Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Hygge, reteta daneza a fericirii

“HYGGE: Rețeta daneză a fericiri”, un ghid de lifestyle despre cum să fii mai fericit

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, Toate articolele

Cuvinte cheie: hygge, hygge reteta daneza a fericirii

Lumina caldă și intimă a unei lumânări, o masă plină de prăjituri în jurul căreia stau strânși o mulțime de prieteni și discută lucruri mărunte, o ceașcă de cafea caldă pe care o ții strâns în mâini pentru a te încălzi… Sunt imagini care îți creează un sentiment de confort și îți aduc bună-dispoziție. Și sunt câteva dintre descrierile conceptului hygge, un concept specific danez care a devenit foarte popular în toată lumea începând de anul trecut. 

Hygge sfaturi

Perne, pături, biscuiți și băuturi calde sunt câteva dintre elementele specifice conceptului HYGGE.  

Într-un an plin de evenimente politice care par să destabilizeze ordinea mondială, hygge a venit o alternativă la agitația zilnică și la avalanșa de breaking news-uri. A devenit foarte popular în Marea Britanie, apoi în Statele Unite și mai apoi în celelalte țări occidentale. Din ce în ce mai multe poze cu hashtag-ul #hygge au apărut pe Instagram, iar Oxford Dictionary a inclus hygge în lista scurtă pentru cuvântul anului 2016. 

 

HYGGE: REȚETA DANEZĂ A FERICIRII

Cum și în România hygge devine un cuvânt din ce în ce mai popular, în această primăvară a apărut o carte care ne învață cum să aducem acest concept specific danez în casele și în viețile noastre. “Mica enciclopedie HYGGE – Rețeta daneză a fericirii”, publicată de editura Litera, este o incursiune în viața de zi cu zi a danezilor, unul dintre cele mai fericite popoare din lume. Citind această carte vei descoperi că lucrurile mici contează și că te pot face mai fericit, mai împăcat cu tine și cu lumea din jur. Autorul cărții, Meik Wiking, este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și a petrecut mulți ani studiind lucurile care îi fac pe danezi fericiți.

Hygge reteta daneza a fericirii

Cartea este ușor de citit și conține ilustrații și grafice care explică foarte bine elementele care alcătuiesc conceptul hygge, de la cum și cât de des să aprinzi lumânări, până la ce corpuri de iluminat sunt preferate, ce obiecte ceramice sunt utile în casă, cum să te bucuri de natură și cum să aplici filozofia hygge în fiecare lună a anului. 

 

5 SFATURI PENTRU A APLICA REȚETA DANEZĂ A FERICIRII

Dacă încă nu ești convins, iată 5 sfaturi despre cum să aplici rețeta daneză a fericirii, prezentate în cartea lui Meik Wiking:

1. Aprinde lumânări seara, pentru că lumina vie a lor te va relaxa. Lumânările sunt considerate cel mai important element hygge.

2. Consumă mâncare care se gătește lent, pentru că aceasta îți hrănește și corpul, și sufeltul. În carte veio găsi câteva rețete de preparate delicioase specific daneze, precum boller i karry (perișoare daneze în sos curry), falcă de porc înăbușită în bere neagră, snobrod (pâinici răsucite) și skibberlabskovs (tocănița marinarului).

3. Petrece cât mai mult timp cu prietenii și familia. Relațiile sociale sunt un element important al hygge, pentru că apropierea de alți oameni și dragostea împărtășită îți cresc nivelul de fericire.

4. Folosește multe perne decorative și pături. Te ajută să te relaxezi și dau naștere unei atmosfere mai călduroase și mai intime.

5. Consumă băuturi fierbinți: ceaiul, ciocolata caldă, cafeaua sau vinul fiert iarna te vor ajuta să te simți mai bine întotdeauna.


Lumânări hygge


Hygge înseamnă însă mai mult decât atât: înseamnă să te simți bine la tine acasă, să fii apropiat de natură, să îți petreci timpul făcând lucruri liniștitoare, nu lucruri care te suprasolicită precum uitatul în telefon. Mai multe poți afla însă în carte și te asigurăm că simpla lectură a cărții te va relaxa.  

Mai multe despre hygge poți citi și aici.