Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol

O istorie a bradului de Crăciun. Și variantele lui moderne.

Dată:

Categorie: Crăciun, Toate articolele, Inspirație

Bradul de Crăciun e sufletul petrecerilor de Sărbători. Natural sau artificial, împodobit într-o culoare sau cu o multitudine de decorațiuni diverse, bradul adună în jurul lui familia și prietenii, iar împodobirea lui reprezintă un moment ritualic pentru toți.

În general, majoritatea dintre noi aleg varianta tradițională a bradului. Îl știți – bradul mereu verde, cu crengi cât mai multe, pe care putem atârna decorațiuni și accesorii cât cuprinde. Există însă și persoane non-conformiste, care s-au plictisit de tradiționalul brad și aleg să construiască brăduți din cărți, din crengi lipite pe perete sau cine știe ce alte idei năstrușnice. Cum a ajuns însă bradul de Crăciun un simbol al Sărbătorilor? Și ce variante moderne ale sale vă propunem? Aflați mai jos.  

Bradul de Craciun traditional

Regina, prințul și zeul tunetului

Considerat inițial un simbol păgân, bradul de Crăciun a câștigat popularitate în Europa în momentul în care religia creștină s-a răspândit pe vechiul continent. Pentru că sunt mereu verzi, oamenii foloseau ramurile de brad pentru a-și decora casa în timpul solstițiului de iarnă, o perioadă lungă în care vremea era gri și mohorâtă și nopțile lungi. În perioada medievală, în Germania, brazii erau împodobiți cu mere – simbol al Grădinii Edenului, apoi cu nuci și bomboane.  

Dar, pentru a fi adoptat și de alte țări, era nevoie de o figură proeminentă care să adopte obiceiului. Ca în multe domenii, aceasta a fost regina Victoria a Marii Britanii, care în secolul al XIX-lea l-a încurajat pe soțul său de origine germană, prințul Albert, să reia tradiția copilăriei sale și să împodobească un brad de Crăciun în palatul Windsor.

În aceeași perioadă, în țările scandinave a devenit o tradiție ca familiile să își construiască propriile decorațiuni de Crăciun, realizate dn hârtie și paie. Foarte populare erau ornamentele care reprezentau capra Yule, unul dintre cele mai vechi simboluri ale Crăciunului scandinav. O legendă nordică spune că zeul tunetului, Thor, a călătorit către cer într-un car tras de două capre.

De la mere și nuci la elfi, fulgi și pomi minimaliști

Vremurile în care familiile se adunau în seara de Ajun în jurul unui brad împodobit cu nuci, mere, bomboane și lumânări au trecut. A rămas însă dorința noastră de a ne bucura de atmosfera de Sărbătoare, de a ne împodobi casa și de a ne retrage în mijlocul familiei în perioada în care frigul și întunericul ne îndeamnă către interior. 

Decorațiunile pentru pom au evoluat – acum avem instalații de lumini, păpuși în formă de elfi, moși, sănii sau fulgi, dar și pomi de Crăciun cu design interesant și modern care, pe lângă faptul că se vor integra foarte bine într-un apartament contemporan, ne scapă și de curățenia de după Crăciun. Și, să recunoaștem, nimănui nu-i place partea asta! 

În colecția noastră de Crăciun avem o serie de pomi de Crăciun cu luminițe integrate și cu design modern, care vor da naștere unei atmosfere cu adevărat magice. Pomul YGGDRASIL are o înălțime de 2 m și 400 de luminițe cu led, pomul de Crăciun AQUARIUS ARE 1,5 m și 140 de becuri led.

 Pomul de Crăciun IVALDI este mic, dar de efect. Are o înălțime de 23 cm, un diametru de 10,5 cm și va arăta ca un brăduț înghețat și luminos, în timp ce pomul HEIMDAL de 86 cm pare că găzduiește 128 de licuriri - luminițele cu led cu care este prevăzut.