesori, curs datorită căruia au început să își dea seama că educația are un rol foarte important în viitorul copiilor lor. Cei care participă își dau seama că nu doar școala, ci și ei, ca părinți, au un rol în educația copiilor. Dacă înainte, la ședințele cu părinții veneau doar părinții copiiilor buni la învățătură, acum participă toți părinții.

O altă schimbare adusă în comunitate este continuarea studiilor. Acum, copiii merg mai departe fie la liceu, fie la școala profesională, după terminarea celor 8 clase. Mai ales în cazul copiilor care rămân în grija străinilor sau a rudelor după ce părinții pleacă la muncă în altă țară, continuarea studiilor este o adevărată reușită.


JYSK si UNICEF Servicii Comunitare pentru copii

ORA DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE

Înainte de a pleca din școală, vizităm încă două clase. Copiii de la grădiniță desenează și construiesc cele mai fanteziste forme din plastilină. Copiii din clasa a III-a au ora de Muzică și Mișcare cu directoarea școlii, doamna profesoară Mioara Bâru. Doamna le explică poziția corectă pentru cântat, apoi le arată ce mișcări pot face în timp ce cu toții cântă un cântec despre toamnă.
 

Îi întrebăm ce muzică le place să asculte. Cineva ascultă Inna, altcineva e fan Dorian Popa, iar alt copil ascultă muzica de pe telefonul mamei. Se aude soneria. Începe pauza, așadar ne luăm la revedere de la copii. Afară, curtea școlii se umple din ce în ce mai mult de zgomote, râsete și voci subțiri de copii. Sunt elevii care se joacă.  

JYSK România susține financiar programul UNICEF Servicii Comunitare pentru Copii. 

Citește și povestea Dariei, fetița născută prematur care nu putea merge corect, aici.  

Fotografii: © UNICEF România/Christian Kostyak