Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Vara in Danemarca

Vara în Danemarca: tradiții daneze care fac verile mai frumoase

Dată:

Categorie: Grădină, Inspirație, Toate articolele

Cuvinte cheie: traditii daneze, vara in danemarca, midsummer, petreceri gradina

Ziua de 23 iunie este ajunul Sfântului Ioan în Danemarca și solstițiul de vară, zi considerată începutul verii. Soarele apune la ora 23:00, cel mai târziu de-a lungul anului, iar asta înseamnă mai mult timp pe care îl poți petrece în afara casei. Prietenii și familiile ies la picnic sau se adună în jurul unui foc de tabără, beau socată sau vin, mănâncă dulciuri delicioase și se distrează împreună.


Vara in Danemarca

Pentru că vara este scurtă, locuitorii țărilor nordice încearcă să profite la maxim de ea. Temperaturile sunt plăcute, nu caniculare, ceea ce înseamnă că danezii nu trebuie să se ascundă prea mult de soare în interioare cu aer condiționat. Grădinile, balcoanele, parcurile și terasele devin destinația ideală pentru relaxare timp de aproximativ două luni.

De-a lungul timpului, bucuria verii și dorința de a profita de această scurtă perioadă plină de lumină și căldură a dat naștere unor tradiții interesante, care fac parte din farmecul Danemarcei.

MIDSUMMER EVE – CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN

Cea mai lungă zi din an în Danemarca, 23 iunie, poartă numele de Midsummer Eve și este celebrată cu evenimente, festivaluri sau ieșiri împreună cu cei apropiați. În aceasta zi, oamenii își petrec seara mai aproape de natură, la plajă sau la pădure, la un foc de tabără. Pe lângă focul de tabără care este elementul principal, au loc discursuri ale participanților și jocuri distractive precum vânători de comori, concerte folk sau cu orchestre locale și marșuri prin orașe.

În Skagen, de exemplu, cel mai nordic oraș din Danemarca, mii de oameni se adună pe plajă în jurul focului de tabără în fiecare an, în Skagen Sønderstrand. Dacă vrei să organizezi un garden party în cele mai lungi zile ale anului, poți citi aici câteva idei pentru petrecerile din perioada Solstițiului de vară
 

 

FRUCTE PROASPETE

În fiecare lună de vară există anumite fructe pe care le poți culege direct și le poți mânca proaspete. Iunie este luna căpșunilor în Danemarca, iulie este luna cireșelor, iar august luna murelor. Sunt delicioase în deserturi, shake-uri sau simple, iar în perioada verii le găsești în toate supermarketurile din țară.


Fructe specifice in Danemarca
 

IEȘIRI LA PICNIC

Când e soare în țările nordice, e bine să profiți, pentru că nu se știe niciodată cât o să țină vremea bună. Din acest motiv, nordicii au o mare pasiune pentru picnicuri vara. În wekenduri vei vedea parcurile pline de oameni de toate vârstele așezați pe iarbă, pe pături, cu pahare de șampanie în mână, cu coșuri de picnic și caserole de mâncare, copii care aleargă și râd într-o atmosferă veselă și de sărbătoare. De obicei, fiecare invitat la picnic aduce câte ceva de mâncare, iar mâncarea se împarte apoi la toată lumea. Picnicurile în aer liber oferă și priveliști pitorești celor care aleg un loc interesant, precum o plajă, un parc lângă faleză sau lângă un lac. Picnicurile sunt însoțite de jocuri în aer liber, mai ales dacă la distracție participă și copii. Aici poți vedea câteva idei de jocuri de vară în grădină

 

ÎNGHEȚATĂ ȘI IAR ÎNGHEȚATĂ

Vara, Copenhaga se umplre de tonete de înghețată. Cu mic, cu mare, îi vei vedea pe danezi mâncând cu plăcere înghețata din conuri mari, la orice oră din zi. Există o mulțime de arome – de la tradiționa ciocolată, vanilie și mentă, până la înghețată cu aromă de bere sau de plăcintă de mere.

PLOAIA DE METEORIȚI DIN AUGUST

Perseidele reprezintă o ploaie de meteoriți care se poate vedea în fiecare an vara în emisfera nordică. În Danemarca, această ploaie este foarte vizibilă între 11 și 13 august. Privirea Perseidelor a devenit o tradiție în Danemarca: oamenii stau sub cerul înstelat, în grădinile lor sau în afara orașelor, pentru a nu fi deranjați de luminile citadine și privesc cerul toată noaptea. 


Patura picnic

Vizibilitatea este influențată de mai mulți factori. Dacă cerul este limpede și în jurul tău este complet întuneric, poți vedea între 50-80 de meteoriți pe oră. Cei care vor o experiență completă ies în afara orașelor, într-o zonă liberă în care nu vederea nu este obstrucționată de alte clădiri, iar o pătură de picnic și ceva haine groase și privesc cerul cu ocuiul liber, fără binoclu sau telescop care să restrângă aria de vizibilitate. Este o experiență extraordinară și plină de magie!