Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Masă de grădină din lemn masiv de salcâm și scaune de grădină cu șezut din plastic și picioare din otel

Ghidul complet al materialelor pentru mobilierul de grădină

Ești în căutare de mobilier nou pentru spațiul tău exterior? Pe lângă stil, dimensiune și buget, materialul din care este realizat mobilierul ar trebui să joace un rol important în procesul de luare a deciziei. Fie că ești în căutarea setului perfect de mobilier pentru grădina ta, terasă, balcon sau orice altă zonă în aer liber, este esențial să găsești piese de mobilier care nu numai că îți vor completa estetica, ci și care să reziste intemperiilor și să reziste în timp pentru a-ți oferi un nivel ridicat de confort și bucurie pentru multă vreme de acum încolo.

Înțelegerea nuanțelor diferitelor materiale și cerințele lor de întreținere te vor ajuta să faci alegerea potrivită pentru a te bucura de mobilierul tău pe termen lung. În acest ghid, vom explora diferite materiale care sunt utilizate în mod obișnuit pentru mobilierul de grădină, și care te vor ajuta să navighezi între opțiunile tale, astfel încât să poți lua decizia corectă în cunoștință de cauză.

  Care este cel mai bun material pentru mobilierul de grădină?

  Pe scurt, asta depinde de mai mulți factori, inclusiv de preferințele personale, buget, durabilitate și stil. Atunci când te-ai hotărât asupra materialului potrivit pentru mobilierul tău de grădină, există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare – și anume caracterul practic, întreținerea, durabilitatea, rezistența la intemperii, accesibilitatea, confortul și stilul – aceste aspecte sunt detaliate în secțiunile următoare.

  1. Caracterul practic

  Caracterul practic al mobilierului, funcționalitatea și comoditatea sunt aspecte importante pe care este bine să le iei în considerare la începutul procesului de alegere a materialelor pentru mobilierul de grădină. Unele materiale se pretează a fi mai funcționale, de exemplu scaunele de grădină din plastic care pot fi stivuibile sau pliabile sau canapelele de terasă modulare care pot fi aranjate diferit în funcție de nevoile tale. Dacă vei lua în considerare acești factori, te vor ajuta să utilizezi în mod eficient spațiul exterior, mai ales dacă ești în căutarea mobilierului de grădină pentru un balcon sau o grădină mică.

  2. Întreținerea

  Atunci când alegi materialul pentru noul mobilier de grădină, întreținerea este un factor crucial de luat în considerare. Întreținerea corespunzătoare asigură durabilitatea și atractivitatea mobilierului tău de exterior de-a lungul anilor.

  Pentru lemnul masiv, întreținerea regulată implică aplicarea de ulei pentru a oferi un strat protector care face lemnul rezistent la descompunere sau deteriorarea cauzată de insectelor și intemperii. Pe de altă parte, metalele precum aluminiul nu au nevoie, în general, de întreținere, necesitând curățarea ocazională cu o cârpă umedă pentru a-și menține aspectul.

  3. Durabilitatea

  Strâns legată de întreținere este durabilitatea, un aspect cheie atunci când alegi mobilierul de exterior. În timp ce mobilierul de grădină este în general construit pentru a fi destul de durabil, este important să se evalueze ce activități de întreținere sunt necesare pentru a-i asigura longevitatea.

  Ia în considerare dacă preferi opțiuni care vor dura mult timp fără întreținere, cum ar fi aluminiul, sau dacă sunteți dispus să investiți timp în curățarea și lubrifierea regulate pentru a prelungi durata de viață a lemnului de esență tare.

  4. Rezistența la intemperii

  O altă calitate pe care o au materialele folosite pentru mobilierul de grădină este rezistența la intemperii, deoarece mobilierul de exterior este expus în mod constant la lumina soarelui, ploaie, vânt și schimbări de temperatură. Opțiuni precum lemnul masiv de tec, poliratanul și aluminiul pot oferi o rezistență excelentă la intemperii și raze UV, în timp ce lemnul netratat sau anumite țesături pot necesita mai multă întreținere pentru a rezista în mod eficient la intemperii. Anumite piese de mobilier de grădină, cum ar fi canapelele pentru terasă potrivite pentru orice vreme și care beneficiază de uscare rapidă, sunt special concepute pentru a fi rezistente la utilizarea în aer liber.

  5. Accesibilitatea

  Atunci când iei în considerare ce materiale să alegi pentru mobilierul de grădină, accesibilitatea este un factor important. Materialele mai comune și disponibile pe scară largă, cum ar fi plasticul, pot oferi opțiuni accesibile pentru mobilierul de exterior și sunt de obicei foarte durabile și rezistente la intemperii. Acest lucru le face o alegere practică pentru o persoană care este atentă la buget.

  Pe de o altă parte, lemnul masiv așa cum este și tecul au devenit materiale din ce în ce mai rare și, prin urmare, adesea mai scumpe. Atunci când te gândești ce mobilier de grădină să alegi, este esențial să vezi care este costul materialelor și, prin urmare, al mobilierului, în raport cu longevitatea și întreținerea de care are nevoie.

  6. Confortul și stilul

  Pe lângă considerentele practice, confortul și stilul sunt extrem de importante atunci când alegi mobilierul de grădină. Desigur, ar trebui să optezi pentru materiale care te atrag. Unii sunt atrași de căldura naturală și frumusețea pe care le evoca lemnul masiv precum tecul, eucaliptul sau salcâmul, în timp ce alții preferă aspectul elegant și modern al metalelor precum aluminiul și oțelul inoxidabil.

  De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că diferite materiale oferă în mod inerent niveluri diferite de confort. Țesăturile și materialele precum frânghia oferă o experiență de ședere mai moale și mai primitoare decât suprafețele dure, cum ar fi metalul și lemnul, pentru care vei dori probabil să investești în câteva perne de grădină. În cele din urmă, găsirea echilibrului potrivit între confort, estetică și întreținerea necesară te vor asigura că mobilierul de grădină pe care îl alegi nu doar că arată bine, dar va fi și un refugiu în aer liber, confortabil și plăcut, pentru anii următori.

  Multe articole de mobilier pentru exterior, cum ar fi setul de terasă RISVEDEN, sunt realizate din mai multe tipuri de materiale. În secțiunile următoare, vom aprofunda cele mai comune materiale folosite pentru mobilierul de grădină. Dacă ești atras de o piesă de mobilier de grădină din sortimentul nostru, poți verifica compoziția materială a acesteia în magazinul nostru online.

  Lemn de esență tare

  Lemnul de esență tare este un material rezistent în timp, clasic și o alegere întotdeauna populară pentru mobilierul de grădină. În sortimentul nostru, vei găsi o mare varietate de lemn de esență tare, fiecare oferind propria sa interpretare unică a mobilierului din lemn masiv pentru zonele exterioare:

  • Tec
   Foarte râvnit de-a lungul timpului, lemnul masiv de tec are un aspect frumos și cald și, pe măsură ce avansează în timp, își dezvoltă o patina atractivă de culoare gri-argintie dacă este lăsat netratat. Datorită conținutului ridicat de ulei, lemnul de esență tare este foarte durabil și rezistent în mod natural la deteriorare, atacul insectelor, deteriorarea cauzată de umiditate și intemperii. Necesită întreținere regulată pentru a-și menține aspectul și durabilitatea.
  • Eucalipt
   Asemănător ca aspect cu lemnul masiv de tec, eucaliptul este bine cunoscut pentru rezistența și durabilitatea sa în timp, ceea ce îl face foarte potrivit pentru utilizarea în aer liber. În comparație cu lemnul masiv de tec, lemnul de eucalipt are un aspect cald, brun-roșcat și este o opțiune care este în general mai accesibilă fără a compromite aspectul atractiv sau durabilitatea. Ca și alte tipuri de lemn de esență tare, eucaliptul necesită întreținere regulată pentru a-și păstra longevitatea și aspectul.
  • Salcâm
   Lemnul de esență tare de salcâm este o alegere populară pentru mobilierul de grădină datorită durabilității sale excepționale și rezistenței naturale la deteriorare și intemperii. La fel ca eucaliptul, salcâmul este o opțiune atractivă pentru cei care caută mobilier de exterior de înaltă calitate la prețuri rezonabile. Curățarea regulată cu apă și săpun blând și aplicarea ocazională a unui ulei protector sau cu proprietăți izolatoare vor menține salcâmul frumos și îi vor prelungi durata de viață.
  • Fag
   Lemnul masiv de fag este o opțiune versatilă și durabilă pentru mobilierul de exterior, binecunoscută pentru rezistența și atractivitatea sa naturală. Cu o stabilitate excelentă și rezistență la deformare, lemnul de fag nu este folosit doar la construcția de mobilier, ci și la fabricarea umbrelelor de grădină. În timp ce întreținerea ocazională poate fi necesară pentru a-și păstra aspectul, durabilitatea și farmecul atemporal al fagului îl fac o alegere populară pentru mobilierul de exterior din lemn de esență tare.

  În general, lemnul de esență tare este apreciat pentru aspectul său natural și atractiv, iar mobilierul de grădină realizat din acest material îmbunătățește estetica generală a grădinilor, teraselor și balcoanelor. Dacă nu te deranjează să te ocupi de întreținerea necesară, lemnul de esență tare este o alegere excelentă care va dura mult timp.

  100 % din sortimentul de grădină JYSK este certificat FSC®, ceea ce reprezintă siguranța ta că orice mobilier de grădină sau decor pe care îl vei cumpăra din magazinele noastre nu va dăuna sănătății pădurilor din lume (FSC® N001715). Află mai multe despre angajamentul nostru față de Forest Stewardship Council®.

  Lemn artificial

  Lemnul artificial, cunoscut și sub numele de polistiren, este un material popular și versatil utilizat pe scară largă în mobilierul de exterior, iar în sortimentul nostru vei găsi o mare varietate de mobilier de grădină și decorațiuni pentru exterior realizate din lemn artificial. Acest material durabil este compus în principal din polistiren și este conceput pentru a imita aspectul și textura lemnului natural.

  Lemnul artificial are adesea protecție UV, care asigură păstrarea culorii și rezistență împotriva decolorării chiar și în cazul expunerii prelungite la razele soarelui. Când iei în considerare să achiziționezi mobilier de grădină nou, lemnul artificial este o opțiune convingătoare, care oferă durabilitate și comoditate, deoarece nu necesită întreținere regulată.

  Lemn compozit

  Lemnul compozit, cunoscut și sub numele de polietilenă, este un material versatil care este utilizat pe scară largă în mobilierul de exterior, precum și pentru construirea teraselor, pontoanelor și gardurilor. Lemnul compozit este realizat prin combinarea fibrelor sau particulelor de lemn cu materiale plastice pentru a crea o alternativă robustă, durabilă și foarte rezistentă la materialele tradiționale din lemn de esență tare. Lemnul compozit oferă aspectul și senzația naturală a lemnului, oferind în același timp rezistență sporită la umiditate, deteriorare, atacul insectelor și intemperii, făcându-l o alegere ideală pentru utilizarea în aer liber. Dacă vrei ca mobilierul tău de grădină să nu aibă nevoie de o întreținere dificilă pentru a-ți păstra frumusețea și rezistența în timp, lemnul compozit poate fi alegerea potrivită pentru tine.

  Unele piese din sortimentul nostru de mobilier de grădină sunt realizate cu DURAWOOD®, un lemn compozit realizat din fibre de lemn de esență tare certificate FSC și plastic polipropilenic.

  Ratan

  Ratanul este o alegere populară pentru mobilierul de terasă, potrivit atât pentru utilizarea în interior, dar și în exterior ocazional. Acest material natural este admirat pentru frumusețea și aspectul său unic, adăugând o atmosferă confortabilă și primitoare spațiilor exterioare. Cu toate acestea, este important de subliniat că mobilierul din ratan nu este de obicei rezistent la umiditate, ploaie sau intemperii.

  Colecția noastră LISELEJE, realizată din ratan, este potrivită pentru terase acoperite, pentru că este posibil să nu reziste la expunerea perpetuă în aer liber. Ratanul este, de asemenea, folosit în mod obișnuit pentru accesoriile de exterior, cum ar fi jardinierele de grădină, care pot fi complet rezistente la intemperii și chiar rezistente la îngheț. Pentru cei care caută atracția estetică a ratanului natural cu rezistență suplimentară la intemperii, poliratanul sau ratanul artificial sunt o alternativă ideală despre care poți citi mai multe în secțiunea următoare.

  Poliratan (ratan sintetic)

  Poliratanul, cunoscut și sub denumirea de ratan artificial, sintetic sau plastic, este o alegere populară pentru mobilierul de grădină datorită durabilității și rezistenței la intemperii. Fabricat din fibre sintetice, cum ar fi polietilena, poliratanul imită aspectul și textura ratanului natural, oferind în același timp o rezistență sporită la intemperii.

  Spre deosebire de ratanul autentic, mobilierul de grădină realizat din poliratan este foarte rezistent la umiditate, ploaie și razele UV, ceea ce îl face o alternativă fantastică la ratanul natural și potrivit pentru utilizare pe termen lung în exterior. Un alt beneficiu al poliratanului necesită o întreținere minimă; se poate curăța cu ușurință folosind apă și săpun blând.

  Poliratanul este o alegere excelentă pentru cei care caută mobilier de grădină durabil și cu întreținere redusă, care poate rezista în aer liber. Descoperă selecția noastră de mobilier de exterior realizat din poliratan pentru a găsi piesa perfectă pentru spațiul tău exterior.

  Plastic (polipropilenă and polietilenă)

  Plasticul, care include materiale precum polipropilena și polietilena, este unul dintre cele mai utilizate materiale în numeroase piese de mobilier datorită rezistenței sale excepționale, durabilității, flexibilității, rezistenței la intemperii și accesibilității. Drept urmare, plasticul este, de asemenea, un material popular pentru mobilierul de grădină, unde plasticul este folosit pentru articole precum scaune de grădină, mese de grădină, cotiere și pentru acoperirea cadrelor din aluminiu. În plus, mobilierul din plastic este în general ușor și ușor de mutat, oferind flexibilitate în amenajarea zonelor de relaxare în aer liber.

  Vei găsi multe opțiuni pentru mobilierul de grădină din plastic în sortimentul nostru și dacă ești interesat să afli mai multe despre tipul de plastic și pentru ce părți din mobilier a fost folosit materialul, consultă descrierea produsului pentru fiecare piesă de mobilier pe site-ul nostru.

  Scaun de grădină din plastic cu aspect modern minimalist
  Scaun suspendat de grădină realizat din poliratan

  Aluminiu și oțel

  Multe piese de mobilier de grădină au cadre sau structuri de susținere realizate din metale precum aluminiu și oțel, oferind structuri puternice și rezistente care asigură stabilitate și durabilitate pe termen lung.

  Atunci când este folosit atât pentru structura interioară, cât și pentru designul exterior, mobilierul de grădină cu cadru metalic tinde să aibă o estetică modernă, minimalistă și elegantă. Aluminiul, în special, este foarte rezistent la coroziune și intemperii, ceea ce îl face ideal pentru o utilizare continuă în exterior, deoarece își menține aspectul și integritatea în timp.

  Fibrocimentul

  Recent, fibrocimentul a devenit din ce în ce mai popular ca material folosit pentru mobilierul de grădină, în special pentru blaturile meselor pentru terasă, măsuțelor de cafea și meselor de grădină. Fabricat de obicei dintr-un amestec de ciment, fibre de celuloză și aditivi, acesta oferă durabilitate fără întreținere alături de un design elegant și minimalist. Flexibilitatea sa permite să fie modelat în diferite forme și modele, făcându-l o alegere versatilă pentru  în aer liber. Descoperă selecția noastră de mobilier de grădină realizat din fibrociment.

  Textile și țesături

  Textilele și țesăturile reprezintă elemente integrate în multe piese de mobilier de grădină. Fabricate în mod obișnuit din amestecuri de bumbac, poliester sau polietilenă, aceste materiale sunt folosite într-o varietate de articole, cum ar fi pernele de șezut, păturile, spătarele și umbrelele de soare pentru grădină. Materialele textile și țesăturile pentru uz exterior sunt special concepute pentru a oferi confort, stil și durabilitate pe termen lung, iar în general sunt capabile să reziste la expunerea la intemperii, indiferent de compoziția acestora.

  Dacă dorești să afli mai multe despre tipurile de țesături folosite în sortimentul nostru, poți găsi aceste informații în descrierea produselor fiecărei piese de mobilier de grădină din magazinul nostru online.

  Materiale folosite pentru acoperire (folii metalice etc.)

  În designul mobilierului de grădină, materiale folosite pentru acoperire sunt folosite pentru a oferi atât durabilitate, cât și un aspect estetic. Cu aceste materile pentru acoperire, poți ascunde materialele de bază sau poți imita diferite texturi, oferind flexibilitate în aspectul final al mobilierului tău de grădină. De exemplu, umbrela pentru soare IBSTED are pe exterior un material care face ca stâlpul de metal să pară mai asemănător cu lemnul, iar multe piese de mobilier de grădină folosesc poliratan pentru a ascunde scheletul metalic.

  Poți lua în considerare modul în care aceste materiale folosite pentru acoperire te pot ajuta să obții aspectul preferat, oferindu-ți în același timp durabilitatea și întreținerea redusă de care beneficiază unele materiale.

  Selectarea materialului din care este realizat noul tău mobilier de grădină implică luarea în considerare a mai multor factori, fiecare având propria sa importanță. Fiecare material oferă avantaje unice în ceea ce privește caracterul practic, întreținerea, durabilitatea, rezistența la intemperii, accesibilitatea, confortul și estetica. Explorarea acestor aspecte te poate ajuta să iei o decizie informată și potrivită pentru tine și nevoile tale.

  Vezi sortimentul nostru complet de mobilier de grădină

  Pentru mai multe informații despre materialele specifice pentru mobilier de grădină, vizitează magazinul nostru online sau beneficiză de îndrumarea colegilor noștri din magazinul tău local JYSK. 

  Descoperă mai mult

  Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

  Cum să alegi setul de terasă perfect pentru tine

  Ghid: Găsește umbrela de soare potrivită pentru grădina ta

  Ghid: Găsește umbrela de soare potrivită pentru grădina ta

  Cum să alegi masa potrivită pentru grădină, terasă sau balcon

  Cum să alegi masa potrivită pentru grădină, terasă sau balcon

  Decorează-ți terasa cu piese de mobilier modulare

  Decorează-ți terasa cu piese de mobilier modulare