Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
O zi în Zemeș, locul unde copiii au aspirații mari cât munții

O zi în Zemeș, locul unde copiii au aspirații mari cât munții

Dată:

Categorie: CSR

Cuvinte cheie: UNICEF, CSR, Implicare sociala

E final de octombrie, dar afară e cald și frumos. Suntem pe un drum cu serpentine din județul Bacău care ne poartă către comuna Zemeș, una dintre cele 45 de comunități în care UNICEF desfășoară proiectul "Servicii Comunitare pentru copii", program susținut de JYSK. Vizităm Zemeș împreună cu reprezentanții UNICEF implicați în proiect, pentru a vedea cum cele două programe pilot – Pachetul minim de servicii și Educație incluzivă de calitate - au schimbat viața copiiilor și a părinților de aici.

Google Maps ne arată că Zemeș este la începutul Carpaților, pe cursul superior al râului Tazlăul Sărat, iar după Zemeș urmează numai munți. Treptat, peisajul montan e din ce în ce mai pregnant și mai colorat, iar când ajungem în Zemeș e de-a dreptul pitoresc. Conform programului, prima oprire trebuie să o facem la Primăria din comună. Ne oprim în centrul Zemeșului să întrebăm niște localnici cum ajungem la primărie și, imediat după ce primim indicațiile, suntem întrebați dacă am venit cu UNICEF. Pentru mine, acesta e primul semn că acțiunile pe care organizația le desfășoară aici sunt cunoscute în toată comunitatea.

4000 DE LOCUITORI ȘI UN OLIMPIC LA MATEMATICĂ

În fața primăriei ne așteaptă reprezentanții UNICEF care lucrează în comunitate – Simona, coordonator al pachetului Educație incluzivă de calitate, Cristina, lucrător social în cadrul Primăriei, Iulia, consilier școlar, și Mădălin, asistent medical comunitar. Alături de ei și de reprezentanții UNICEF pe toată țara, Dana și Despina, urmează să vizităm școala, grădinița și două familii care au beneficiat de serviciile din cadrul proiectului.
 

JYSK sustine UNICEF

Alex Bratu, Country Manager JYSK România, alături de Răzvan Tudosă, primarul comunei Zemeș, și echipa UNICEF din comună: Mădălin - asistent medical, Iulia, consilier școlar, Simona - Coordornator proiect și Cristina - lucrător social.  


Înaintea începerii acestor vizite ne întâmpină primarul din Zemeș, Răzvan Tudosă, de la care aflăm că în comună locuiesc aproximativ 4000 de oameni și că mândria localității este Andrei Dârlău, care este în școala generală și care a obținut locul 1 la Olimpiada de Matematică, faza pe județ. 

Andrei, olimpic la matematica

Andrei, elevul de clasa a VII-a din Zemeș care a obținut primul loc doi ani la rând la Olimpiada de matematică, faza naționlă, în prima bancă la școală. 

Tot de la domnul primar Tudosă aflăm că, prin intermediul UNICEF, Primăria organizează activități împotriva violenței în familie, excursii pentru copii, cursuri de parenting pentru familii și pentru profesori. De fapt, chiar în ziua următoare este programată o excursie în orașul Bacău, ocazie cu care unii copii vor ieși pentru prima dată în viața lor din localitate. O altă activitate care a avut un impact puternic asupra copiiilor a fost vizita la un centru de reeducare pentru minori, unde copiii au putut vedea efectele comportamentelor violente și negative.

4 COPII ȘI O MAMĂ SINGURĂ

Următoarea destinație după oprirea la Primărie este chiar peste drum, acasă la o mamă care crește singură patru copii: doi la grădiniță, o fată de opt ani și o fată de nouă ani. Casa lor are doar un hol și două camere mici – o bucătărie în care este foarte cald, unde mama gătește, și o sufragerie cu o canapea. Acasă sunt doar cele două fete mai mari, care stau cuminți pe o canapea în fața unui televizor la care sunt desene animate. Mama fetelor ne povestește despre viața ei și ne spune cu lacrimi în ochi că în ultimul an și-a pierdut și mama, și bunica, iar de atunci își crește singură copiii.

JYSK a vizitat Zemes

Cele două fete (8 ani și 9 ani) pe care le-am întâlnit în timpul vizitei la prima familie din Zemeș. 


vizita in Zemes

Datorită reprezentanților UNICEF, Laura, mama care crește singură 4 copii, a învățat cum să facă actele pentru ajutorul social și a urmat cursuri de parenting care au ajutat-o să își înțeleagă mai bine copiii. 

DORINȚELE, PASIUNILE ȘI BUCURIILE COPIILOR DIN ZEMEȘ

Plecăm către Școala Gimnazială Ștefan cel Mare din Zemeș, o clădire frumoasă, care are la intrare o grădină cu lebede și ghivece din flori realizate de copii din cauciucuri de mașină. Ghid ne este directorul școlii, doamna Daniela Mărian. La parterul școlii este o clasă unde stau copiii de la grădiniță. Sunt frumoși, au multe jucării, mese și scaune frumoase, pe măsura lor, dar sunt reticenți când intrăm la ei în clasă. Câțiva mai curajoși încep să se joace cu noi și construim roboți și case împreună. 


Alex Bratu in vizita la gradinita din Zemes

Alex Bratu (JYSK România) în vizită la grădinița din Zemeș. 


La gradinita din Zemes

Vizităm apoi două clase ale școlii generale, iar într-una dintre ele îl întâlnim și pe Andrei, olimpicul pe țară la matematică. Andrei ne mărturisește că vrea să devină programator și, cu așa rezultate, suntem convinși că își va îndeplini visul. Și colegii lui au aspirații care mai de care mai interesante: colega lui de bancă vrea să fie farmacistă, altcineva vrea să fie electrician, altcineva preot. Primim și alte răspunsuri: profesoară de canto, mecanic auto, pictor, proprietar de magazin de îmbrăcăminte sau actor de teatru. Un băiat despre care aflăm că participă la concursuri de trick-uri cu bicicleta vrea să fie biciclist-dansator de muzică populară. Iar o fată vrea ca într-o zi să aibă o fabrică de ciocolată. 

Alex Bratu in vizita la scoala din Zemes

Copiii ne-au împărtășit ce vor să ajungă atunci când vor fi mari. 

SCHIMBĂRILE DIN COMUNITATE

În cealaltă clasă, un băiat ne mărturisește că, de când merge la cursurile de parenting tatăl său nu îl mai ceartă atât de mult, iar asta îl face mai fericit. Ne luăm la revedere de la copii și ieșim pe holurile școlii. Pereții sunt acoperiți cu poze în care copiii râd, sunt fericiți și participă la diverse activități: în unele poze gătesc, în altele fac colaje din hârtie, în altele par a juca într-o piesă de teatru. 

Scoala din Zemes

În cancelarie, într-un colț, sunt așezate atent cupele câștigate de elevii școlii. Văd o cupă câștigată la fotbal pentru învățământul primar în 2009, la Novaci, o altă cupă de la Concursul Național de dans și costume Fatezii de Vară în 2013 și o cupă de la Concursul Național de Dans "Să dansăm împreună", câștigată de un elev la Adjud, în 2015. 

Pereții școlii spun multe povești pline de culoare și veselie, povești în care apar copii veseli, copii cu pasiuni diferite și aspirații mari, cu triumfuri și experiențe frumoase. Povești care nu ar fi fost posibile fără profesori inimoși sau fără cursurile și îndrumarea asistenților și consilierilor UNICEF.

Despre ultima oprire a vizitei noastre vom scrie într-un articol viitor. Deocamdată vă spunem doar că a fost la o familie cu 12 copii, familia unde a fost surprinsă prima imagine din acest articol.

JYSK susține proiectul UNICEF "Servicii Comunitare pentru copii", desfășurat în 45 de comunități din județul Bacău. 

Mai multe fotografii din timpul vizitei în Zemeș puteți vedea aici

Foto: UNICEF in Romania / Christian Kostyak, JYSK