Coş

Coşul este gol

Coş

Coşul este gol
Povestea Casei de sub portiță - prima casă Hope and Homes for Children mobilată de JYSK

Povestea Casei de sub portiță - prima casă Hope and Homes for Children mobilată de JYSK

Dată:

Categorie: Viața la JYSK, CSR

Cuvinte cheie: Hope and homes for children, CSR

De când eram mică, vacanțele mele s-au împărțit între sudul țării - de unde vine mama - o zonă rurală cu case din chirpici și grădini mari, cu veri secetoase în care iarba se usucă imediat, și centrul țării – unde s-a născut tata – cu orașe mici cu arhitectură specifică austro-ungară, cu străzi înguste și case lipite una de cealaltă, construite până în stradă, de nici nu îți vine să crezi că undeva, înăuntru, după poarta de piatră, există și o curte.

UNDEVA ÎN TRANSILVANIA

Ei bine, întotdeauna vizitele până acasă la bunicii lui tata mi se păreau călătorii mult mai interesante. Poate pentru că mergeam acolo doar o dată pe an sau, poate, pentru că locurile din Ardeal erau altfel decât cele cu care eram eu obișnuită în București. În Reghin, căci acolo erau bunicii mei, casele erau înghesuite unele în altele, erau colorate frumos, iar la intrarea în curți multe dintre ele aveau o poartă din piatră, sub formă de arcadă. 


Casa de sub portita

12 COPII ȘI O PORTIȚĂ

Portițele de la intrarea în casele săsești sunt unul dintre elementele specifice din Ardeal. Dacă vezi o poză cu o astfel de casă, ghicești imediat unde a fost făcută.

În orașul Năsăud din Bistrița Năsăud există 12 copii pentru care, începând din 2018, Casa de sub Portiță va înseamna acasă. Îndrăgostiți de arhitectura vechilor case  săsești și de portițele specifice de la intrare, acești 12 copii și-au denumit viitoarea locuință Casa de sub Portiță. Cu 5 dormitoare, 4 băi, o bucătărie și o cameră de zi, cu un spațiu de locuit de 240 m și o grădină mare și frumoasă, de aproximativ 350 m, această casă familială a fost construită de Hope and Homes for Children și amenajată la finalul acestui an doar cu mobilier și decorațiuni JYSK. 

Cas de sub Portita
 

ÎNCHIDEREA UNUI ORFELINAT ȘI DESCHIDEREA UNEI CASE FAMILIALE

Construcția casei a permis închiderea unuia dintre orfelinatele din județ, o instituție veche de stat în care locuiau mai mulți copii aflați în grija statului. De fapt, aceasta este una dintre obiectivele fundației Hope and Homes for Children România – închiderea instituțiilor de tip vechi, în care copiii aflați în grija statului nu cresc într-un mediu cald și familial, și mutarea acestora în case familiale, în care locuiesc ca o familie, sunt integrați în comunitate și sunt ajutați să crească la fel ca orice alt copil. 

Hope and Homes for Children

Pentru amenajarea Casei de sub Portiță au fost necesare mai multe zile de muncă, un camion de produse JYSK, peste 60 de cutii de mobilier și decorațiuni pentru casă și o echipă dedicată care a montat și aranjat cu drag casa din Năsăud. Camera de zi a fost mobilată cu canapele și fotoliu GEDSER, comoda TV și bufet GENTOFTE, masă de dining OBLING și scaune KASTRUP. În dormitoare, copiii vor avea paturi ESKEBJERG, noptiere BROBY, dulapuri GESTEN și GENTOFTE, birouri TAMHOLT și scaune RUNGSTED.

NR. 101 ESTE DOAR ÎNCEPUTUL

Casa de sub Portiță sau Casa Familială Unirii 11, cum este numele oficial, este cea de-a 101-a casă construită de Hope and Homes în Romania și prima casă mobilată și decorată cu produse JYSK. Va fi inaugurată la începutul anului 2018, când cei 12 copii se vor putea muta în ea. În județul Bistrița Năsăud vor mai fi inaugurate încă două case de tip familial, iar alte trei vor fi deschise în județul Iași. Până în anul 2019, JYSK România va mobila cel puțin 10 case familiale construite de Hope and Homes for Children. 

VEZI REPORTAJUL: