Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Dormitor maro deschis cu pat cu perne decorative, pilote și saltea superioară

Cum să alegi plapuma potrivită? Ghidul complet

În acest ghid vei descoperi toate sfaturile noastre despre cum să cumperi o plapumă nouă și despre cum să alegi cea mai bună plapumă pentru nevoile tale specifice. Unul dintre sfaturile noastre cheie despre somn este să te asiguri că ai o plapumă care îți permite să dormi fără să îți fie prea cald sau prea rece.

Ghidul se concentrează pe cele mai importante elemente pe care să le iei în considerare atunci când este timpul să alegi o plapumă nouă. Acoperă tot ce este important, de la materiale, dimensiuni și proprietăți - toți factorii care îți vor afecta somnul. De asemenea, îți oferim câteva recomandări specifice care te pot ajuta să determini care plapumă este potrivită pentru tine.

  1. Ce caracteristici are o plapumă bună?

  Cât de bine dormi noaptea depinde în mare măsură dacă ai ales o plapumă care se potrivește nevoilor tale specifice. Este important să iei în considerare următorii factori: dimensiunea, puterea de umplere, greutatea, cât de des îți înlocuiești plapuma și cât de lungă vrei să fie plapuma în timp ce dormi.

  În continuare, vom arunca o privire mai atentă asupra acestor factori pentru a-ți ușura selecția plăpumii.

  2. Cum să alegi dimensiunea corectă a plapumei

  Primul pas in alegerea unei plăpumi care sa te ajute sa dormi mai bine este sa tii cont de inaltimea ta atunci cand iti analizezi optiunile. De regulă, plapuma ar trebui să fie cu 20-30 cm mai lungă decât înălțimea ta.

  Când ar trebui să mă gândesc la schimbarea dimensiunii plăpumii mele?

  Plăpumile sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, de exemplu, single, duble, king size și super king size și se potrivesc cu diferite dimensiuni de pat și preferințe personale.

  Alegerea celei mai bune dimensiuni pentru tine este în mare parte o chestiune de modul în care intenționezi să utilizezi plapuma. De exemplu, dacă intenționezi să dormi singur și dorești să utilizezi lățimea suplimentară pentru a pune plapuma sub tine, o plapumă dublă ar trebui să fie în regulă. Dar dacă cauți o plapumă atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău, lățimea suplimentară de 20 până la 40 cm ar putea fi foarte utilă.

  Ce dimensiune ar trebui să fie plapuma pentru copilul meu?

  O plapumă pentru adulți va fi prea mare pentru majoritatea copiilor. Dacă ai copii mici, ar trebui să iei în considerare o plapumă pentru copii sau o pilota junior . Ambele sunt făcute special pentru copiii mai mici.

  Înălțimea copilului tău va influența când ar trebui să treci de la o plapumă pentru copii sau bebeluși la una single de dimensiuni mai mari. În plus, schimbările în tiparele lor de somn pot dezvălui, de asemenea, când este timpul pentru o plapumă mai mare.

  O plapumă de 100x135 cm se potrivește unui copil cu vârsta peste 9 luni și până la vârsta școlară

  3. Greutatea, calitatea umpluturii și capacitatea de izolare

  Când vine vorba de capacitatea de izolare a plăpumilor, la JYSK împărțim plăpumile în trei categorii: răcoroase, călduroase și foarte călduroase. Tipul ales depinde de:

  • Perioada când plănuiești să o utilizezi din an – vara sau iarna
  • Dacă preferi să îți fie mai cald sau mai răcoare noaptea
  • Temperatura corpului tău în timp ce dormi

  Capacitatea de izolare a unei plăpumi cu umplutură naturală (de ex. plapumă din pene/puf), este determinată de calitatea umpluturii sale. Cu cât calitatea umpluturii este mai ridicată, cu atât plapuma menține mai bine căldura.

  O plapumă cu o calitate a umpluturii scăzută are nevoie de mai multă umplutură pentru a se simți călduroasă, în timp ce o plapumă mai subțire poate reține căldura și poate fi mai călduroasă dacă are o calitate a umpluturii mai bună.

  Calitatea umpluturii este determinată de trei factori:

  • Specia de rață/gâscă
  • Calitatea acesteia
  • Proporția dintre pene și puf

  Ar trebui să cumpăr o plapumă grea?

  O plapumă ponderată este o plapumă grea cu care poți dormi noaptea. Mulți oameni experimentează un efect calmant atunci când dorm cu o pilotă care cântărește mai mult decât una obișnuită. Acest lucru face ca plăpumile grele să fie populare în sectoarele de sănătate și wellness.

  Cea mai distinctivă caracteristică a unei plăpumi grele este chiar greutatea acesteia. O plapumă standard din fibre, pene sau puf cântărește între 1 și 2 kg. O plapumă ponderată este semnificativ mai grea.

  Plăpumile ponderate sunt umplute în principal cu perle mici de sticlă. Aceste mici perle de sticlă reprezintă până la 95 la sută din umplutura unei plăpumi ponderate. Perlele fac plapuma foarte grea și îi permit să se așeze strâns pe corpul tău. Daca incerci o plapumă grea, vei observa imediat că se așază corp.

  Plapuma ponderată potrivită depinde de propria greutate. O regulă generală spune că plapuma ar trebui să cântărească 10-15% din greutatea proprie. Dacă cântărești între 50-70 kg, probabil că o plapumă cu o greutate de 7 kg este potrivită pentru tine. Dacă cântărești între 70-90 kg, probabil că o plapumă cu greutate de 9 kg este potrivită pentru tine.

  Citește mai multe despre modul în care o plapumă grea te poate ajuta să îți îmbunătățești somnul.

  4. Cât costă o plapumă?

  La JYSK avem plăpumi pentru fiecare nevoie și buget. Pretul unei plăpumi depinde de materialele si calitatea acesteia. Primul pas în găsirea unei plăpumi care se potrivește bugetului tău este să înțelegi cele trei categorii de calitate în care am împărțit plăpumile la JYSK: BASIC, PLUS și GOLD.

   

  Plăpumi 1 persoană

  Umplutură cu fibre

  Umplutură naturală

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Plăpumi duble

  Umplutură cu fibre

  Umplutură naturală

  BASIC

  PLUS

  GOLD

  Cum afectează umplutura plăpumii prețul acesteia?

  Calitatea și prețul se completează. Pentru a înțelege prețul unei plăpumi, este important să cunoști cele mai comune tipuri de umplutură pentru plăpumi cum umplutură naturală și fibre.

  Umplutura naturală

  Există diferite tipuri de umplutură naturală.

  Pene

  Penele sunt un material natural accesibil, cu putere de izolare redusă. O pondere mare de pene are ca rezultat o plapumă relativ grea, care este preferată de unii oameni.

  Puf de rață

  Puful de rață are o putere de izolare mai bună decât penele.

  Umplutură cu puf de rață leșească

  Puful de rață leșească este mai mic decât puful de rață și are o bună capacitate de izolare.

  Puf de gâscă

  Puful de gâscă are o putere de izolare mare si creează o plapumă frumoasă și aerisită.

  Umplutura cu fibre

  Umplutura cu fibre este disponibilă în diferite calități.

  Fibră bidimensională

  Umplutura standard cu fibre este cunoscută sub numele de fibră bidimensională în domeniul lenjeriilor de pat. Este un produs accesibil.

  Fibră tridimensională

  Fibra tridimensională se mai numește și fibră goală. La JYSK, fibra noastră tubulară este disponibilă în trei versiuni: cu o gaură, cu trei și cu șapte găuri. Găurile sunt umplute cu aer și cresc astfel puterea de izolare a umpluturii.