Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Sustinatori ai campaniei NICIOSCUZA

Raul Ardelean, Retail Manager JYSK: "Alergatul mă ajută să rămân focusat"

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, Toate articolele

Cuvinte cheie: NICIOSCUZA, Raul Ardelean, angajati JYSK

La începutul anului, printre cei aproape 800 de participanți care au alergat 6 ture de parc (mai exact, 21 de km!) în jurul Universității Politehnice din București, se afla și un alergător pe al cărui echipament era inscripționat numele campaniei #NICIOSCUZĂ. Era Raul Ardelean, Retail Manager la JYSK, colegul care nu lipsește de la nicio competiție de alergare. A bifat până acum multe crosuri, maratoane și semi-maratoane alături de echipa JYSK, a alergat pentru Team Hope la Maratonul București și, în general, răspunde mereu "Prezent!" atunci când e vorba de o competiție.  

Deși job-ul de Retail Manager e foarte solicitant și presupune multe deplasări în țară sau peste granițe, Raul îți găsește mereu timp pentru antrenamente. Între două deplasări, l-am prins la birou și am discutat cu el despre sport. Am descoperit că îi place mult și că poate vorbi despre sport ore întregi. Am aflat că îi plac competițiile, că sportul îl face să se simtă mai bine fizic și psihic, că își dorește să fie un exemplu pentru băiatul lui de 6 ani și multe altele.  

Semi-maratonul Gerar este cea mai recentă competiție la care ai fost, care a avut loc când demaram campania #NICIOSCUZĂ. Cum a fost concursul?

Nu mă gândeam că o să particip. Soțul unei colege, Iraida, participa la semi-maraton și m-a întrebat dacă nu vreau și eu să particip. Am aflat că alergăm trei, în echipă. Nu am știut că trebuie să alergăm toți în același ritm, că nu avem voie să ne depărtăm la o distanță mai mare de 5 metri unul de celălalt, ceea ce complică puțin lucrurile, pentru că poate nu avem același ritm. Între timp a început și campania #NICIOSCUZĂ și am apărut cu sigla #NICIOSCUZĂ pe echipament. De ce am vrut să am #NICIOSCUZĂ pe echipament? Pentru că, spre deosebire de cei care doar postează ceva pe wall-ul de Facebook, mie chiar îmi place să susțin activ ceva. M-am pregătit înainte de semi-maraton, am făcut niște alergări montane, nu doar am apărut la competiție și atât.


Semi maraton Gerar

Raul Ardelean, Retail Manager JYSK, alături de colegii de echipă la semi-maratonul Gerar. 


Cum ți s-a părut campania #NICIOSCUZĂ?

Sincer, știu că poate sună pompos, dar eu chiar am rămas impresionat de sportivii din campania #NICIOSCUZĂ. Mă gândeam că este incredibil să găsești motivație în a face mișcare, când ai niște probleme care te pot împiedica. Am văzut oameni fără un picior, oameni în scaun cu rotile, care se ridică din pat dimineața și merg la bazin sau fac două antrenamente pe zi.

De fiecare dată când o echipă JYSK s-a înscris la un maraton sau un cros, ai participat și tu. Ai făcut sport și când erai mic?

Am făcut baschet până în liceu și mi-a plăcut foarte tare. Dar a trebuit să renunț pentru că am avut probleme, aveam platfus și am început să am dureri mari la călcâie, de aceea a trebuit să renunț. Până în clasa a IX-a jucam baschet la un club sportiv, aveam trei sau patru antrenamente pe săptămână.

Și după liceu?

Pentru o lungă perioadă nu am mai făcut nimic. Mai mergeam de câteva ori la o sală, apoi mă lăsam și mai încercam peste un an. Până acum 6 ani, când am început să alerg. 

team Hope la Maratonul Bucuresti

Echipa de alergători JYSK - Team Hope - de la Maratonul București: Cristian Cuzmin, Raul Ardelean, Cristiana Stanciu și Alex Bratu.

Ce s-a întâmplat acum 6 ani și ce te-a făcut să te reapuci de sport?

Am simțit că vreau să mă mișc. Nu mai suportam să stau în casă fără să fac nimic, simțeam că iau și niște kilograme în plus, simțeam că trebuia să fac ceva. Mi-a plăcut orice tip de sport, dar mai ales mi-a plăcut să iau parte la o competiție, să mă întrec cu alții. Așa sunt eu făcut. Și am intrat într-o sală de cycling sau, cum îi mai spune, spinning. Am dat de un instructor extraordinar, Florian Dobrin, care este și un foarte bun motivator. Am început să fac bicicletă intensiv, mergeam cam de trei-patru ori pe săptămână câte o oră intensiv. 

Cum ai descoperit că îți place să alergi?

Într-o zi de februarie, a venit în Arad Alex Bratu, Country Managerul JYSK România. M-a întrebat dacă nu vreau să mergem să alergăm. Am alergat 5 km și jumătate și am simțit că o să mor. Nu mai aveam aer, nu mai aveam suflu, simțeam că toată energia mea se duce în pământ. De-atunci am început să alerg și nu m-am mai oprit. După două luni am participat la primul semi-maraton. Aveam 96 de kg. Acum am 83. Acum am intrat în al cincilea an de când am început să alerg. Am vreo 4000 de km de alergat la activ. Îi mulțumesc lui Alex Bratu, pentru că datorită invitației lui am descoperit o pasiune care mă ajută să rămân sănătos fizic și psihic.

 

 

"Mi-a plăcut orice tip de sport, dar mai ales mi-a plăcut să iau parte la o competiție, să mă întrec cu alții. Așa sunt eu făcut." (Raul Ardelean, Retail Manager JYSK)Ții evidența a cât alergi, îți notezi?

Da, întotdeauna, înregistrez tot. Target-ul meu este de 1000 de km pe an. În primul an am început cu 700 km, apoi am făcut cam 880 km și tot așa. M-a prins virusul. Am început să îmi iau echipament special, încălțăminte specială. Chiar contează echipamentul pe care îl folosești. Și de atunci am alergat peste tot pe unde am ajuns în România și peste tot pe unde am fost în lume. Am alergat în Timișoara, în Oradea, am luat la rând toate parcurile din București – deși atunci nu locuiam în București, am alergat în Iași, Constanța, Cluj. 

Bănuiesc că în toate orașele enumerate ai ajuns cu serviciul?

Da. Și când merg undeva în delegație, mă trezesc la ora 05:00, alerg 10 km, cam o oră. Apoi, când am început să mă pregătesc pentru poziția de Retail Manager am călătorit foarte mult, pentru că fiecare sesiune era în altă țară. Am fost în Polonia – în Varșova și în Radomsko, am fost în Aarhus, în Copenhaga, am alergat în Amsterdam, în Budapesta, peste tot pe unde am ajuns am și alergat. Te simți atât de bine când alergi dimineață, ești doar tu, nu mai e nimeni pe stradă. A fost foarte mișto și la Amsterdam, când am alergat dimineață pe străduțele alea înguste, înainte de micul dejun, străzile erau pustii. După o noapte de petrecere erau pe străzi numai cei care făceau curat.

În general alergi dimineață?

Când sunt plecat, da, nu prea pot seara. Dar folosesc și banda de alergat, mai ales dacă afară e foarte frig. Deși am alergat și pe frig, de exemplu în Italia am alergat la -3 grade, la 1700 m și la 600 m înălțime, când eram în vacanță. În Turcia am alergat în fiecare zi, înainte de micul dejun, 10 km, deși afară erau 32 de grade și un aer irespirabil, chiar și la ora 6.30 dimineața. Oriunde mă duc în vacanță sau cu serviciul, am și echipamentul de alergare cu mine. 


Raul Ardelean JYSK

Stânga: Alături de fiul său, la semi-maratonul Gerar. Dreapta: Chiar și în vacanță, Raul respectă programul de antrenamente. 

Niciodată nu spui că nu ai chef sau că ți-e lene? Cum reușești să fii consecvent și să îți respecți programul de alergare indiferent de situație?

În primul rând, mi-am setat un obiectiv. Vreau să fac 1000 de km pe an, indiferent ce se întâmplă. De exemplu, anul trecut am avut o perioadă cu foarte multe deschideri de magazine, o perioadă mai aglomerată în care nu am avut mult timp pentru alergat. Ca să recuperez am făcut în trei luni aproape 500 km. În al doilea rând mă simt foarte bine fizic. Înainte, când mă jucam cu fiul meu, oboseam foarte repede dacă îl ridicam în brațe. Când urcam scările trebuia să mă opresc să îmi trag suflul. Cred că am înțeles că e foarte important să fii sănătos și să te simți bine în pielea ta. Nu contează kilogramele, dar contează să te simți sănătos, să poți să te miști, nu să îți fie greu să te ridici sau să te apleci. 

Ce alte beneficii crezi că are alergarea?

Când am foarte mult lucruri de făcut la serviciu, alergatul mă ajută să rămân focusat. În timp ce alerg îmi trec o grămadă de idei prin cap și mi le pun în ordine. Apoi, când începe ziua de lucru știu exact ce vreau să fac și cum trebuie să fac. Alergarea îți dă o stare de bine, atunci când alergi în aer liber. Ești pregătit să faci orice. Nu ai o senzație de durere a mușchilor, ci o senzație de bine. Și vreau să fiu un exemplu pentru fiul meu. Nu vreau să crească alături de un părinte care nu e în stare nici să se aplece să se lege la șireturi, darămite să alerge cu el prin parc. Eu ies cu fiul meu prin parc, alerg împreună cu el și îmi place chestia asta. Văd o grămadă de părinți în parcuri care nu reușesc nici să îi ridice în brațe pe copii.

 

"Vreau să fiu un exemplu pentru fiul meu. Nu vreau să crească alături de un părinte care nu e în stare nici să se aplece să se lege la șireturi, darămite să alerge cu el prin parc."

 

Vrei ca și băiatul tău să facă un sport?

Băiatul meu are acum 6 ani și merge la înot de doi ani. Se descurcă foarte bine cu înotul. În fiecare an, în ianuarie, îl duc o săptămâna la schi în Italia și face schi intensiv, intră și pe trasee mai grele, pentru că face deja de 3 ani schi. Tot de 3 ani face și karate și îi place foarte mult. Nu face doar la "grădi" pentru că așa e frumos, ci merge la un club de karate, unde oamenii sunt serioși, are kimono, simte că face parte din ceva frumos, acasă îmi numără în chinezește sau îmi arată diverse scheme. Acum doi ani a avut loc un concurs de alergare în Arad și l-am înscris și pe el la concursul pentru copii. Nu a avut mult de alergat, doar vreo 500 de m, dar i-a plăcut, e foarte competitiv. Vreau să îl mai duc la competiții, urmează să îl duc la Color Run, care e mai light.

 

Ai spus că ai alergat în foarte multe orașe și țări. În ce loc ți-a plăcut cel mai mult?      

Îmi plac locurile care sunt mai puțin obișnuite. De exemplu, Cetatea din Alba Iulia. Am făcut singur un semi-maraton în Cetatea Alba Iulia, am urcat și coborât pe scări, am alergat în stânga și în dreapta, în total 21 de km.


Ce le-ai spune celor care caută diverse scuze pentru a nu face sport?

Oamenii care nu știu ce înseamnă să alergi 10 – 20 de km, ar trebui să încerce. Cred că ar fi mult mai fericiți dacă ar pune chipsurile de o parte și s-ar duce să facă o oră de mișcare. Da, ne place să stăm acasă, relaxați, să ieșim la o bere cu prietenii, dar chiar cred că sportul făcut cu regularitate îți schimbă viața. Eu mă bucur, de exemplu, că și soția mea mă susține și mă înțelege, nu îmi spune niciodată să nu mă duc sau să stau acasă. Chiar îi mulțumesc pentru asta. Și fiul meu mă susține și, atunci când ajung acasă, mă întreabă mereu unde e medalia. Dacă nu am medalie nu e bine.